Dva recepty na varenie v parnej rúre

19.01.2012  |     

Varenie v parnej rúre pomáha potravinám zachovať si dôležité výživové vitamíny. Ak ste sa rozhodli pre kúpu parnej rúry, ponúkame vám zopár chutných receptov, ktoré môžete hneď vyskúšať.

Pri porovnaní pečenia v klasickej a parnej rúre platí: zatiaľ čo bežná rúra je vyhriata približne na 200 °C, v sýtej vlhkej pare môžete variť pri teplote 96 °C alebo aj menej (losos je skvelý už pri teplote 60 °C), čo znamená, že vitamíny a minerály sa pri varení nestratia. Napríklad varenie brokolice v pare zaručuje, že si brokolica zachová o 67 % viac vitamínu C ako pri varení vo vode, kapusta prekvapivo až o 129 % viac vitamínu C. Na prípravu mäsa a rýb v parnej rúre nie je potrebný nijaký dodatočný tuk a jedlo sa nepripečie, mäso nestráca na objeme a je šťavnaté.

Ako si vybrať parnú rúru?

V parných rúrach sa využíva sýta para s teplotou 96 °C. Zaujímavosťou sú dva typy parných ohrevov. Okrem bežného naparenia ponúkajú niektoré rúry aj tzv. intervalové pečenie s parou: teda striedanie parného ohrevu s horúcim vzduchom.   

Ďalšou možnosťou je suchá para, čo je horúci vzduch s teplotou až 140 °C. Vysoko zohriata para nekondenzuje vnútri rúry, preto riady ostávajú prakticky suché a potraviny si zachovávajú ideálnu vlhkosť.

Pirohy

V recepte sme použili wonton cesto, vy si však môžete spraviť vlastné pirohy. Z cesta sa dá vytvarovať akákoľvek forma, treba si však dávať pozor, aby plnka počas varenia nevypadla. Wonton cesto je tenké a veľmi ľahko sa láme, lepšie je nakúpiť ho vo väčšom množstve.

Budete potrebovať

pre 12 osôb                                                                           dresing „nehm plah“     
150 g kuracieho mäsa alebo bravčového karé              100 ml citrónovej šťavy
1 ½ lyžičky drveného koriandra                                          100 g kryštálového cukru         
1 ½ lyžičky čerstvého drveného zázvoru                          50 ml rybacej omáčky    
1 strúčik cesnaku                                                                   50 ml ryžového octu          
niekoľko kvapiek sezamového oleja                                1 lyžička mletého zázvoru
wonton cesto                                                                          ½ stebla citrónovej trávy
mleté čierne korenie
soľ
                                                                    obloha
                                                                    ¼ zelenej čili papričky
                                                                    ¼ červenej čili papričky
                                                                    1 jarná cibuľka
                                                                    koriander

Pracovný postup

Mäso pomeľte, osoľte, okoreňte. Pridajte koriander, zázvor, cesnak a sezamový olej.
Lyžičkou naneste mäsovú plnku do stredu cesta. Okraje potrite vodou, spojte ich a cesto vyformujte do tvaru mesiačika. Pirohy uložte na plech a dajte do vyhriatej rúry. Pečte 10 až 15 minút na funkcii varenia v pare. Kuracie mäso odporúčame pripravovať pri teplote minimálne 75 °C.
V hrnci zohrejte citrónovú šťavu, kryštálový cukor, rybaciu omáčku, ryžový ocot a zázvor. Citrónovú trávu jemne podrvte a pridajte do hrnca. Priveďte do varu a nechajte odstáť. Omáčku sceďte a podávajte k pirohom.
Ozdobte jarnou cibuľkou, koriandrom a nakrájanými čili papričkami.

Pirohy môžete naplniť čímkoľvek. Vhodnou plnkou sú napríklad krevety, huby alebo jahňacie mäso.

Studená misa

Vitello tonnato je klasické talianske jedlo. Vďaka kombinovanému pečeniu ostáva mäso šťavnaté aj bez polievania.

Budete potrebovať

pre 8 osôb                          obloha                                  tuniakový dresing      
500 g teľacieho mäsa      kapary                                  1 konzerva tuniaka v rastlinnom oleji (asi 200 g)
soľ                                        parmezán                           2 lyžice citrónovej šťavy
                                             rukola                                  1 natvrdo uvarené vajce              
                                             citrónová kôra                    tuniakový dresing
                                             tymián a rozmarín            4 filety sardiniek
                                                                                          2 lyžice kapár
                                                                                          mleté čierne korenie


Pracovný postup

Mäso osmažte na panvici (podľa chuti).
Vložte do misy a osoľte. Teplotnú sondu nastavte na 65 °C (60 °C, ak ho nechcete veľmi prepečené) a zapichnite do najtenšej časti mäsa. Rúru nastavte na 90 °C na kombinovaný teplovzdušný ohrev. Pečte 45 až 60 minút vo vyhriatej rúre (čas pečenia závisí od veľkosti mäsa). Po vybratí z rúry nechajte mäso vychladnúť.
Tuniaka zmiešajte s olejom, citrónovou šťavou, uvareným vajíčkom a so sušenými kaparami. Okoreňte a dobre premiešajte.
Servírovanie: mäso nakrájajte na tenké pásiky a podávajte s tuniakovým dresingom. Dozdobte kaparami, nastrúhaným parmezánom, rukolovým šalátom, citrónovou kôrou a bylinkami.

Náš tip
Teľacie mäso môžete nahradiť aj bravčovým (kotletou alebo sviečkovou). Odporúčaná teplota na pečenie bravčového mäsa je 70 °C.
K mäsu pripravenému na kombinovanom ohreve môžete podávať mnoho dresingov, napríklad z olivového oleja, balzamikového octu, červenej papriky, pažítky, soli a korenia.

 

TEXT a
Foto: spracované podľa podkladov Electrolux
Zdroj: časopis môj dom ekoBývanie

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rodinný dom v Nitre: Interiér vo vidieckom štýle a veľká zimná záhrada

Najnovšie knihy a časopisy

Urob si sám 12/2019


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

 

kúpiť v eshope

 

 

Najnovšie príspevky