Ako sa architektke podarilo na malú plochu bytu umiestniť všetko, čo si mladý pár želal

13.09.2016  |     

Namiesto dvoch miestností vznikol vzdušný obytný priestor s veľkým „zálivom“ na modernú kuchyňu a malým na spálňu – pri rozsiahlej rekonštrukcii vytvorili príjemné svieže bývanie, kde sa na malú plochu podarilo umiestniť všetko, čo si domáci pár želal. Elegantne a bez tlačenice.

Praktické riešenie. Aby sa maximálne využil priestor, architektka navrhla do výklenkov, ktoré vznikli pri prestavbe, atypický, na mieru vyrobený nábytok. 

Osvedčené triky na vytvorenie príjemne vzdušného, zaujímavého a opticky čo najpriestrannejšieho interiéru zafungovali aj v tomto prípade: odľahčený základ vytvorili steny a vstavaný nábytok, ktorý vďaka bielej farbe nenápadne splýva s okolím. Doplnila ho podlaha so svetlým dreveným dekorom a zopár kúskov výrazných farebných doplnkov a originálneho nábytku, ktoré priestor príjemne oživili.

Malý byt mal klasickú dispozíciu z 30. rokov minulého storočia – z predsiene sa vstupovalo do obytnej kuchyne, cez ktorú ste prešli do pomerne veľkorysej spálne. Obytná kuchyňa bola ako hlavný denný priestor veľmi malá, spálňa zas, naopak, zbytočne veľká. Takéto usporiadanie, pochopiteľne, dnešnému mladému páru nevyhovovalo. Obrátili sa preto na architektku Veroniku Zimkovú z ateliéru Magion, aby im pomohla zmeniť starý byt na moderné bývanie podľa ich predstáv.

Premyslené zásahy

I keď sa byt nachádza v Kráľovom Poli, v kolónii mesta Brna, ktorej autorom je významný brniansky architekt Josef Polášek, nič z pôvodných prvkov sa v ňom nezachovalo. Architektka preto navrhla kompletnú rekonštrukciu. Dôležitým krokom bola pritom zmena dispozície – tak, aby vznikol čo najväčší otvorený obytný priestor. Veľkú premenu priestoru tu priniesli malé, ale premyslené zmeny v stavebných konštrukciách. Časť priečky medzi spálňou a kuchyňou zbúrali a o kúsok skrátili aj vstupnú chodbu.

Vytvoril sa tak pomerne veľký preslnený priestor s prístupom na balkón, voľne plynúci celou dĺžkou bytu. V „zálive“ v jeho prednej časti, na mieste pôvodnej kuchyne, je dostatok miesta na kuchynskú linku v tvare U, s množstvom odkladacích priestorov. V druhom „zálive“, ktorý zaberá asi polovicu niekdajšej spálne, je nová, minimalizovaná – tvorí ju len nika na posteľ a veľká vstavaná šatníková skriňa. Výsledkom hry „škatule, hýbte sa“ je tak celkom iný priestor – omnoho vzdušnejší, modernejší a praktickejší.

Dominantným prvkom obytného priestoru je veľká knižnica, ktorú po oboch stranách lemujú „skryté“ dvere – jedny vedú do malej miestnosti s kotlom a práčkou, druhé do chodby.

Vďaka otvoreniu priestoru sa vytvorilo dosť miesta na veľký jedálenský stôl, pri ktorom sa môžu stretnúť aj početnejšie návštevy. Priehľadné stoličky nenarúšajú dojem vzdušnosti.

DOM V KOCKE

Rekonštrukcia bytu v Brne, v Kráľovom Poli

Obytná plocha: približne 45 m2
Realizácia: 2012
Stavebné práce: svojpomocou
Stolárske práce: Truhlářství Zlín
Rozvody: Elmoda – elektromontáže Dražan

Ing. arch. Veronika Zimková (Dobešová)
Magion architekti
www.magion-architekti.cz

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: ROBERT ŽÁKOVIČ
ZDROJ: časopis Môj dom 8/2016

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Urob si sám 09/2019


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

Najnovšie príspevky