Tri kuchárske recepty na jednoduché a rýchle dobroty

14.12.2012  |     

Chcem vám ponúknuť zopár tipov na jednoduché a rýchle dobroty. Niečo, keď máte chuť na niečo ľahké a zároveň rýchle, čo je poruke v záhrade alebo na miestnom trhu... Skúste niečo na každú príležitosť a pobavenie v kuchyni: tentoraz jedno hlavné jedlo a dva dezerty. V hlavnej úlohe sú zemiaky, hrušky a jablká.

Zemiakové rösti s opečenou zeleninou 

• 600 g zemiakov – šalátové
• 1 čajová lyžička solamylu
• 1 cuketa
• 1 fenikel
• 200 g tekvice
• 1 červená a žltá paprika
• viazanička mladej cibuľky
• strúčik cesnaku
• soľ, rozmarín, tymian, olej, olivový olej
 
1. Očistené zemiaky nastrúhajte na hrubom strúhadle na dlhé rezance a blanšírujte v osolenej vriacej vode tri minúty. Scedené zemiaky nechajte odkvapkať. 
2. Pridajte soľ, nasekaný rozmarín a solamyl, dobre premiešajte a na rozohriatej panvici pečte na oleji veľké tenké placky – rösti.
3. Zeleninu nakrájajte na hranolčeky a opečte na olivovom oleji s cesnakom, soľou, rozmarínom a tymianom.
 
Servírovanie
Na porciu potrebujete tri placky. Na tanieri ich aranžujte striedavo so zeleninou: na placku navrstvite zeleninu, prikryte plackou, znova zeleninou a nakoniec plackou. Ozdobte bylinkami.
 
Zeleninová vežička je vhodná nielen ako ľahké hlavné jedlo, ale aj ako príloha ku grilovanému mäsu alebo rybám.

Hruškový tarte (čítaj tárt) 

• 3 hrušky
• 200 g cukru
• 1 balenie lístkového cesta rozvaľkaného natenko (kúpite hotové)
• 50 g masla
• 4 kopčeky vanilkovej zmrzliny
 
1. Očistené hrušky nakrájajte na tenké plátky. Do formičiek vložte kúsky masla, hrušky a polejte karamelom, ktorý ste si pripravili v rajničke z cukru a malého množstva vody. 
2. Rozbaľte lístkové cesto a vykrojte z neho kruh vo veľkosti vrchu formy. Položte na hrušky a jemne pritlačte. Pečte vo vyhriatej rúre 25 minút pri 200 °C.
 
Servírovanie
Po upečení preklopte formu na tanier a podávajte s kopčekom zmrzliny.

Jablková štrúdľa

• 1 balíček štrúdľového ťahaného cesta (kúpite v obchode)
• 1 kg ošúpaných jabĺk
• 150 g kryštálového cukru
• 60 g piškót
• 80 g masla
• 40 g hrozienok
• vanilkový cukor, škorica, 3 lyžice rumu
 
1. Ošúpané štvrtky jabĺk nakrájajte na hrubšie plátky, posypte cukrom, vanilkou, škoricou, hrozienkami, rumom, rozdrvenými piškótami a dobre premiešajte.
2. Štrúdľové cesto roztiahnite na dosku alebo utierku, potrite roztopeným maslom a naplňte jablkovou plnkou. Cesto dobre zviňte, preložte na plech, potrite maslom a pečte vo vyhriatej rúre 35 minút pri 200 °C.

Krém

Z 0,5 l mlieka, 3 lyžíc cukru a pol balíčka vanilkového pudingu si uvarte hustý krém a ochuťte škoricou. Krém môžete podávať teplý, ale aj studený vymixovaný.
 
Vhodným doplnkom k štrúdli je šľahačka alebo krém.

TEXT a realizácia: Roman Chňapek
Foto: Dano Veselský, thinkstock.com
Zdroj: časopis môj dom ekoBývanie JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 9/2019 v predaji


8 originálnych návštev




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

 

 

 

 

 

Najnovšie príspevky