Horúce tipy na leto v podkroví

18. 07. 2014 Zdieľať

V lete sa tešíme na slnečné dni, zaslúžený oddych a relax. Letnú pohodu však môžu znepríjemniť horúčavy a vysoké teploty v interiéri. Poradíme vám ako vytvoriť príjemnú klímu v podkroví aj v sparných dňoch.

Aj v letných horúčavách môže byť podkrovie príjemným miestom na odpočinok a načerpanie novej energie. A to v prípade, že podkrovný byt má dostatočnú tepelnú izoláciu a správne zvolené vonkajšie tienenie strešných okien. „Na prehrievanie podkrovných priestorov má vplyv viacero faktorov, ako sú hrúbka izolácie, orientácia na svetové strany, počet strešných okien, výber zasklenia a v neposlednom rade tienenie,” vysvetľuje Ing. Tomáš Švec, produktový manažér spoločnosti VELUX. 

TIP 1: Zastavte horúčavu ešte pred oknom!

Tienenie je veľmi účinnou ochranou pred horúcim slnko, avšak  slnečné lúče treba zachytiť ešte pred dopadom na sklenenú tabuľu okna, teda z vonkajšej strany. Preto sa doplnky chrániace pred prestupom slnečného tepla inštalujú na okno z vonkajšej strany, ako sú vonkajšie rolety a markízy. Vnútorné doplnky potom najmä tienia alebo zatemňujú miestnosť a tiež majú významnú dekoratívnu funkciu. 


Tienenie je veľmi účinnou ochranou pred horúcim slnko, avšak  slnečné lúče treba zachytiť ešte pred dopadom na sklenenú tabuľu okna.

1381357
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.


Tienenie je veľmi účinnou ochranou pred horúcim slnko, avšak slnečné lúče treba zachytiť ešte pred dopadom na sklenenú tabuľu okna.

TIP 2: Doprajte si príjemný chládok s vonkajšou markízou

Elegantné, praktické a dostupné riešenie, ako predísť neprimeranému prehrievaniu podkrovia, ponúka vonkajšia markíza. Účinne odráža slnečné lúče skôr ako dopadnú na sklo strešného okna. Sieťovaná štruktúra nebráni výhľadu z okna von a zároveň privádza do interiéru dostatok denného svetla. Spôsob uchytenia vonkajšej markízy na okno z vonkajšej strany umožňuje kedykoľvek okno otvoriť a vetrať. Vonkajšia markíza sa dá jednoducho dodatočne nainštalovať. 


Kombinácia vonkajšej markízy s úplne zatemňujúcimi vnútornými roletami zaistí pokojný spánok aj pre tých najmenších.

1381359
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.


Kombinácia vonkajšej markízy s úplne zatemňujúcimi vnútornými roletami zaistí pokojný spánok aj pre tých najmenších.

TIP 3: Vymeňte staré strešné okno za nové

Výmena starého strešného okna za kvalitné okno VELUX zníži vaše náklady na ochladzovanie aj vykurovanie domu v zime. V skutočnosti môžete znížiť izbovú teplotu počas leta až do 5 °C a zvýšiť ju počas zimy až o 2 °C. Len tým, že nahradíte staré za nové strešné okno. Ešte lepšiu energetickú bilanciu získate pridaním vonkajšej markízy alebo rolety. V lete zabránite prehrievaniu podkrovia a v zime znížite tepelné straty. 

TIP 4: Zvoľte si špeciálne zasklenie 

Pri strešných oknách si môžete zvoliť aj špeciálne zasklenie, ktoré priamo redukuje prestup tepelného žiarenia zo slnka. V tomto prípade sa informujte o súčiniteli prestupu tepelného slnečného žiarenia g. „Čím nižší je súčiniteľ g, tým menej sa bude interiér prehrievať od slnka. Pri výbere ideálneho typu zasklenia s ohľadom na umiestnenie strešného okna a orientáciu na svetové strany sa obráťte na odborníkov,“ radí Tomáš Švec.


Vonkajšia roleta dokáže zachytiť až 97 % tepla zo slnečných lúčov pred dopadom na sklenú tabuľu okna.

1381365
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.


Vonkajšia roleta dokáže zachytiť až 97 % tepla zo slnečných lúčov pred dopadom na sklenú tabuľu okna.

TIP 5: Vytvorte chládok aj tieň pre pokojný spánok

V lete vychádza slnko oveľa skôr, čo môže narušiť naše plány pospať si ráno dlhšie. Prebytok svetla môže nepriaznivo ovplyvniť kvalitu spánku, ktorý je dôležitý pre získanie novej energie a pozitívnej nálady počas dňa. Pre dosiahnutie čo najlepšieho vnútorného prostredia v letných horúčavách sa odporúčajú kombinovať vonkajšie markízy s úplne zatemňujúcimi vnútornými roletami. 

Markíza ako vonkajší doplnok znižuje prestup tepla do interiéru a zabraňuje tak prehrievaniu miestnosti aj v sparných letných dňoch. Vnútorná roleta vo dne alebo v noci úplne zatemní miestnosť a doladí váš interiér. Obľúbené sú úplne zatemňujúce rolety v rôznych farbách a dizajnoch.


Rolety z Kolekcie snov vytvárajú pokojné prostredie pre zaspávanie a zároveň podporujú predstavivosť u detí. (© Disney)

1381355
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.


Rolety z Kolekcie snov vytvárajú pokojné prostredie pre zaspávanie a zároveň podporujú predstavivosť u detí. (© Disney)

TIP 6: Rozžiarte detskú izbu s Disney motívmi

Horúcou novinkou tohto leta sú úplne zatemňujúce vnútorné rolety s Disney postavičkami. Rolety z Kolekcie snov vytvárajú v miestnosti úplnú tmu a doprajú nerušený spánok hoci aj napoludnie. Kolekcia snov zahŕňa 12 odlišných vzorov so šiestimi Disney postavičkami. Strešné okná tak rozžiari medvedík Pú, Bambi, myšiaci Minie a Mickey, hrdinovia filmu Lietadlá a Popoluškin príbeh.
Rolety sú nastaviteľné v akejkoľvek výške okna. Rodičia tak môžu regulovať prísun denného svetla podľa potreby a dopriať nerušený spánok deťom aj počas dňa. Rolety s obľúbenými Disney postavičkami zároveň vytvárajú hravé prostredie, ktoré podporuje predstavivosť u detí. Pomocou regulácie svetla však jasne odlišujú čas medzi hrou a odpočinkom. 


Úplne zatemňujúce rolety sú  nastaviteľné v akejkoľvek výške. Môžete tak regulovať prísun denného svetla presne podľa potrieb dieťaťa. (© Disney)

1381363
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.


Úplne zatemňujúce rolety sú nastaviteľné v akejkoľvek výške. Môžete tak regulovať prísun denného svetla presne podľa potrieb dieťaťa. (© Disney)

TIP 7: Ochrana proti slnku, hluku i nečakanému krupobitiu

Najúčinnejšiu ochranu proti intenzívnemu slnečnému teplu poskytuje vonkajšia roleta. Dokáže zachytiť až 97 % tepla zo slnečných lúčov. Umožní kedykoľvek zatemniť interiér od denného svetla a navyše ochráni strešné okná pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi či pádom napríklad konárov z okolitých stromov. Vnútorný hluk pri daždi a krupobití sa zníži až o 3 dB. To človek v miestnosti vníma ako pokles hlučnosti o polovicu. 

Kategória: Strecha, podkrovie
Tagy: leto podkrovie tieniaca technika
Zdieľať článok