Nátery kovových častí interiéru

02. 04. 2008
Zdieľať

V interiéri sa z kovov využíva najmä oceľ a hliník. Dôvodom na natieranie nie je iba prostá ochrana pred koróziou v prípade ocele. V interiéri nám ide najmä o zvýšenie estetickej a úžitkovej hodnoty kovových povrchov.



Výber farieb


Nátery kovových častí interiéru

142684

Na nátery povrchu kovov sa používa množstvo rôznych typov farieb. Na jednej strane je to výhodné, lebo si vždy môžeme vybrať optimálnu farbu na daný účel, ale na druhej strane to sťažuje orientáciu pri výbere náterovej látky. Podstatné údaje pre výber farby by mala obsahovať etiketa, ktorá uvádza, či ide o farbu základnú, alebo vrchnú – email. Medzi ďalšie významné údaje patrí odporúčaný druh riedidla a pomer riedenia. Návod na použitie by sme mali vždy dodržiavať, lebo v opačnom prípade sa môžu prejaviť nežiaduce defekty, ako je poškodenie základného alebo praskanie vrchného náteru. Pri výbere farieb je nutné zohľadniť i to, že nemôžeme ľubovoľne kombinovať rôzne typy základných a vrchných farieb, prípadne aj podkladových farieb a tmelu. Kombinovať možno iba náterové látky toho istého druhu, napr. syntetickú so syntetickou. V niektorých prípadoch prinášajú kombinácie rôznych typov náterových látok niektoré praktické výhody – napr. sa používajú kombinácie syntetických náterov zasychajúcich na vzduchu s disperznými vodou riediteľnými akrylátovými nátermi. Kombináciu s farbami, ktoré obsahujú agresívne rozpúšťadlá, radšej odskúšajme náterom na menšej ploche.

Oproti výberu farieb pre vonkajšie prostredie je výber náterových materiálov do interiéru jednoduchší. Možno použiť rôzne druhy farieb. Je zbytočné používať drahé farby, s ktorými je ťažká manipulácia. Rozhoduje predovšetkým požadovaný vzhľad povrchu, rýchlosť zasychania a použitá nanášacia technika. Pre vonkajšie prostredie je výber farby náročnejší a je väčšinou kompromisom medzi cenou, životnosťou a aplikačnými možnosťami (spôsob nanášania, na vzduchu zasychajúce, vypaľovacie, dvojzložkové farby). Na náter ocele do vlhkého prostredia (kúpeľne, pivnice) sa musí použiť základná antikorózna náterová hmota. Dôležitým kritériom pri výbere náterovej látky sú jej charakteristické vlastnosti dané najmä typom použitého spojiva.
 


Nátery kovových častí interiéru

142683


Nátery kovových častí interiéru

142686

Farbu necháme dobre vyschnúť (syntetické 24 hodín, vodou riediteľné 8 hodín za bežných podmienok). Potom môžeme naniesť vrchnú farbu lesklú (email) alebo matnú. V našom prípade používame rýchloschnúcu nitrocelulózovú (acetónovú) farbu v spreji.

Vodou riediteľné farby

S disperznými vodou riediteľnými farbami na nátery kovov sa dobre pracuje. Základné antikorózne vodou riediteľné farby obsahujú väčšinou zdravotne neškodné antikorózne pigmenty zabraňujúce korózii a sú vhodné na použitie aj vo vonkajšom prostredí. Na nátery kovov sa často používajú vodou riediteľné náterové látky – antikorózna jednovrstvová farba Neodur 1 SCH na oceľové podklady a základná antikorózna farba Akvakryl V 2053 ako základný náter na nový pozinkovaný plech a na hliník. Vodou riediteľné nátery rýchlo zasychajú, obsahujú zanedbateľný podiel organických rozpúšťadiel a použité náradie sa ľahko umyje vodou, ak farba nezaschla. V niektorých prípadoch je určitou nevýhodou, že vodou riediteľné farby si vyžadujú dokonalejšie odmastenie podkladu.

Syntetické farby

Pri natieraní kovov sa bežne aplikujú syntetické farby zasychajúce na vzduchu. Zo syntetických náterových látok vhodných na náter kovových povrchov treba uviesť farbu syntetickú základnú S 2003 na ľahké kovy a Syfaz S 2000, syntetický univerzálny náter Synex U, email nitrokombinačný C 2024. Nitrocelulózové farby Výhodou nitrocelulózových farieb, predtým známych pod názvom acetónové farby, je ich rýchle zasychanie. Napriek tomu sa používajú menej často, pretože obsahujú veľký podiel organických rozpúšťadiel. Používajú sa na nátery stoličiek a stolov. Ako základný náter na kovy pre interiérové aplikácie je vhodná farba C 2000. Nemá antikorózne vlastnosti a nie je určená na nátery ľahkých kovov. Má výborné plniace účinky (zalieva nerovnosti) a je vhodná ako podkladová farba. Nanáša sa natieraním alebo striekaním na suchý a dokonale očistený a odmastený povrch. Ďalšia vrstva sa môže aplikovať už o jednu hodinu. Náradie sa čistí riedidlom (C 6000) alebo špeciálnym prípravkom (P 8500). Pred použitím sa farba musí dôkladne premiešať. Nie je určená na povrchy v styku s potravinami, krmovinami a pitnou vodou ani na natieranie detského nábytku a hračiek.

Práca s dvojzložkovými náterivami

Tieto náterové hmoty (epoxidové, polyuretánové, polyesterové atď.) sú väčšinou tvrdé a odolné, použiteľné aj vo vlhkom prostredí. Nevýhodou je nutnosť zmiešania oboch zložiek pred použitím v predpísanom pomere s obmedzeným časom spracovateľnosti. Epoxidové farby sú odolné proti zodieraniu, preto sú vhodné napr. na nátery zábradlí, kľučiek, držadiel, dverí, zárubní a pod. Spracovanie dvojzložkovej, napr. epoxidovej farby (Eponal) pred natieraním: Farbu zmiešame s tvrdiacou prísadou do epoxidových náterových látok V 7300 v hmotnostnom pomere 100 hmotnostných dielov farby a 12 hmotnostných dielov tvrdidla. Zmes musíme dokonale premiešať a zriedime ju vodou podľa spôsobu nanášania. Necháme ju odstáť 30 minút, aby obe zložky vzájomne zreagovali a odstránili sa vzduchové bubliny. Životnosť (čas spracovateľnosti) zmesi s tvrdidlom je maximálne štyri hodiny. Koniec času spracovateľnosti sa neprejaví rastom viskozity až gélovaním, ale zmenou lesku náteru, resp. defektmi povrchu a stratou priľnavosti náteru.


Nátery kovových častí interiéru

142685

Kým farba nezaschne, použité náradie môžeme očistiť vodou, inak treba použiť riedidlo (C 6000) alebo prípravok na čistenie pomôcok (P 8500). Farbu nanášame štetcom alebo striekaním na abrazívne alebo mechanicky očistený podklad bez nečistôt, mastnoty a nepriľ­navých častí. Odporúčaný odmasťovací prostriedok je riedidlo (C 6000). Nanesieme jednu alebo viac vrstiev antikoróznej základnej farby a jednotlivé vrstvy necháme schnúť 24 hodín. Každú vrstvu obrúsime brúsnym papierom č. 180 až 240 a podklad očistíme. Nakoniec nanesieme dve vrstvy emailu s cieľom dosiahnuť lesklý povrch (Ekokryl Lesk) alebo matný povrch (Ekokryl Mat). Jednotlivé vrstvy emailu zasychajú štyri až šesť hodín. Pri dvojzložkových farbách spomeňme aj polyuretánovú základnú farbu používanú ako antikorózny náter (Chemopur GU 2061), polyuretánový email (Chemopur E 2081) a polyuretánový lak (Chemopur L U 1051).

Uvedené dvojzložkové polyuretánové náterové látky sa vytvrdzujú tvrdidlom (U 7081). Fermežové farby, ktoré boli v minulosti veľmi obľúbené, sa dnes v interiéroch využívajú len zriedkavo, pretože dlho zasychajú. Príkladom fermežovej farby je typ 2025 JEFA určený na základné nátery kovov v interiéri. Nanášame ju štetcom. Pred aplikáciou ju musíme dokonale premiešať a doriediť. Ďalšiu vrstvu môžeme naniesť až o 48 hodín. Náradie čistíme riedidlom (S 6006, S 6001, C 6000) alebo špeciálnym prípravkom (P 8500). Napriek tomu, že fermež je zmes rastlinných olejov, farba by nemala prísť do styku s potravinami, krmovinami a pitnou vodou a nie je určená ani na natieranie detského nábytku a hračiek.

Potrubia a radiátory

Hrdzu z radiátorov odstránime drôtenou kefou a brúsnym plátnom. Staré a dobre priľnavé nátery odmastíme a obrúsime. Nepriľnavé nátery odstránime. Radiátory musia byť pri natieraní vychladnuté. Náterové hmoty sa najlepšie nanášajú štetcom zárohákom alebo striekaním. Na základný náter použijeme základnú antikoróznu farbu (Balakryl Antikor V 2026). Ak sú radiátory natreté základným náterom od výrobcu, náter očistíme, zamastené miesta (najmä v okolí spojov a skrutiek) dôkladne odmastíme a natrieme vrchným náterom. Ak je základný náter poškodený alebo zbrúsený na podklad, najprv opravíme poškodené miesta základným náterom. Na vrchné nátery je vhodný email na radiátory alebo disperzný akrylátový lesklý email (Balakryl Uni Lesk V 2068).
 


Nátery kovových častí interiéru

142682


Nátery kovových častí interiéru

142681

Pred nanášaním farby na radiátor ju treba dobre premiešať. Na zvýšenie životnosti radiátora nanesieme štetcom na očistený povrch v jednej až dvoch vrstvách základnú farbu (Primalex Základná farba antikorózna syntetická) a necháme ju vyschnúť (vyschne asi za osem hodín).

Nátery kovových častí interiéru

142687

Na vyschnutý povrch nanesieme dve vrstvy vrchného náteru, napr. syntetického (Primalex Farba na radiátory), a to buď náterom druhej vrstvy spôsobom „mokrý na mokrý“ do troch hodín, alebo až po dokonalom zaschnutí, t. j. po 24 hodinách.
Kategória: Farby, materiály Materiály Stavba a rekonštrukcia
Tagy: farby laky nátery
Zdieľať článok

Diskusia