Trendy nad Rýnom

22. 06. 2005
Zdieľať

Pre tých, ktorí sa zaujímajú o nové trendy v bývaní a zariaďovaní interiérov alebo tvorbe nábytku, je začiatok roka významným obdobím. Medzinárodné salóny nábytku totiž práve vtedy prinášajú množstvo nových podnetov a predznačujú trendy nadchádzajúcej sezóny. Jedno z najprestížnejších podujatí tohto druhu sa každý rok koná v Kolíne nad Rýnom.

Výstavný areál v Kolíne nad Rýnom, jeden z najväčších v Európe, sa aj v polovici tohtoročného januára stal dejiskom gigantického medzinárodného stretnutia nábytkárov, obchodníkov, dizajnérov a dizajnuchtivých návštevníkov z celého sveta. Na začiatku roka sa tu pravidelne určujú interiérové módne trendy nastávajúcej sezóny a ponúka rozsiahly prehľad diania v kultúre bývania. „Kolín“ sa čoraz viac mení z čisto nábytkového veľtrhu na veľtrh zariaďovací – zákazník chce vidieť celé nábytkové svety, má záujem o ucelenú prezentáciu štýlu. Novodefinovaný luxus oživuje záujem o modernú klasiku, o excelentne spracované interiérové prvky z ušľachtilých materiálov s puncom dlhovekosti. So zmyslom pre pravú štýlovú noblesu sa prezentujú tvary a materiály, výrobky, ktoré sa vyznačujú jednoduchosťou a ľahkosťou formy a zároveň obsahujú inteligentné, bezchybne fungujúce technické riešenia… jednoducho prezentuje sa tu dizajn v najrýdzejšom a najširšom zmysle tohto slova. Cieľom je vytvoriť si doma prostredie, v ktorom sa budeme cítiť dobre a uvoľnene – napríklad aj pomocou farieb, svetiel, mäkkých a hebkých materiálov. Presne v tomto aktuálnom trende – v duchu „homingu“ – sa niesol i tohoročný medzinárodný veľtrh v Kolíne nad Rýnom.

Funkčnosť a emocionálne kritériá


Trendy nad Rýnom

27609

Ťažiskom ponuky bol nábytok s viacerými funkciami. Predmety vzhľadom často na prvý pohľad jednoduché dokážu splniť túžbu zákazníkov po viacúčelovosti a flexibilite. Pohodlné čalúnené „ležoviská“, ktorých podobu a funkcie možno meniť s nebývalou ľahkosťou vďaka dômyselným nábytkovým kovaniam, rôznymi smermi posuvné dvierka skríň, ktorých preskupením sa mení vzhľad objektu ako obraz v krasohľade. Spojenie funkčnosti a emocionálnych kritérií – tak, aby predmety slúžili človeku v každom smere pozitívne – klasicky reprezentujú relaxačné kreslá, v niektorých prípadoch vybavené aj masážnym zariadením, ale aj nové materiály čalúnenia, veľmi príjemné na dotyk, ktoré sa zároveň ľahko udržiavajú. Kladný emocionálny vplyv sprostredkuje aj LED diódová svetelná technika, ktorá dokáže z jednoduchej skrinky spraviť prekrásny žiariaci objekt, ktorý môže prostredníctvom diaľkového ovládača meniť farby podľa našej nálady. Patrí sem i oblasť multimediálneho nábytku, ktorá oslovuje najmä širokú cieľovú skupinu mužov. Pre nich dizajnéri a výrobcovia vytvárajú priestor nielen na plochú obrazovku, ktorú možno podľa potreby elegantne ukryť, ale i na multimediálnu knižnicu – jednoducho všetko pre to, aby si v pohodlnej relaxačnej polohe v nastaviteľnom sedacom nábytku mohli naplno vychutnať audiovizuálne zážitky.

Drevení favoriti

Ak chcete byť „in“, aj tento rok pokojne siahnite po svetlom dreve – buku, čerešni, hruške, javore – od úplne svetlých odtieňov cez béžovú a jemne červenkasté tóny až po ľahký hnedý nádych. Svoje postavenie si však postupne buduje aj tmavý orech spolu s ostatnými robustnejšími drevami s výraznou kresbou a svoj lesk znovu získava aj cenný mahagón. Čoraz častejšie sa objavujú ušľachtilé tropické drevá s exotickým vzhľadom ako zebrano, palisander, tík alebo wenge.

Na povrchu skriniek

Masívny drevený nábytok si jednoznačne upevňuje svoje pozíciu na trhu, často sa vyskytuje kombinácia masívnych dvierok s dyhovaným korpusom. V kontraste k prírodnej úprave drevených povrchov olejovaním, voskovaním, morením a lazúrovaním sú veľmi obľúbené aj nápadné laky s vysokým leskom na lisovaných doskách. Žiadané sú všetky tóny, prím začínajú hrať výrazné farby. Na vrchnú vrstvu farebných lakovaných povrchov sa často používa priehľadný lak, čím vzniká mimoriadne elegantný efekt.

Látky a farby


Trendy nad Rýnom

27595

V tohtoročnej ponuke kraľovali zaujímavé tkaniny s netradičnými komponentmi (sklenené vlákna a pod.), ktoré zlepšujú ich vlastnosti (odpudzujú prach, nekrčia sa…), ale aj kombinácie štruktúr a výrazných vzorov. Svoj návrat znovu hlásia veľké kvety a abstraktné obrazce, na jednom nábytkovom prvku často vidieť vedľa seba pásik s károm. Okrem stále obľúbených elegantných prírodných farieb v celom spektre od tmavohnedej farby horkej čokolády až po vlnenú bielu sa aj v čalúnenom nábytku prebojúvajú do popredia silné farby – červená, tyrkysová, zelená, oranžová a svetlomodrá v tých najodvážnejších kombináciách, pestré farebné kombinácie prinášajú nielen ešte stále aktuálne návraty do „sixties“ a „seventies“, ale aj koloniálnej témy. Poťahové látky sú z vlny, ľanu, bavlny, zvyšuje sa podiel mikrovláken a dôležitým trendovým materiálom je vlnený filc.

Súhra chladných materiálov

Stabilné skóre má v interiérovom dizajne aj takzvaný kovový look v stále nových formách, zastúpený nielen tradičným antikorom, ale čoraz viac chrómom a hliníkom. Na skrinkách, vitrínach, stoloch a doplnkovom nábytku je stále aktuálne aj sklo – číre, mliečne, satinované, i farebné. Neodmysliteľnou súčasťou módnych poobhliadnutí do evergreenovej minulosti aj hľadania úplne nového výrazu sú aj plasty – najmä farebné a transparentné, často v spojení s kovom alebo drevom.

Kuchyňa v centre diania


Trendy nad Rýnom

27591

Stále živým trendom je otvorená kuchyňa, chápaná ako centrum bývania. Na obrátkach nabral miestami až extrémne puristický štýl bez zbytočných dekorácií, povrchy s vysokým leskom, ktorých čistotu nenarúša ani jediná úchytka. Protipól absolútnej tvarovej čistote, ktorá siaha až za hranice praktickej použiteľnosti, tvorí rustikálne teplo vidieckych kuchýň s množstvom detailov a tradičných motívov. Okrem rozľahlých kuchýň inšpirovaných ich priemyselnými sesternicami sa trendom stávajú aj minikuchynky pre „singles“, ktoré sa dajú ukryť za neutrálne dvere. V kurze je čierno-biela kombinácia, niekedy doplnená chladnou sivou alebo zamatovou teplou bordovou, respektíve lesklou fóliou so vzhľadom dreva alebo s výraznou dyhou, ako je napr. palisander, citrónovníkové drevo alebo zebrano. Aktuálnymi farbami sú aj krémová, cappuccino, červená alebo oranžová. Všade vládne až absurdne vysoký lesk, dôležitým znakom modernosti je profesionálny vzhľad. Čoraz častejšie sa používa matné pieskované sklo, vhodne chladnými partnermi sú mu antikoro a kameň (najmä žula) ako pracovná plocha. Dôraz sa kladie na vysokú technickú úroveň spotrebičov, na zdravé varenie aj úsporu energií, do kuchynských zostáv sa začína zabudovávať multimediálna technika.

Kategória: Dizajn Nábytok Štýl
Tagy: interiérový dizajn kreslo pohovka ryn sedačka štýly bývania výstava
Zdieľať článok

Diskusia