Výsledok rekonštrukcie presvedčil rozrastajúcu sa rodinu, že byt nepredajú

Výsledok rekonštrukcie presvedčil rozrastajúcu sa rodinu, že byt nepredajú

10. 03. 2015
Zdieľať

S nedostatkom priestoru sa Luptákovci popasovali svojsky. Byt nafúkli o skleníkovú časť, vďaka ktorej majú nielen viac miesta, ale aj oblaky a hviezdy priamo nad hlavami.


Jedálenské sedenie v skleníkovej časti s výhľadom na terasu je skutočným srdcom domova. Denná časť je od detskej izby oddelená sklenenou priečkou, čo ešte viac umocňuje presvetlenie priestoru a rodinu prepája.

Jedálenské sedenie v skleníkovej časti s výhľadom na terasu je skutočným srdcom domova. Denná časť je od detskej izby oddelená sklenenou priečkou, čo ešte viac umocňuje presvetlenie priestoru a rodinu prepája.
Dano Veselský

Priečka, na ktorej sú zavesené hodiny, bola hranicou pôvodného bytu. Staré okná nevyhodili, použili sa pri rekonštrukcii stodoly v horách, do ktorej sa rodina pustila pred rokom.  


Hravé písmenká v časti s kuchynským ostrovom sú sympatickým prvkom. Ich výber nie je náhodný – znázorňujú mená jednotlivých členov rodiny. Trošku odsadené G vychádza z anglického guest a predstavuje hostí, ktorí domácich navštevujú.

Hravé písmenká v časti s kuchynským ostrovom sú sympatickým prvkom. Ich výber nie je náhodný – znázorňujú mená jednotlivých členov rodiny. Trošku odsadené G vychádza z anglického guest a predstavuje hostí, ktorí domácich navštevujú.
Dano Veselský

Život v byte s tromi deťmi rôzneho veku i pohlavia nemusí byť najjednoduchší. Najmä, ak v ňom treba vytvoriť aj skúšobňu pre domáceho pána Jozefa – profesionálneho hudobníka. Práve skúšobňa bola dôvod, pre ktorý sa rodina s vtedy iba jednoročným synom rozhodla pred 13 rokmi presťahovať do väčšieho bytu v širšom centre hlavného mesta.

Prízemný byt s už vtedy naozaj veľkorysou obývacou izbou a rozľahlou terasou vo dvore, vďaka ktorému je skôr domom ako bytom, majiteľku Katku, ktorá sa venuje architektúre, rýchlo nadchol. Jej manžel však o kúpe nebol úplne presvedčený a dával novému bývaniu maximálne päť rokov. Po kúpe bytu sa vtedy spravila len základná rekonštrukcia, menilo sa kúrenie a elektrina. 


Kuchyňa s pracovným ostrovom je ladená podobne ako celá denná časť do bielej farby, čo priestor presvetľuje aj opticky zväčšuje. K tomu prispievajú aj uzatvorené police, vďaka čomu pôsobí úhľadne a čisto.

Kuchyňa s pracovným ostrovom je ladená podobne ako celá denná časť do bielej farby, čo priestor presvetľuje aj opticky zväčšuje. K tomu prispievajú aj uzatvorené police, vďaka čomu pôsobí úhľadne a čisto.
Dano Veselský

Zvíťazila rekonštrukcia

O sedem rokov neskôr stála vtedy už päťčlenná rodina s dvomi chlapcami a dievčatkom znovu pred rozhodnutím, čo ďalej. Deťom zostávala len jedna izba, manželka sa po rodičovskej dovolenke znovu vracala do práce a bolo potrebné myslieť na starých rodičov, ktorí už nie sú najmladší a budú potrebovať pomoc.

Byt sa tak dostal do ponuky realitných kancelárií a manželia začali uvažovať aj o kúpe či stavbe domčeka v niektorej dedine v okolí, prípadne v niektorej z okrajových častí mesta.

Do rozhodovania vtedy zasiahol aj starší syn a aj rodičia si uvedomovali, že by stratili samostatnosť a pešiu dostupnosť všetkého podstatného, ktorú im prináša daná lokalita. Prípadnej zmeny a najmä jej finančnej náročnosti sa zľakli a nakoniec sa rozhodli svoj byt zrekonštruovať.


Veľkorysá denná časť prepája obývaciu izbu s kuchyňou a jedálenskou časťou, ktoré sú mierne vyvýšené. Aby sa priestor využil čo najfunkčnejšie, nábytok si nechali majitelia vyrobiť na mieru. Do prevažne bieleho interiéru vnášajú farebnosť doplnky a život rodiny.

Veľkorysá denná časť prepája obývaciu izbu s kuchyňou a jedálenskou časťou, ktoré sú mierne vyvýšené. Aby sa priestor využil čo najfunkčnejšie, nábytok si nechali majitelia vyrobiť na mieru. Do prevažne bieleho interiéru vnášajú farebnosť doplnky a život rodiny.
Dano Veselský

Sklenená škatuľka

Obytná plocha bytu sa v dennej časti aj v detskej izbe zväčšila na úkor rozľahlej terasy, ktorá však zostala naďalej veľkorysá – má asi 20 m2. Keďže išlo o výraznú stavebnú úpravu, majitelia sa museli popasovať s vybavovaním stavebného povolenia, čo netrvalo najkratšie, a na mesiac sa museli z bytu aj vysťahovať.

Byt sa však nerozšíril úplne štandardným spôsobom, tehlové či iné pevné múry nahradila konštrukcia pripomínajúca skleník, ktorú majú domáci v časti s jedálenským sedením a v detskej izbe dokonca aj priamo nad hlavami. Efekt sklenenej škatuľky učaroval majiteľke v cudzine a toto riešenie rozhodne neľutuje.

„Fakt, že máme nad hlavou oblohu, je úžasný,“ vysvetľuje. Priestor tým nielen zväčšili, ale vďaka veľkým skleneným plochám zároveň presvetlili. Deťom tak síce stále zostala len jedna izba, šikovne sa však rozrástla a vďaka prezieravým krokom ich mamy v nej vznikol samostatný priestor pre každé dieťa.

„Život v centre mesta alebo jedna izba navyše v byte niekde inde – to je otázka, čo riešime neustále,“ dodáva rodina, ktorá sa pred desiatimi mesiacmi rozrástla aj o psíka Kastora. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Praktický pracovný kútik sa nachádza v dennej časti bytu a je podobne ako väčšina nábytku v tomto priestore vyrobený na mieru. Všetky nevyhnutnosti sú ukryté priamo v stolovej časti.

Posuvné dvere priestor odľahčujú.
Dano Veselský


Praktický pracovný kútik sa nachádza v dennej časti bytu a je podobne ako väčšina nábytku v tomto priestore vyrobený na mieru. Všetky nevyhnutnosti sú ukryté priamo v stolovej časti.

Posuvné dvere priestor odľahčujú.


V časti s predprípravou na kozub horia každý večer sviečky, ktoré priestor svojím mäkkým svetlom ešte viac zútulňujú. V blízkej budúcnosti by ich mal nahradiť skutočný kozub.

V časti s predprípravou na kozub horia každý večer sviečky, ktoré priestor svojím mäkkým svetlom ešte viac zútulňujú. V blízkej budúcnosti by ich mal nahradiť skutočný kozub.
Dano Veselský


Za sedačkou sa nachádza skúšobňa. Zaujímavým prvkom je masívne zrkadlo.

Za sedačkou sa nachádza skúšobňa. Zaujímavým prvkom je masívne zrkadlo.
Dano Veselský

Lokalita v hlavnej úlohe

Tichá lokalita a poloha sú naozaj veľkou devízou bytu. Slepá ulica nie je zaťažená veľkou premávkou a človek podľa majiteľov ani nemá pocit, že je v meste (a už vôbec nie v centre toho hlavného), ale skôr na dedine. Cudzí ľudia sem nezvyknú zablúdiť, domáci sa poznajú a zvyknú sa zastaviť na kus reči.

V letných mesiacoch dokonca nemajú strach nechať počas chvíľ strávených doma pootvorené vchodové dvere. Už spomínaná pešia dostupnosť všetkého nevyhnutného je pre rodinu ďalším vžitým bonusom.  


V rodičovskej spálni je príjemným spôsobom skombinované drevo s bielou a žiarivou modrou farbou. Stolík je domovom knižiek, ktorých je v celom byte neúrekom, a nahrádza aj ten nočný.

V rodičovskej spálni je príjemným spôsobom skombinované drevo s bielou a žiarivou modrou farbou. Stolík je domovom knižiek, ktorých je v celom byte neúrekom, a nahrádza aj ten nočný.
Dano Veselský


Kúpeľňa je v byte len jedna a rána tak bývajú často náročnejšie. Vďaka správnej organizácii však rodina všetko zvláda. Sú tu dva vchody – z chodby od detskej izby a z rodičovskej spálne. Toaleta je samostatná.

Kúpeľňa je v byte len jedna a rána tak bývajú často náročnejšie. Vďaka správnej organizácii však rodina všetko zvláda. Sú tu dva vchody – z chodby od detskej izby a z rodičovskej spálne. Toaleta je samostatná.
Dano Veselský

Dva domovy

Potreba väčšieho bytu by bola podľa majiteľky možno nástojčivejšia, ak by tu trávili všetky voľné chvíle. Dni sú však plné rôznych aktivít a takmer všetky voľné chvíle trávia v horách neďaleko Liptovského Mikuláša, kde sa pustili do rekonštrukcie starej stodoly a postupne ju pretvárajú na druhé rodinné sídlo. V súčasnosti ešte nemá zavedenú vodu ani elektrinu, no rodine, ktorá ju postupne mení aj s dôrazom na ekológiu, už dávno učarovala.

„Je to tam veľmi pekné a máme to veľmi radi,“ ozrejmuje dcéra Eliška. „Kým tu máme každý centimeter vypočítaný a presne určené, kde čo bude, tam máme priestor a voľnosť,“ vysvetľuje Katka.


Pracovná časť pre menšie deti je v skleníkovej časti s dostatkom denného svetla. Aj deti si tu môžu vychutnať pohľad na oblohu. Veľká časť detských aktivít sa však sústreďuje v dennej časti bytu, kde rodina spoločne trávi voľné chvíle.

Pracovná časť pre menšie deti je v skleníkovej časti s dostatkom denného svetla. Aj deti si tu môžu vychutnať pohľad na oblohu. Veľká časť detských aktivít sa však sústreďuje v dennej časti bytu, kde rodina spoločne trávi voľné chvíle.
Dano Veselský


Poschodovú posteľ obývajú dve menšie deti Eliška a Leo. Priečka s uzatvárateľnými okienkami zabezpečuje prúdenie vzduchu a priestor aj presvetľuje. Ak chcú mať viac súkromia, okienko skrátka zatvoria.

Poschodovú posteľ obývajú dve menšie deti Eliška a Leo. Priečka s uzatvárateľnými okienkami zabezpečuje prúdenie vzduchu a priestor aj presvetľuje. Ak chcú mať viac súkromia, okienko skrátka zatvoria.
Dano Veselský

Uhol pohľadu

Zároveň dodáva, že bývanie je aj o uhle pohľadu. Kým niekto si nevie predstaviť, ako môžu bývať v takom byte piati, pričom deti majú len jednu izbu, v zahraničí, v Londýne či vo Švédsku, ľudí veľkosť ich bytu neraz udivuje presne opačne. „Pri takomto type bývania je dôležité presne určiť, ktoré veci človek naozaj používa a na ktoré potrebuje mať miesto. Vedieť urobiť takúto selekciu je však celoživotný proces,“ uzatvára Katka.


Kráľovstvo staršieho syna s vyvýšenou posteľou a pracoviskom – to malo byť pôvodne spoločné pre všetky deti, Jonatán však chcel byť viac oddelený. Ide o tmavšiu časť miestnosti, kde nie je veľa prirodzeného svetla, počas dňa tu ale trávi minimum času, a tak Katka privolila, aby mal pracovný kút práve tu.

Kráľovstvo staršieho syna s vyvýšenou posteľou a pracoviskom – to malo byť pôvodne spoločné pre všetky deti, Jonatán však chcel byť viac oddelený. Ide o tmavšiu časť miestnosti, kde nie je veľa prirodzeného svetla, počas dňa tu ale trávi minimum času, a tak Katka privolila, aby mal pracovný kút práve tu.
Dano Veselský

Katarína Lupták
architektonická dielňa collegium
www.ad-collegium.sk

Kategória: Návšteva
Tagy: byty rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok

Diskusia