Betónový dom – výnimočný dom s výnimočnými vlastnosťami

06. 11. 2009
Zdieľať

V Čechách nestojí mnoho betónových rodinných domov. Spočítali by sme ich na prstoch jednej ruky. Najzaujímavejší z nich sa nachádza neďaleko od Prahy a jeho autorom je brniansky architekt Zdeněk Fránek. Investor pôvodne nepredpokladal, že by sa svojím stavebným zámerom dotýkal architektúry.

— Komerčná prezentácia spoločnosti Xella —

Podľa vlastných slov chcel prežiť „americký sen“ na predmestí v kolónii prízemných bungalovov. Jedného dňa však našiel na internete práce Zdeňka Fránka a jeho postoj k vlastnému rodinnému domu sa od základov zmenil. S architektom si padli do oka.

Zdeněk Fránek je veľkým obdivovateľom japonského architekta Tadaa Ando. Po vzhliadnutí jeho realizácií sa pre pohľadový betón a minimalistické interiéry nadchol aj investor. Nemilosrdná remeselná presnosť pri návrhu a realizácii domu z pohľadového betónu sa investorovi páčila a stala sa jeho doménou. Architekt Fránek dnes nešetrí na stranu investora pochvalnými uznaniami a priznáva, že bez tohto typu investora by sa nepodarilo dom dokončiť v tak perfektnej podobe.

Architekta síce stavebník vymenil, ale pozemok pre dom zostal pôvodný. Nepekné prostredie bujniaceho satelitu so všemožnými tvarovými a materiálovými excesmi spôsobilo, že sa ho architekt rozhodol ignorovať. Navrhol tu monumentálny solitér, ktorý žije svojím vlastným životom a nesnaží sa do okolia zapadať, funguje v ňom ako originálne umelecké dielo. Dom na štvorcovom pôdoryse zastrešujú dve pultové strechy, ktoré svojim tvarom umožňujú presvetliť stred dispozície. Vďaka nim nepôsobí interiér uprostred stavby ponurým dojmom, ba práve naopak. Dom sa rozvíja v jednom podlaží a svojou úžitkovou plochou vytvára dostatočne veľké intímne prostredie pre život obyvateľov. Východná časť domu je vyhradená súkromným miestnostiam obyvateľov, na západnej strane sa nachádzajú spoločenské priestory. Obe časti oddeľuje rozmerná vstavaná skriňa, ktorá poskytuje dostatok úložného priestoru.


Najplastickejšou fasádou je tá, ktorá je obrátená k juhu. Do nej je zahĺbená lodžia s drevenou podlahou. Naopak severná fasáda je minimalisticky holá. Belostný náter vnútorných omietok v kombinácii s polyuretánovou podlahou odkazuje na moderný japonský interiér s akcentmi dreva a ušľachtilého kovu. Interiér vybavil investor kreatívne i staršími kusmi nábytku a vo výsledku pôsobí sviežim dojmom. Interiér domu sa behom dňa stále premieňa vďaka hre svetla. Obyvatelia tak zažívajú atmosféru, ktorá je v interiéri konvenčných domov neznáma.

Betón, izolácia a YTONG
Realizácia stavby nebola jednoduchá a vyžadovala skúsenosť a šikovnosť realizačnej firmy. Použitie pohľadového betónu na fasáde stavby má výhradne estetický dôvod. Betón zaisťuje tiež statiku celého domu, sám o sebe, však nezaistí komfortné vnútorné prostredie moderného rodinného domu. Preto bolo nevyhnutné obvodové steny z vnútornej strany doplniť o ďalšie vrstvy, ktoré zaistili kvalitnú mikroklímu domu, najmä jeho dostatočné tepelnoizolačné parametre.


Betónový dom - výnimočný dom s výnimočnými vlastnosťami

226312

Autori projektu to vyriešili netradičným sendvičom s tepelnou izoláciou uprostred skladby a primurovkou z pórobetónu YTONG . Desať centimetrov polystyrénu na vnútornom líci betónovej monolitickej steny (hrúbka betónu 20 cm) zaistí dostatočnú tepelnú izoláciu stien, ktorú ešte zvyšuje primurovaná stena z priečkových tvárnic YTONG  triedy P2-500 s hrúbkou 150 mm. Variant sadrokartónu na vnútornom líci obvodových stien zavrhli hneď v počiatku investori domu. Použitie pórobetónu na vnútornom líci považovali z hľadiska dlhodobého užívania za omnoho praktickejšie a príjemnejšie. Spojením betónu, polystyrénu a bieleho pórobetónu vznikla unikátna skladba obvodovej steny so zaujímavými vlastnosťami. Tepelná izolácia, s bezpečnou rezervou nad požiadavkami normy, je pri podobnom dome samozrejmosťou. Stena, však svojím užívateľom ponúka aj ďalšie výhodné tepelnotechnické parametre. Použitie YTONGu na vnútornom líci steny má totiž niekoľko praktických výhod pre klímu domu.

Pórobetón je materiál s vysokou tepelnou izoláciou, ktorý má zároveň veľmi nízku tepelnú vodivosť. Vnútorný povrch obvodovej steny má vďaka skladbe steny v zimnom období vysokú teplotu a nepôsobí pocitovo chladno. Ani pri dotyku neodoberá telu teplo ako materiály s vyššou vodivosťou. Medzi tepelnú izoláciu a pórobetónovú stenu sa navyše starostlivo osadila parozábrana, ktorá bráni difúzii vodných pár a ich kondenzácii v tepelnej izolácii. Pretože YTONG  je difúzne veľmi otvoreným materiálom, dokáže prirodzene regulovať vlhkosť vzduchu v interiéri a eliminovať jej výkyvy. Vďaka parozábrane na svojom vonkajšom líci je z vlhkostného pohľadu pórobetónové murivo prakticky súčasťou interiéru, s ktorým priebežne dýcha. Príliš vysokú vlhkosť vzduchu dokáže čiastočne absorbovať a naopak ju vypúšťať späť pri vysušení vzduchu. Práve optimálna vlhkosť interiérového vzduchu (ideálne medzi 50 až 65 %) je pritom jedným z kľúčových parametrov pohodlného a zdravého životného prostredia, ktorú, bohužiaľ, mnoho súčasných stavieb nedokáže ponúknuť. Zaujímavou vlastnosťou obvodového sendviča je tiež optimálny pomer medzi tepelnou izoláciou a tepelnou zotrvačnosťou, respektíve tepelnou akumuláciou. Vonkajšia stena z betónu dokáže akumulovať vysoké množstvo tepla a pomerne rýchlo reaguje na výkyvy teploty v exteriéri. Tie, ale brzdí tepelná izolácia vnútri konštrukcie, ktorá dokáže napríklad letné zisky posunúť zo dňa do nočných hodín, kedy je už teplota vzduchu omnoho nižšia. YTONG na vnútornom líci steny je síce pomerne ľahkým materiálom, má ale tepelnú akumuláciu masívnych murovaných stien, čo tiež prispieva k tepelnej stabilite celého interiéru. Voľba rovnakého materiálu a rovnaká hrúbka steny pre vnútorné obvodové primurovky i pre všetky vnútorné steny a priečky bola výhodná a veľmi praktická z hľadiska logistiky a realizácie stavby. Výhodou bola tiež jednoduchosť vedenia všetkých rozvodov v pórobetónovej stene bez rizika oslabenia statiky alebo tepelnej izolácie domu.

Fránkov betónový dom je príkladom modernej stavby, kde estetika determinovala celý projekt, vrátane jeho hlavného konštrukčného materiálu. Zodpovedný prístup k otázkam vnútornej pohody a precízne riešenie stavebných detailov tejto architektonicky unikátnej stavby zaistilo skutočne komfortné súčasné bývanie. A to nie je pri podobných stavbách vždy zvykom.

Betónový dom pri Prahe demonštruje súčasné technologické možnosti stavebných firiem. Je exkluzívnym bývaním s kvalitným vnútorným usporiadaním a dokonalými detailmi. Jedinou chybou na kráse je lokalita, v ktorej sa nachádza. Vďaka nej pôsobí tak trochu ako ruža v tŕni.

Autor: Fránek Architects – Zdeněk Fránek
Výkonný projekt: Fránek Architects – Jiří Topinka
Projekt: 2000
Realizácia: 2000 – 2001
Zastavená plocha: 279 m2
Plocha pozemku: 885 m2
Obstavaný priestor: 1 150 m3

Kategória: Stavba a rekonštrukcia
Tagy: betón PR článok ytong
Zdieľať článok

Diskusia