Prehliadka elektroinštalačnej „bižutérie“ (2. časť)

07. 11. 2005
Zdieľať

Realizácia elektroinštalácie by sa nemala vykonať na základe unáhleného rozhodnutia. Je to rozhodnutie pre blízku i vzdialenú budúcnosť, často i pre niekoľko generácií. Je to investícia do komfortu, bezpečnosti a kvality. O to dôležitejšie je vedieť, ako využiť ponúkané možnosti, a predchádzať omylom.

Ako sa zorientovať pri výbere


Prehliadka elektroinštalačnej „bižutérie“ (2. časť)

34040

Inštalácia rámov, krytov zásuviek a tlačidiel (kolísok) spínačov je už pomerne jemná a čistá práca – a ak zvolíte moderné výrobky – aj jednoduchá. K škatuli s nainštalovaným prístrojom sa bez zdĺhavého a prácneho skrutkovania priloží rámček a do neho sa vtlačí prídržná doska s krytom spínača (kolískou). Takáto skladačka je dostatočne pevná a stabilná. Niektorí výrobcovia poskytujú možnosť voľby dizajnu spínača alebo zásuvky, pričom zabudovaný prístroj sa nemení. Používateľ tak získa pri výbere dizajnu čas na rozmyslenie, kým práce pri montáži elektroinštalácie a realizácii povrchových úprav stien môžu pokojne prebiehať.


Prehliadka elektroinštalačnej „bižutérie“ (2. časť)

34065

Čas, keď sa pri spínačoch a zásuvkách hodnotila iba ich funkčnosť, je dnes minulosťou. Pri výbere lacnejšieho druhu prístroja sa môže stať, že sa nevedomky ochudobníme o možnosť integrovať spínače do estetických viacnásobných rámov, príp. plošných zoskupení, alebo o niektoré funkcie (telekomunikačné a dátové zásuvky, zásuvky na káblovú televíziu, stmievače, zásuvky na ovládanie žalúzií a pod.). Počet zásuviek sa v súčasnosti oplatí plánovať s rezervou, ktorá nám v budúcnosti môže významne ušetriť starosti s dodatočnou inštaláciou rýchleho internetu či satelitného zariadenia. Použitie a výber prístrojov je vhodné konzultovať s odbornou firmou a zvážiť miestne podmienky.

Plánovanie


Prehliadka elektroinštalačnej „bižutérie“ (2. časť)

34060

Pred návrhom elektroinštalácie sa odporúča zostaviť zoznam elektrospotrebičov, zariadenia a svietidiel, ktoré v dome alebo v okolí domu plánujeme inštalovať. Osvetlenie sa dimenzuje podľa veľkosti miestností, orientácie svetových strán a objektov, ktoré zatieňujú okná v miestnostiach. Návrh osvetlenia súvisí so zariadením v interiéri a umiestnením zariaďovacích prvkov. Nemalo by sa zabudnúť ani na osvetlenie zabudované v mobilnom nábytku, vo vstavaných skriniach a v kuchynskej zostave. Zvážiť treba aj pripojenie nízkonapäťových svietidiel, prípadne nepriameho osvetlenia stropu, ktoré býva ukryté v rímse pod stropom. V súčasnosti patrí k bežným požiadavkám v domácnosti aj ovládanie tienenia okien (žalúzie, rolety a pod.) a bohaté vybavenie audio- a videotechnikou s množstvom zabudovaných i voľne stojacich elektrických spotrebičov.

Z izby do izby


Prehliadka elektroinštalačnej „bižutérie“ (2. časť)

34034

Počas virtuálnej prechádzky po vašom dome alebo byte si skúste predstaviť všetky elektrofunkcie v činnosti. V zádverí, predsieni, hale a chodbe nájde uplatnenie snímač pohybu, ktorý bez dotyku ovláda spínanie osvetlenia, príp. iného zariadenia. V obývacej izbe má svoje miesto – okrem centrálneho a doplnkového osvetlenia, príp. osvetlenia v podobe hviezdneho neba so stmievaním – predovšetkým audio- a videotechnika. Do usporiadaných viacnásobných rámčekov možno ľubovoľne navrhnúť rôzne zostavy zásuviek a spínačov, napr. zásuvku centrálneho vysávača, niekoľko zásuviek s ochranou pred predpätím, zásuvku ISDN a zásuvku na TV, R a SAT.

Popri klasickom spínaní osvetlenia sa stáva pomerne žiadanou funkcia stmievania, termostat a spínač žalúzií. Podobné nároky na vybavenie budú klásť pravdepodobne aj deti, keď vyrastú. Kapacitu zásuviek a spínačov v detskej izbe alebo pracovni sa preto oplatí dimenzovať aj s výhľadom do budúcnosti. Pri každom lôžku v spálni by sa mala objaviť zásuvka na doplnkové osvetlenie a zásuvka na rádiobudík. Čoraz častejšie sa do priestoru spálne tlačí aj audio- a videotechnika. Ak sa používatelia spálne obávajú škodlivých vplyvov z elektromagnetického smogu, treba dohliadnuť na to, aby sa v blízkosti postele namontovali zásuvky s možnosťou vypínania. Nemalo by sa zabudnúť na voľné zásuvky, ktoré sa využijú počas upratovania a údržby.

Je dôležité vedieť, že niektoré spotrebiče v dome by mali byť podľa platných technických noriem pre elektroinštalácie zapojené do samostatného okruhu so samostatným istením (práčka).

Kuchyňa


Prehliadka elektroinštalačnej „bižutérie“ (2. časť)

34038

Kuchyňa je miesto, kde sa používa veľa elektrických prístrojov. Rúru, varnú dosku, odsávač pár, umývačku riadu, drvič odpadkov, chladničku, mikrovlnnú rúru, varnú kanvicu, hriankovač, kávovar, príp. rádio, prietokový ohrievač alebo bojler nemá zmysel zo siete odpájať, pretože sú buď zabudované, alebo ich používame každodenne. Okrem zásuviek na tieto spotrebiče by malo zostať k dispozícii zopár voľných zásuviek, na ktoré pripojíte mixér, fritézu, odšťavovač, krájač a pod. Umiestnenie zásuviek do viacnásobných rámčekov vyrieši vaše otázky, kam to všetko zapojiť.

Na pripojenie zariadenia (sklokeramická varná doska), ktoré vyžaduje trojfázový prúd 3 x 230 V alebo 3 x 400 V, sa používa päťpólová svorkovnica. Možno ju združiť do spoločného rámu s inou zásuvkou.

Kúpeľňa


Prehliadka elektroinštalačnej „bižutérie“ (2. časť)

34032

V kúpeľni treba klásť pri používaní elektrických spotrebičov veľký dôraz na bezpečnosť. Často tu dochádza k zvýšenému výskytu vodnej pary, a tým aj ku kondenzácii vlhkosti. Pred inštaláciou sa odporúča konzultovať s odborníkmi použitie prístrojov so zvýšeným krytím, t. j. s vyšším stupňom ochrany. Umiestnenie prístrojov v kúpeľni sa riadi osobitnými pravidlami. Priestor kúpeľne sa delí podľa nebezpečenstva na tri zóny. Z vane alebo sprchovacieho boxu nesmieme rukou dočiahnuť na spínač alebo zásuvku. Výnimku predstavujú jedine spínače na rádiový signál a spínače 9 V obvodu inteligentného zbernicového systému. Táto hranica vymedzuje prvú zónu.

Zásuvky sa nesmú umiestňovať do vzdialenosti najmenej 20 cm od bočnej hrany umývadla. Nad vaňou alebo sprchovacím kútom sa nesmie nachádzať ani zdroj svetla. Zásuvky a spínače v kúpeľni by sa mali v kúpeľni inštalovať do výšky aspoň 120 cm nad podlahu.

V kúpeľni a WC sa uplatnia ventilátory, elektrické ohrievače, príp. rebrové ohrievacie teleso s elektrickou špirálou na rýchle sušenie uterákov. Tieto zariadenia sa zvyčajne používajú len počas pobytu v miestnosti a krátky čas po odchode z miestnosti. Preto je vhodné aplikovať ich ovládanie pomocou časového spínača, na ktorom sa nastavuje oneskorenie vypnutia. Správne nastavenie časovača má vplyv na optimalizovanie spotreby elektrickej energie.

Dielňa


Prehliadka elektroinštalačnej „bižutérie“ (2. časť)

34045

Dielňa je miestnosť, kde sa realizujú domáci majstri. Ich prácu uľahčuje veľa druhov ručného elektrického náradia, a preto by sa zásuvky mali nachádzať doslova v každom kúte. V dielni sa určite zíde aj zásuvka na 400 V, ku ktorej pripojíte i zariadenia na použitie v exteriéri (napr. miešačku, zváračku, vodné čerpadlo, kotúčovú pílu a pod.). Tieto zásuvky sa konštruujú na veľké zaťaženie prúdom, zvyčajne 16, 32, 63 a 125 ampérov. Niektoré typy zásuviek majú prúdový chránič alebo vypínač. Na ovládanie prietoku trojfázového prúdu sa používajú špeciálne trojpólové spínače, ktoré obsahujú mechanizmus na spínanie veľkých prúdových odberov pripájaných mechanizmov. V dielni, ale aj garáži a exteriéri domu sa zíde hlásič požiaru a automatický spínač so snímačom pohybu.

Garáž a exteriér domu

Na ovládanie garážovej brány slúži ovládač, ktorý riadi chod motora brány v dvoch smeroch. Výrobcovia garážových brán systém otvárania dopĺňajú diaľkovým ovládačom a snímačmi, ktoré vjazd do garáže zabezpečujú. Priestor garáže sa oplatí mať pod kontrolou pomocou požiarneho hlásiča, ktorý signalizuje nebezpečenstvo akustickou výstrahou. Vďaka reléovému modulu možno prepojiť až 40 požiarnych hlásičov. Hlásiče sa dajú podľa vôle a finančných možností majiteľov objektu inštalovať do všetkých miestností, a tak možno chrániť celý objekt.

Exteriérové zásuvky (na pripojenie kosačky, píly a pod.) by mali mať zvýšený stupeň krytia (bezpečnosti), ktoré sa prispôsobuje kvalite prostredia (vlhko, prach). Na horľavé povrchy a podklady možno použiť len špeciálne typy spínačov a zásuviek s hliníkovým alebo plastovým puzdrom prístroja.

Inteligentné systémy

Inteligentný systém riadenia nebol vyvinutý na použitie v domácnosti, ale naopak, pre veľké budovy komerčného charakteru. S úspechom sa však aplikuje aj do novostavieb rodinných domov.


Prehliadka elektroinštalačnej „bižutérie“ (2. časť)

34058

Pri inštalovaní inteligentného systému sa v dome okrem vedenia na 230 V vedie aj dátová dvojlinka, tzv. zbernica. Zbernica je dátový kábel oddelený od siete 230 V, ktorý pracuje pod napätím 24 V. Na zbernicový systém sa napájajú jednotlivé spotrebiče a prístroje, ktoré možno programovať. Je príjemné, že funkčnosť elektroinštalácie sa dá kedykoľvek rýchlo a pohodlne preprogramovať, prípadne rozšíriť o ďalšie funkcie bez akýchkoľvek zásahov do existujúcich rozvodov. Život v domácnosti prináša nové potreby, priania, zmeny účelu využitia miestností, dodatočné stavebné úpravy, na ktoré možno vďaka inteligentnému systému pružne reagovať.

Kedy je vhodná inteligentná elektroinštalácia?

Stavba objektu vybaveného ovládaním a reguláciou osvetlenia, reguláciou kúrenia, ovládaním žalúzií a markíz, zabezpečením objektu, reguláciou súvisiacou s bazénom a saunou, vetraním a klimatizáciou, ovládaním funkcií v zimnej záhrade, ovládaním zavlažovacieho systému v záhrade, prípadne i diaľkovou komunikáciou je z hľadiska obstarávacích nákladov i komplikovanej montáže na hranici únosnosti. V takom objekte musí byť veľké množstvo káblov, niekoľko časovacích jednotiek na ovládanie jednotlivých systémov a mnoho ovládacích prvkov. Spôsob inštalácie sa stáva neefektívny a používateľovi neposkytuje komfortné ovládanie.

Preto je vhodné požiť modernú inteligentnú technológiu vo vyhotovení i-bus EIB (European Installation Bus). Systém EIB je riešenie, ktoré poskytuje vysoký komfort obsluhy, jednoduché nastavenie všetkých funkcií a ich prípadných zmien, zabezpečenie objektu na niekoľkých úrovniach a pomáha dosiahnuť výrazné úspory energie. EIB je európska norma, ktorá zaručuje splnenie kvalitatívnych a technických parametrov a vzájomnú komunikáciu komponentov rôznych výrobcov. Systém i-bus EIB riadi prevádzku v celom objekte automaticky, ale umožňuje aj lokálne nastavenie funkcie podľa momentálnej potreby. Čím viac funkcií má systém plniť a čím sú úlohy zložitejšie, tým viac výhod tento systém používateľovi poskytuje. Architekti, ale hlavne koneční používatelia si automatický systém rýchlo obľúbili vďaka vysokej flexibilite a funkčnej i dizajnovej variabilnosti.

Kategória: Stavba a rekonštrukcia
Tagy: elektro elektroinštalácia inteligentné systémy spínač zásuvka
Zdieľať článok

Diskusia