28. 02. 2011
Zdieľať

Bolo by chybou najskôr rekonštruovať izby a nakoniec kúpeľňu s toaletou. Hygienické centrum je srdcom bytu. Nemá význam zachraňovať okolité orgány a až po nich „rozpumpovať“ zdroj života. Podobne je to i v prípade kúpeľne, na ktorú obyčajne nadväzujú elektrické rozvody, kuchynské vodovodné aj plynové potrubia...

Dôvodov, prečo začať prerábku bytu rekonštrukciou kúpeľne, je viacero. Remeselníci hovoria, že v byte spôsobuje najväčší neporiadok. Ďalším argumentom sú rozdielne rozvody pod zmodernizovanou kuchynskou linkou, na ktoré sa z kúpeľňovej strany už nedokážete správne pripojiť. Nezostáva nič iné, ako kombinovať staré kovové prípojky s flexibilnejšími plastovými, čo nie je veľká výhra. Tie staré bývajú spravidla skorodované a „výdatne“ zanesené usadeninami. Ďalším dôvodom, prečo začať kúpeľňou, je osekávanie pôvodného obkladu alebo búranie, ktorým môžete narušiť staré elektrické vedenie do priľahlých častí bytu.

Na lacnej rekonštrukcii môžete prerobiť

Nešetrite tam, kde to nie je potrebné, napríklad na obklade. Neboli by ste prví ani poslední, ktorým sa páčia drahšie obkladačky, ale smutne konštatujú, že si ich nemôžu dovoliť, a preto redukujú svoj zámer. Hoci atraktívny obklad navonok pôsobí nedosiahnuteľne, celkovú sumu rekonštrukcie nemusí vždy ovplyvniť až tak výrazne. Je to mylný argument na škrtanie rozpočtu. Pri bežnej ploche kúpeľne s WC odhalíte, že rozdiel v cene bežných a kvalitnejších obkladov je zanedbateľný, pokiaľ si nemienite obložiť kúpeľňu niektorým z najnovších módnych (a cenových) výstrelkov.

Nekvalitný „akciový“ obklad zo supermarketov kúpeľňu začlení do „treťotriednej“ kategórie. Paradox je, že celkom zbytočne. Pod 3 900 €  sa už dnes nedá kompletne zrekonštruovať kúpeľňa v bežnom byte, a preto rozdiel v cene obkladu 150 až 300 €  nehrá veľkú rolu. Práve naopak, pozdvihne celkový dojem z kúpeľne a očividne i cenu bytu. Navyše, s kvalitnými obkladačkami sa pracuje pohodlne a presne, nemajú odstávajúce rohy, odlišnú hrúbku a nerovnaké odtiene.

Pohľad na „čerstvo dokončené“ detaily kúpeľne a WC v staršom panelákovom byte, ktorý rekonštruovali remeselníci štúdia Moderný byt.

Trochu iný je pohľad odborníkov na snahu šetriť na vodovodných batériách. Ani tu sa nevypláca siahať po podozrivo lacných a nekvalitných výrobkoch (paradoxne, mohli by vás vyjsť pridraho, pretože ich životnosť aj funkčnosť bývajú obmedzené), aj v ponuke renomovaných značiek, pri ktorých sa na kvalitu možno spoľahnúť, si však môžete vybrať od luxusných až po cenovo dostupné. „V tomto prípade je to vec dizajnu,“ tvrdí obchodný manažér štúdia Moderný byt Zdeno Ružička. Je presvedčený, že štandardná ponuka batérií u spoľahlivých predajcov je porovnateľná svojou kvalitou aj životnosťou. Podčiarkuje to i fakt, že majú bez rozdielu päťročnú záručnú lehotu. Je len na vás, či sa rozhodnete pre výnimočné dizajnové „kúsky“, alebo siahnete po lacnejších. Pocit, že sa denne dotýkate dômyselne navrhnutého ušľachtilého kovu, stojí za to. Opatrnosť je však namieste pri kúpe podozrivo lacných batérií neznámeho pôvodu. Životnosť „akciových“ môže byť prinajmenšom pochybná.

Ak vyšle rekonštrukčná firma zohranú partiu školených remeselníkov, ich práce na seba plynulo nadväzujú. Nestane sa napríklad, že zamurujú otvory na vodovodné prípojky, ale len čiastočne vyplnia priestor, kadiaľ vedú rúrky. Po ich inštalácii sa vrátia k domurovaniu. Dnes sú žiadanými kvalifikovaní murári, inštalatéri, elektrikári a často aj stolári v jednej osobe, od ktorých sa očakáva, že si vopred pripravia „pôdu“ na nadväzujúce činnosti, napríklad ak majú v réžii i osadenie nových dverí, nehrozí uloženie dlažby bez dobre naplánovaných detailov okolo zárubne.

Ešte nikdy som to nerobil, ale…

Maličkosť zvanú rekonštrukcia môžete aspoň čiastočne zvládnuť aj sami. V klasickej panelovej kúpeľni si môžete sami napríklad osekať pôvodné obklady a vyrovnať hrboľatý povrch stien, zrejme hravo odnesiete aj stavebný neporiadok. V tomto štádiu zvyčajne odhodlanie ešte neklesá. Možno zvládnete aj obklady (aj keď ste to nikdy predtým nerobili) – ak vám neprekáža, že namiesto piatich dní vám obkladanie a vypĺňanie škár zaberú možno mesiac. Pri ostatných prácach sa však nevypláca riskovať. Radšej ich zverte odborníkom. Napríklad pri nesprávnom osadení môže totiž vaňa, ktorá nesadla do rohov, zatekať. Nevyrieši to ani vrstva silikónu. Tie skutočné nervy nastanú po odhalení starších kovových rúrok, na ktoré mienite nainštalovať novú batériu. Ak ich len raz povolíte, už nikdy nemusia držať. Čoskoro zistíte, že tie dnešné plastové sú predsa len praktickejšie.

V starších domoch montéri môžu odhaliť niekoľko vrstiev omietky. Pri osekaní a vyrovnaní takýchto stien hrozí poškodenie hliníkových elektrických káblov. V niektorých prípadoch je potrebná ich náhrada za medené. Kovové potrubie je často skorodované a upchaté. Vyžaduje si výmenu – najčastejšie za plastové. Manipulácia a práca s ním (rezanie, ohýbanie) je neporovnateľne ľahšia než s kovovými rúrkami.

Ak by ste ešte stále mali chuť oponovať, že pôvodné rozvody sú v pohode (veď voda cez ne tečie!), ste na omyle. Po odskrutkovaní môžu byť zanesené vrstvou korózie a zvápenatených usadenín, cez ktoré nepretlačíte ani špendlík. Od slabej priechodnosti vody sa odvíja i hroziaca porucha práčky. Ak potečie z batérií tenký prúd vody, nevznikne ani potrebný tlak v novej hydromasážnej sprche, na ktorú ste sa veľmi tešili, a bude zbytočná. Prvoradý dôvod na obnovu potrubia však spočíva v niečom inom: v bezpečnosti domácnosti. Samostatnou kapitolou sú rozdrvené hliníkové elektrické káble, narušené osekávaním starých obkladov a omietok. Ak dúfate, že sa novým medeným káblom jednoducho napojíte na pôvodný, ste veľkí optimisti. Je veľmi pravdepodobné, že to nepôjde. Vo väčšine starších bytoviek stačí, keď ním dva-tri razy pohýbete, aby zostal v rukách. A tak môže nasledovať ďalšia „chuťovka“: vysekávanie drážky v stene, aby ste sa dostali k prerušenej časti kábla.

Urobia to za vás

„Už sa stalo, že nás požiadali naprávať nedostatky po domácich ľavorukých majstroch,“ tvrdí s úsmevom Ing. Peter Piršel, majiteľ štúdia Moderný byt. „Bývajúci však rozhodne ušetria čas, nervy aj peniaze, keď sa hneď na začiatku obrátia na firmu, ktorá urobí rekonštrukciu kompletne a dohodnú sa pod jednou strechou na všetkých prácach. Niekedy na tom aj získajú.“ Bezpečné je zveriť rekonštrukciu osvedčenej firme s dobrými referenciami, pevnými telefonickými linkami a pôsobiskom, ktorá záujemcom predvedie reálny sortiment, nielen katalógy s obrázkami. Nedohaduje sa na približnej sume, ale predloží cenník.

Súčasťou zmluvy by mal byť i podrobný rozpočet, ktorý zabehnuté firmy striktne dodržia. V závere prác sa „zmestia“ do navrhovanej sumy, v niektorých prípadoch i vrátia rozdiel za nepoužitý materiál. Poplatok za prípravu rozpočtu zhruba 15 €  sa zvyčajne odráta po zrealizovaní zákazky, takže je v záverečnej fáze bezplatná. Rovnaký postup je bežný aj pri zhotovení grafického návrhu.

Pohodlný kontakt so susedným rozvodom v otvore steny. Neukončený obklad vyhradzuje miesto pre vaňu, ktorá má byť situovaná do ideálnej blízkosti zdroja vody. Mimochodom, keď je reč o susedoch, oboznámiť tých vašich o čase a trvaní rekonštrukčných prác je elementárnou slušnosťou.  Aj keby to malo byť samozrejmé, overte si, či vaša rekonštrukčná firma robí búracie práce aj s odvozom stavebného odpadu. „Zabudnuté“ a povaľujúce sa zvyšky panelov, obkladu, dlažieb či vaňa pred domom môžu vyjsť draho, ak susedia identifikujú ich nezodpovedného majiteľa.

Provizórny domáci režim

A ako to bude u vás doma vyzerať, keď sa firma do rekonštrukcie konečne pustí? V úvodný deň rekonštrukcie sa búra, a preto budete odstavení od vody. Až na druhý deň sa otvorí jej centrálny prívod. Montéri vždy večer pred odchodom nainštalujú toaletu, okrem jedného dňa – keď sa v miestnosti kladie dlažba. Seriózna firma sa postará o odvoz neporiadku ešte v deň demontáže. Odporúčame dvere v byte po obvode zalepiť a zakryť predmety pred všadeprítomným prachom. Montéri sú pripravení si pozakrývať podlahu, po ktorej sa pohybujú.

Niektorí ľudia sa obávajú nechať majstrov v opustenom byte. Tí však musia rešpektovať súkromie bývajúcich a ak majú dosť miesta na odloženie materiálu, pracujú v ohraničenom priestore chodby, haly a hygienických miestností – viac nepotrebujú. Pred výťahom a bytovým vchodom si náradie nenechávajú, je to riskantné. Domáci môžu pri odchode do práce sprístupniť iba časť bytu. Celé je to o dôvere a dobrom mene firmy. Je žiaduce, aby ste sa s majstrami denne rozprávali, pretože je rozdiel vidieť kúpeľňu na papieri alebo reálny sled prác, pri ktorom vám napadnú dodatočné zmeny.

Navštívili sme byt v rôznych fázach rekonštrukcie
Rovnaká kúpeľňa pred… Zdravotný stav jedného z bývajúcich si vyžaduje bezpečný prístup do sprchovacieho kúta so sedacím kúpeľom, namiesto neobratnej vane. … a tá istá kúpeľňa po rekonštrukcii. Majitelia tohto bytu oceňujú jednoduchú údržbu, a preto si zvolili praktický odtieň obkladačiek, ktoré sa ľahko udržiavajú a zároveň lahodia oku. Domáci si pochvaľujú aj optické zväčšenie priestoru. Súčasťou praktického sprchovacieho kúta je aj očakávaná sedacia vaňa.

Polovičaté rekonštrukcie

Neraz sa provizórne (ale nie lacné) tapety, lišty, doplnky, obklady musia znova prerábať, takže platíte dvakrát. Hoci by ste chátrajúci automobil natreli krásnou metalízou, vždy pôjde o staré auto. Polovičné riešenia nemajú trvácnosť. Umakartová stena je pružná, takže ak obložíte jadro, obklad drží vďaka silným lepidlám, škáry sa však časom uvoľnia, popraskajú a môžu sa v nich držať vlhkosť a nečistoty. Metódu „lacných“ riešení si prisvojili predávajúci narýchlo upravených interiérov, ktoré pôsobia navonok skvelo, najmä na fotkách. Realitní makléri radia premýšľať nad kúpou takto zrekonštruovaného bytu, inak si do troch rokov môžete práce odznova zopakovať.

 
Kombinácia oranžovej s béžovou dodáva kúpeľni pocit sviežej čistoty, radosť a jednoduchosť.
Kategória: Bývanie Kúpeľňa, WC Stavba a rekonštrukcia
Tagy: kpl kúpeľňa rekonštrukcia
Zdieľať článok

Diskusia