Najlepší rodinný dom v Poľsku postavili na nepraktickom pozemku

05. 05. 2020
Zdieľať

Moderné riešenia architektov neraz prekvapia. Dokážu prekonať negatíva pozemkov, dokonca ich premeniť na výhody. Na prvý pohľad v nepoužiteľnom teréne vápencového útesu v údolí Visly vznikol jeden z najkrajších moderných domov hlavného mesta Malopoľska – Krakova.

Podoba stavby priamo vyplýva z lokálnych podmienok. K jedinečnosti vily prispieva vznešenosť použitých materiálov obohatená o štýl architekta Przemka Olczyka, uznávaný nielen doma, ale i vo svete. Vďaka nemu je každé jeho dielo originálne, výrazné a má nadčasový rozmer. 



Dom na útese
Paweł Ulatowski

V oblasti okolo krajinného parku Bielańsko-Tyniec sú domy s obytnými strechami. Takéto riešenie vyplýva z miestnych zákonov, ktoré majú za cieľ zachovať tradičné formy domov s nízkou intenzitou budovy.



Dom na útese
Paweł Ulatowski

Ako prevrátený box

Hlavnou výzvou pre architekta bolo vyriešiť výškový rozdiel na pozemku, ktorý je prakticky roztrhnutý na polovicu. Tento fakt výrazne obmedzil stavebné možnosti. Architekt sa zároveň snažil vniesť do interiéru okolitú prírodu a nezvyčajné výhľady. Riešením bol model prevráteného boxu, ktorý prepojil pôvodne oddelené časti pozemku. 



Dom na útese
Paweł Ulatowski

Materiály zvonku nájdete aj vo vnútri

Interiérová architektka Monika Kozłowska naplno využíva materiály a filozofiu architektúry samotnej stavby aj vo vnútri. V celom interiéri vidíte hru materiálov a tvarov, ktorá nadväzuje na vonkajšiu filozofiu. Bridlica v kúpeľni je totožná ako bridlica pri bazéne a opláštenie strechy. Chlad kameňa zmierňuje dubové drevo na stenách a americký orech na podlahe. 



priestranná obývacia miestnosť s masívnym krbom
Paweł Ulatowski

Denná zóna je v najvyššej časti pozemku

Interiéru dominuje priestranná obývacia miestnosť s masívnym krbom a kreslami od chorvátskeho umelca. Je členená na viacero funkcií, vrátane pracovne a detskej zóny. Vďaka umiestneniu na hornej časti pozemku poskytuje pôsobivý výhľad. Harmonizujúca dubová línia vedie po schodisku na poschodie, kde je súkromná časť domu so spálňami a hygienickým zázemím. Časť interiéru umiestnená na vyvýšenine je oddelená od susedstva dvoma krídlami, ktoré obsahujú ďalšie funkcie – práčovňu, špajzu, garáž a plavecký bazén. 



priestranná obývacia miestnosť s masívnym krbom
Paweł Ulatowski

Spodná časť domu a typická „kapucňa“

V najnižšej časti domu, ktorá je vizuálne i priestorovo prepojená s dolným pozemkom, je umiestnená hosťovská a rekreačná zóna s tenisovým kurtom a ihriskom. Prísne tvary striedajú mäkké obliny, ktoré zakomponovali rozsiahlu stavbu do prostredia, aby ho čo najmenej rušila. Výrazné ramená domu tvoria „kapucňu“ presne zodpovedajúcu miestnym regulatívom. Zároveň poskytli možnosť vytvoriť viaceré balkóny a terasy. 



Dom na útese
Paweł Ulatowski

Projekt „Dom na útese“ získal prestížne európske ocenenie European Property Awards za najlepší rodinný dom v Poľsku. Bol tiež nominovaný na cenu Mies van der Rohe. 

Dom na útese

Architektonické štúdio: Mobius Architekci
Autor: Przemek Olczyk
Lokalita: Krakov, Poľsko
Úžitková plocha: 500 m2

Sabína Zavarská
Foto: Paweł Ulatowski

Kategória: Návšteva
Tagy: architektúra moderná architektúra rodinný dom
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia