Paneláková kuchyňa v novom šate

Paneláková kuchyňa v novom šate

23. 08. 2012
Zdieľať

Ak bývate v starom panelákovom byte po rodičoch, skôr či neskôr sa zrejme nevyhnete jeho rekonštrukcii. Ak nastal čas vymeniť rozvody, naťahať novú elektrinu, oplatí sa jedným vrzom zrenovovať aj kuchyňu, obnoviť spotrebiče, dokúpiť umývačku.... Keď si s novým vzhľadom bytu neviete rady, obráťte sa na odborníkov, ktorí vás minimálne môžu inšpirovať.

Dobrý deň,

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

chcela by som vás poprosiť o radu. Renovujem kuchyňu a potrebovala by som návrh skúseného odborníka, ako čo najlepšie umiestniť všetky domáce spotrebiče (aj práčku a umývačku riadu, ktorú som doteraz nemala, hriankovač, vyložený po ruke, prípadne robot). Môže sa využiť aj špajza. Zároveň by som potrebovala navrhnúť čo najlepší úložný systém do chodby. Jeden návrh, prosím, spravte so zachovaním pôdorysu, s priechodnou kúpeľňou a šatníkom v chodbe, aj so starým sporákom (plynové horáky). Druhý môžete spraviť podľa vlastnej fantázie, ako by to podľa vás bolo čo najlepšie, (napr. varná doska, rúra zvlášť, chladnička buď kombinovaná, alebo zvlášť mraznička). Môže sa upraviť aj kúpeľňa (uzatvoriť ju). Jednoducho – čo najlepšie využiť priestor, nebránim sa ani prípadným stavebným zásahom. Kuchyňu používame aj ako jedáleň, takže v nej musí ostať miesto na jedálenský stôl.
 
Ďakujem a teším sa na Vaše nápady Hana Š.

Pôvodný návrh

Pôvodný pôdorys


Pôvodný návrh

Variant A 

Návrhom sa zachováva pôvodný pôdorys bytu s priechodnou kúpeľňou. Kuchyňa je rozdelená na dve časti, z ktorých prvú predstavuje varný priestor (pôvodné uloženie sporáka, varnej dosky s digestorom a drezu) a druhú jedálenská časť s jedálenským stolom a príborníkom. Odstránením dverí pôvodnej komory sa rozšíril kuchynský priestor, do ktorého je integrovaná malá špajza ako súčasť linky a miesto na umiestnenie ďalších spotrebičov, ako vstavaná kombinovaná chladnička s mrazničkou, práčka a mikrovlnka. Malé spotrebiče (kuchynský robot a hriankovač) sú vyložené na linke, aby boli vždy poruke. 

Variant A

Variant A
Ing. arch. Martin Ďurík, Ing. arch. Kristína Šťastná, ateliér Neustále


Variant A

Variant A
Ing. arch. Martin Ďurík, Ing. arch. Kristína Šťastná, ateliér Neustále


Variant A

Variant A
Ing. arch. Martin Ďurík, Ing. arch. Kristína Šťastná, ateliér Neustále

Priestor kúpeľne 

Priechodná kúpeľňa ostala v tomto návrhu zachovaná. Navrhli sme umelé interiérové osvetlenie priechodnej časti. V kúpeľni sú nová vaňa a umývadlo umiestnené tak, aby ich tvar a rozloženie zjednodušili priechodnosť pri zachovaní plnej funkčnosti.


Variant A

Variant A
Ing. arch. Martin Ďurík, Ing. arch. Kristína Šťastná, ateliér Neustále

Vstupný priestor – šatník 

Na pôvodnom pôdoryse šatníka sme optimalizovali jeho využitie. Nachádza sa tu vešiak na odevy a úložné police, ktoré sú po celej výške šatníka. 
 

Variant B

Druhý návrh ponúka otvorenejšiu, priestornejšiu, ale zároveň náročnejšiu dispozíciu. Navrhujeme odstrániť dvere do obývačky a komory a tieto otvory zväčšiť. Naším cieľom je kuchynskú časť opticky zjednotiť. Na hlavnej stene kuchyne je umiestnená úložná časť linky s drezom a v zadnej časti sú spotrebiče (kombinovaná chladnička s mrazničkou, sporák s varnou doskou a digestorom, mikrovlnka a tiež práčka). Takéto riešenie priestor odľahčí a najväčšiu objemovú záťaž kuchynských prvkov prenesie do pôvodnej komory. Toto riešenie a umiestnenie jedálenského stola si vyžaduje používať iba jedny balkónové dvere, ktoré vedú z obývačky. Jedáleň spája kuchyňu s obývačkou a vytvára čistý priestor dennej zóny bytu.
 

Priestor kúpeľne 

V tomto variante kúpeľňa nie je priechodná. Dvere z nej do kuchyne sme zamurovali a priečky posunuli. WC je umiestnené priamo v kúpeľni. 

Variant B

Variant B
Ing. arch. Martin Ďurík, Ing. arch. Kristína Šťastná, ateliér Neustále

Vstupný priestor – šatník 

Posunutím priečky kúpeľne a vybúraním pôvodného murovaného šatníka sme zväčšili vstupné priestory. Namiesto uzavretého šatníka sa v chodbe nachádza vstavaná skriňa, oproti je box na topánky a poličky. Novovzniknutý uzavretý priestor za boxom na topánky zväčšuje úložné kapacity bytu. 


Variant B

Variant B
Ing. arch. Martin Ďurík, Ing. arch. Kristína Šťastná, ateliér Neustále


Variant B

Variant B
Ing. arch. Martin Ďurík, Ing. arch. Kristína Šťastná, ateliér Neustále


Variant B

Variant B
Ing. arch. Martin Ďurík, Ing. arch. Kristína Šťastná, ateliér Neustále

 

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: bývanie interieru riešenie
Zdieľať článok

Diskusia