Bývajte v harmónii s prírodou

24. 02. 2011
Zdieľať

Prírodné materiály boli, sú a budú súčasťou asi všetkých ľudských obydlí. Pri zariaďovaní svojich príbytkov vždy znova a radi siahame po prírodných materiáloch, pretože tak, či už vedome alebo podvedome, navodzujeme vo svojom prostredí pocit harmónie medzi človekom a prírodou.

Jedným zo zaujímavých materiálov na výrobu nábytku a bytových doplnkov je výplet. Možno ho zhotoviť z najrôznejších materiálov a v interiéri (aj exteriéri) domov a bytov má široké uplatnenie nielen dnes a nielen v Európe. Košikárstvo patrí k najstarším remeslám na celom svete a aj u nás má korene v dávnej minulosti – prvé zmienky o remeselníkoch – košikároch sa u nás datujú asi do 12. storočia. Výrobky týchto majstrov mali v príbytkoch našich predkov mnohoraké využitie – či už v podobe košov alebo iných nádob, rohoží, kobercov, alebo tzv. liesok na sušenie ovocia či slamy; výplety z pružných konárov sa používali na oplotenie a vymazané hlinou slúžili v niektorých oblastiach aj ako steny jednoduchých prístreškov a hospodárskych stavieb… Okrem slamy bolo a je v našich zemepisných šírkach najbežnejším a najľahšie dostupným prírodným materiálom na výplety vŕbové prútie. Tam, kde nebolo k dispozícii, teda najmä v horských oblastiach, sa na tento účel používali naštiepané pásiky z konárov rôznych stromov, zo smrekových koreňov, ale aj mladé a ohybné vetvy buka, osiky či agátu.


Bývajte v harmónii s prírodou

49923

Niekedy na prelome 16. a 17. storočia sa do Európy začal dovážať bambus, a neskôr, v súvislosti s koloniálnou expanziou do východnej Ázie, aj ratan. Ten používali ako ozdobu nábytku najmä Angličania, veľkú obľubu si neskôr získal aj na dvore Ľudovíta XV., a v 18. storočí sa široko uplatňoval vo viedenskom nábytkárstve (pre väčšinu staršej populácie je asi predstava vypletaného nábytku spojená so známymi húpacími kreslami a stoličkami Thonet).

Po tom, ako väčšina ázijských krajín ťažiacich ratan obmedzila jeho vývoz ako strategicky významnej suroviny, jeho cena, a teda aj cena výrobkov, ktoré sa z neho zhotovovali v Európe, niekoľkonásobne stúpla. Preto je dnes ekonomickejšie dovážať bežné výrobky priamo z Ázie, špičková produkcia však naďalej pochádza najmä zo západnej Európy, predovšetkým z Talianska a Nemecka. V celej Európe sa dá nájsť množstvo firiem, ktoré už viac ako 60 rokov spolupracujú s ázijskými firmami na tvorbe ratanového nábytku. Z európskych ateliérov pochádzajú najmä návrhy dizajnu nábytku, základ ktorého sa potom vyrobí v Ázii. V Európe sa nakoniec dopracujú jemné detaily, dokončujú sa výplety ratanovým pedingom (mindolínom) či kožou, vzoruje sa textil, šije čalúnenie a pod.

Dnes sa môžete aj u nás čoraz častejšie stretnúť s výpletmi z rôznych prírodných materiálov. Medzi najčastejšie používané patria prútie, slama, ratan, bambus či koža, záujem tvorcov i spotrebiteľov však vzbudzujú i ďalšie exotické materiály, ktoré môžu vniesť do klasických tém novú inšpiráciu a originálny výraz. A tak sa východ stretáva so západom i prostredníctvom banánovej slamy, manilského konope, kokosových vlákien, cukrovej trstiny či morskej trávy.


Bývajte v harmónii s prírodou

49934

Letom svetom výpletov

Nábytok a bytové doplnky z exotických prírodných materiálov sú čoraz obľúbenejšie. Nie je to len pre ich punc čohosi cudzokrajného a vzácneho, ale aj vďaka spojeniu moderných technológií a tradičného materiálu, pre ktoré sú naozaj výnimočné. Ľudia si však málokedy uvedomujú rozdiel medzi ratanom, prútím či bambusom, preto možno nebude naškodu priblížiť si niektoré prírodné výplety aspoň niekoľkými vetami.

Koža od nepamäti patrí k základným materiálom, ktoré človeku slúžia na udržanie telesného tepla, ale aj vytvorenie tepla domova. Aj týmto dávnym a blízkym vzťahom sa možno dá vysvetliť obľuba kresiel a sedacích súprav z kože či prírodných usní. Spracovaním nadobúda koža mäkkosť pri zachovaní jej prirodzenej pevnosti a pružnosti. Koža sa na výplety používa vo forme pásov či mäkkých pruhov, ale aj pevných tenkých remienkov. Koženým výpletom možno potiahnuť klasický čalúnený sedací nábytok, dá sa z neho vytvoriť kusový koberec, pôsobivé sú napríklad výplety operadiel kresiel alebo záhlavia postele z tenkých kožených remienkov… jednoducho, fantázii sa medze nekladú.


Bývajte v harmónii s prírodou

49925

Bambus je pôvodom tropická rastlina a jeho názov pochádza z malajzijčiny. Dnes existuje viac než 600 druhov bambusu, ktoré môžeme nájsť od trópov cez subtrópy až po lesy mierneho podnebného pásma. Pretože mnohé druhy dorastajú veľmi rýchlo (až 160 cm za deň), výrobky z neho sú pomerne lacné, a na rozdiel od ratanu nehrozí nebezpečenstvo jeho vyťaženia. Steblá bambusu sú duté, využiteľný materiál tvorí kôra, ktorá je hrubá 12 až 15 mm, veľmi pevná a tvrdá. Možno ju štiepať alebo používať ako konštrukčný materiál na skelety podobné oceľovým, avšak omnoho ľahšie a ohybnejšie.

Uplatnenie ratanu je veľmi široké – používa sa na výrobu papiera či rybárskych prútov, slúži na stavbu domov a prístreškov, ale aj ako ozdobná rastlina. Mladé výhonky sa konzumujú ako chutná zelenina, ale z bambusu sa robí aj mimoriadne tvrdá a odolná podlahová krytina; steblá menších, ľahko štiepateľných druhov sa používajú na výrobu nábytku, košíkov, rohoží, paravánov či okenných roliet. Bambusu, ako rastline pôvodom z trópov, vyhovuje vlhkejšie ovzdušie i po spracovaní do podoby nábytku či interiérového doplnku.


Bývajte v harmónii s prírodou

49930

Ratan (anglický názov), ale aj rotang – a možno ste sa stretli i s ďalšími názvami pre tento produkt – je meno lianovitej palmy Calamus rotang, ktorá rastie hlavne na Ďalekom východe, v Indonézii, Malajzii, južnej Číne a na Filipínach. Jej rýchlorastúce liany dosahujú priemer až 4,5 cm a dĺžku niekoľko desiatok metrov. Po zbere sa odstráni vrchná vrstva lianovitých prútov, ktoré sa potom vyvárajú vo vriacom kokosovom oleji, aby sa zlikvidovali parazity. Ratan je plný, pružný, dá sa dobre tvarovať a pritom si zachováva svoju pevnosť.

Na výrobu nábytku sa používa ratan lúpaný i nelúpaný. Nelúpaný ratan sa zbaví ostňov a suší v podobe tyčí. Pretože jeho kôra dobre odoláva poveternostným vplyvom, používa sa najmä na výrobu záhradného nábytku. Pri lúpanom ratane sa z jadra zbaveného kôry režú prúžiky rôznej hrúbky, s ktorými sa pracuje za mokra. Okrúhle vlákna jadra vzdušných koreňov s priemerom cca 3 mm sa používajú na mimoriadne jemné vypletanie nosných konštrukcií nábytku, tzv. mindolíno alebo peding (pozn.: mindollino v taliančine znamená dreň, mozog alebo dušu).

Ratan v čerstvom stave alebo dostatočne navlhčený dobre prijíma farbu a morí sa väčšinou prípravkom s názvom decapé. Pomocou ďalších technologických postupov potom získava jemný lesk a patinu, ktorá je pre najkvalitnejší ratan charakteristická. Nábytkové prvky, pri ktorých sa ratan spracúva pôvodnou technikou ohýbania a výpletov, sú zväčša tvarovo jednoduché. Najmä čisté oblúkové línie v obľúbenej kombinácii s nosnou chrómovanou kovovou konštrukciou pôsobia nadčasovo a odľahčene.

Morská trávaZostera marina, je riasa, ktorá rastie pod hladinou mora. Sušená morská tráva sa pôvodne používala ako čalúnnický výplňový materiál, avšak spracováva sa tiež do formy povrazov. Pevnými povrazmi, ktoré sú pri určitej vlhkosti i dostatočne pružné, možno vypletať drevené či kovové konštrukcie. Po prelakovaní je morská tráva rovnako pevná ako ratan, avšak drsnejšia na vzhľad i dotyk. Jej zdroje sú pravdepodobne neobmedzené, takže jej budúcnosť v tvorbe nábytku a interiérových doplnkov je veľmi sľubná.


Bývajte v harmónii s prírodou

49932

Manilské konope, známe aj pod menom ABACA, je prírodné, veľmi odolné vlákno, ktoré sa získava z rastliny veľmi podobnej banánovníku. Pôvodne sa používalo aj na výrobu lodných lán.

Kokosová palmaCocos nucifera, pochádza pravdepodobne z Melanézie a pestuje sa na plantážach v tropických krajinách najmä pre svoje plody. Kokosové orechy sa ďalej spracovávajú na kokosovú múčku, resp. kokosový olej a z usušených hrubých vlákien, ktoré sa tvoria na oplodí kokosu, sa vyrábajú lodné laná, povrazy a rôzny pletený tovar – tašky, podušky, koberce, rohože a pod. Zaujímavé sú napríklad kokosové koberce, ktoré sú vhodné nielen do vstupných priestorov, ale aj do celého bytu. Dobre tepelne izolujú, v lete chladia a ich údržba je veľmi jednoduchá – možno ich vysávať i šampónovať.

Výplety z prírodných materiálov patria do súčasných domácností – aj pre svoje užitočné vlastnosti:

  • sú ľahké, dobre cez ne prúdi vzduch a veci uložené v nábytku z výpletov dobre dýchajú;
  • väčšina prírodných výpletov sa dobre vyrovnáva so zmenami počasia. Platí to hlavne o ratane, ktorý sa spočiatku využíval hlavne vonku na terasách, v záhradách a postupne sa presunul do celého interiéru;
  • ich údržba je nenáročná – stačí vlhká handrička, prípadne vysávač;
  • rastliny, z ktorých sa robia výplety, zväčša rýchlo rastú, čo sa prejavuje nižšou cenou týchto surovín;
  • z ekologického hľadiska je pozitívne, že pri spracovaní vzniká minimálne množstvo odpadu, nepoužívajú sa pritom látky, ktoré agresívne narúšajú životné prostredie, a hotový výrobok sa dá recyklovať;
  • ich pružnosť a ľahkosť dáva neobvyklé možnosti na elegantné tvarovanie nábytkových prvkov;
  • prírodný pôvod výpletov poskytuje širokú škálu príjemných teplých farieb, môžu byť však upravené aj morením a lakovaním.

Nábytok a bytové doplnky s prírodnými výpletmi môžu mať veľa podôb – od romantickej až po jednoduchý moderný dizajn, v každom prípade sú však oživením v ponuke bytových zariadení. Do bytu vnášajú nielen prírodu, ale aj ručnú prácu.

Kategória: Doplnky Farby, materiály Štýl
Tagy: interiér ratan
Zdieľať článok

Diskusia