Návrh elektroinštalácie v byte

21. 07. 2005
Zdieľať

Pre správnu funkciu každej časti bytu – a to platí aj pre elektroinštaláciu – musíme mať predovšetkým dobrý návrh. Ten pre vás môžu vykonať len osoby, ktoré majú na takúto prácu oprávnenie. Pre elektroinštaláciu treba mať projekt aj preto, že bez neho by vám revízny technik nemohol urobiť revíziu, vystaviť revíznu správu a elektrárne by vám zasa nepripojili elektromer.

Pri príprave rekonštrukcie bytu ste si nechali urobiť architektonický návrh, v ktorom máte navrhnuté rozmiestnenie zabudovaných zariadení, nábytku a spotrebičov. Každé zariadenie a spotrebič potrebujú pre svoju funkciu príslušné médiá, dokonca aj nábytok niekedy potrebuje zdroj elektrickej energie – napríklad osvetlené vitríny, chladiaci bar zabudovaný v nábytku a pod. Pre správny návrh elektroinštalácie je potrebné projektantovi povedať, kde a aké spotrebiče v domácnosti budete užívať.

Pri návrhu odberných miest elektrickej energie (odberným miestom pre nás sú zásuvky) treba projektantovi udať tieto informácie:

  • Presné umiestnenie zásuviek v miestnosti (polohu a výšku). Nie vždy je výhodné mať zásuvky nízko pri zemi, ale tiež nie je vhodné súvislú stenovú plochu rozbiť trčiacimi zásuvkami. Treba zvoliť pre každý prípad najvhodnejší kompromis. Najnižšie položenou zásuvkou môže byť tzv. panelová zásuvka, ktorá môže byť osadená spodnou časťou panelovej krabice až na podlahe. Bola vyvinutá v rámci lištového podlahového systému, ale je vhodná sa aj pre tradičnú inštaláciu, zvlášť vtedy, ak chceme mať zásuvky čo najnižšie pri podlahe.
  • Požadovaný príkon spotrebičov, ktoré mienime v danom mieste používať. Každý druh má viacero výrobcov a viacero typov a každý typ má iný príkon. Spotrebič je vždy označený štítkom, na ktorom je vyznačený príkon spotrebiča. Pre návrh spotreby zásuvky si treba zvoliť maximálny príkon, ktorý mienime odoberať. Ak ešte nemáte doma všetky plánované prístroje a zariadenia, vypýtajte si tieto údaje od obchodníka pri návšteve obchodu s bielou technikou alebo sa poraďte s projektantom. Ak mu poviete, aký druh spotrebiča a kde bude, určite si s touto otázkou dá rady.
  • Druh spotrebiča, ktorý bude na zásuvku pripojený. Tento údaj je potrebný pri návrhu pre spoľahlivé vypočítanie koeficient súčasnosti. Nie všetky spotrebiče v byte sú zapnuté súčasne a bolo by nezmyselné dimenzovať prívodné vedenia na maximálny inštalovaný príkon. Na druhej strane, zlý výpočet by mohol zapríčiniť, že pri súčasnom zapnutí viacerých „silných“ spotrebičov by mohli vypadávať ističe.

Projektant podľa týchto dispozícií navrhne celú elektroinštaláciu a aj najvhodnejší spôsob osvetlenia. Verte, že dobrý odborník vie navrhnúť osvetlenie každého miesta v byte tak, aby neoslňovalo a pritom poskytovalo dostatok svetla pre jednotlivé činnosti v byte. Je preto dobré dať mu aj plánovanú dispozíciu nábytku.

Kategória: Stavba a rekonštrukcia
Tagy: elektroinštalácia návrh interiéru projekt rekonštrukcia
Zdieľať článok

Diskusia