Ako je na tom biorytmus vášho domu?

13. 02. 2015
Zdieľať

Každé ľudské telo má svoj životný rytmus a individuálne potreby. Ak sú naplnené, človek sa cíti príjemne. Rovnako je na tom aj váš dom. Bývate aj vy v cirkadiánnom dome?

Biorytmus človeka je ovplyvnený vonkajším prostredím, a to najmä striedaním dňa a noci. Cirkadiánny – 24-hodinový rytmus je pre fungovanie nášho organizmu najdôležitejší. Ako však dosiahnuť, aby sa domov prispôsobil prirodzenému dennému režimu ľudí, ktorí v ňom bývajú? Skupina VELUX preto spojila 19 medzinárodne uznávaných expertov z oblasti architektúry, stavebníctva a medicíny. Na základe dlhých diskusií definovali päť kľúčových usmernení, ktoré by mal mať príbytok (či už novostavba alebo rekonštrukcia) s prívlastkom cirkadiánny.

1. Najviac čerstvého vzduchu získame cez správne umiestnené okná  

Nikto nemôže žiť bez čerstvého vzduchu – a to isté platí pre náš domov. Látky znečisťujúce vzduch sa nachádzajú aj v interiéri, pričom ich človek nemusí ani cítiť. Napriek tomu môžu nepriaznivo ovplyvniť naše zdravie a pohodu. Tieto látky sa bežne uvoľňujú počas varenia, ale aj zo stavebných materiálov, nábytku a pod. Riešenie pre zvýšenie kvality vzduchu v interiéri je však jednoduché. Správne umiestnenie okien umožní prirodzene vetrať a pravidelne vymieňať vzduch. 


Pravidelné vetranie v dome zaručí prísun čerstvého vzduchu, ktorý je prospešný pre našu fyzickú i psychickú pohodu.

Pravidelné vetranie v dome zaručí prísun čerstvého vzduchu, ktorý je prospešný pre našu fyzickú i psychickú pohodu.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

2. Správne množstvo denného svetla v správnom čase

Ranné zobúdzanie, denné svetlo počas dňa a tma v noci – tento kolobeh je dôležitý pre náš biorytmus. Svetlo a tma hrajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní synchronizácie cirkadiánnych rytmov a vnútorných hodín nášho tela. Investícia do vhodných opatrení na zabezpečenie denného svetla a tmy v čase prirodzenom pre ľudský organizmus, napríklad do okien a žalúzií, sa skutočne vypláca.  


Kľúčovú úlohu pri udržiavaní cirkadiánnych rytmov má svetlo a tma.

Kľúčovúúlohu pri udržiavaní cirkadiánnych rytmov má svetlo a tma.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.


Kľúčovú úlohu pri udržiavaní cirkadiánnych rytmov má svetlo a tma.

3. Prineste prírodu do interiéru

Život v blízkom kontakte s prírodou zlepšuje našu náladu, prospieva nášmu zdraviu a znižuje stres – aj preto potrebujeme priniesť prírodu do našich domovov. Pri stavaní domu treba myslieť na to, že je dobré mať aspoň jeden exteriérový alebo poloexteriérový priestor – napríklad záhradu, terasu alebo balkón. V inom prípade sa aspoň uistite, že vám dom poskytuje veľkorysý výhľad na oblohu a okolie; aj to je spôsob, ako priniesť prírodu do interiéru. 

4. Domov bez stresujúceho hluku

Okrem toho, že sú nežiaduce zvuky (napríklad hlučná doprava) zdrojom zbytočnej nervozity a podráždenia, môžu zároveň spôsobovať stres a mať priamy negatívny vplyv na pohodlie obyvateľov domu. Hluční susedia, ale aj zvuky v interiéri, ktoré spôsobuje vykurovanie, klimatizácia alebo vetracie systémy by sa preto mali udržiavať na minimálnej hranici. Najmä v noci by úrovne hluku mali byť ešte nižšie. 


Existuje niekoľko možností, ako priviesť prírodu do interiéru – balkón, terasa, záhrada, ale postačí aj veľkorysý pohľad na oblohu a okolie.

Existuje niekoľko možností, ako priviesť prírodu do interiéru – balkón, terasa, záhrada, ale postačí aj veľkorysý pohľad na oblohu a okolie.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

5. Regulujte teplotu v interiéri

Jedným z najkritickejších faktorov, týkajúcich sa pohodlia v dome alebo byte je vnútorná teplota. Ako však zaručiť, aby nebola príliš nízka alebo vysoká? Teplota v interiéri musí sledovať ten istý rytmus ako teplota vonku. Tie počas dňa rastú a v noci klesajú. Ľudský organizmus je nastavený tak, že sleduje rytmy exteriérovej teploty. Reguláciou teploty v interiéri sa automaticky dosiahne to, čo človek pociťuje ako najpríjemnejšiu vnútornú teplotu.  

Kompletná správa s názvom Circadian House (Cirkadiánny dom) ponúka ešte viac rád ako vytvoriť zdravý a komfortný domov v súlade s ľudským cirkadiánnym rytmom. Môžete ju nájsť tu

Kategória: Nezaradené
Tagy: podkrovie strecha
Zdieľať článok

Diskusia