24. 03. 2006
Zdieľať

Záhrada je malý vesmír, ktorý sme si stvorili uprostred uponáhľaného sveta. Môžeme tu chvíľu postáť, aby sme si naplno užili to, čo nám v každodennom behu životom chýba, na tomto súkromnom kúsku prírody sa môžeme kochať spevom vtákov, počúvať ticho a obdivovať krásu; nasýtiť všetky zmysly a nájsť rovnováhu.

Čo by bol rodinný dom bez záhrady? Vlastne by sa nelíšil od bytu. Práve záhrada je jedným z dôvodov, prečo ľudia vymenia život v meste za život na vidieku. Inak to nebolo ani v rodine, ktorú sme navštívili – stavba domu bola preto spätá s budovaním záhrady.

Svahy a roviny


Záhrada „nadivoko“

45619
Ivan Šimek

Dlhý a úzky kus zeme sa od bránky dvíhal do kopca a od susedov ho po oboch stranách oddeľovali kamenné ploty. Záhrada na svahu nebola práve vysnívaným ideálom domácich, a tak už pri stavbe základov domu prednú časť pozemku vyrovnali. Pri dome vznikla rovná plocha, ktorá je akýmsi centrom záhrady. Tu je miesto na zaujímavé záhradné sedenie, jazierko aj záhradný kozub. Kúsok za domom sa terén prudko dvíha asi o dva metre a vzápätí sa opäť mierne vyrovnáva do pozvoľna stúpajúceho svahu. V záhrade vznikli dve výškové úrovne – zaujímavé kompozične a príťažlivé na pohľad. Krátky prudký svah vytvára intímne prostredie a zároveň je pozadím pre výtvarne zaujímavý drevený stôl s dvoma lavicami z dielne výtvarníka pána Strassnera. Záhradnému sedeniu robí spoločnosť hrab (Carpinus). Tento strom s hustou, kompaktnou korunou sa niekedy pestuje aj vo väčších nádobách alebo ho možno tvarovať ako bonsaj.


Záhrada „nadivoko“

45622
Ivan Šimek

Nenásilný prechod z jednej výškovej úrovne do druhej tvorí v záhrade množstvo zelene a tiež harmonicky začlenené kamenné schody. Vo svahu, obkolesená mučenkou (Passiflora) a oleandrom (Nerium), stojí drevená plastika – totem. Umelecké dielo záhrade svedčí a dáva jej ďalší rozmer. Okrem kveteny (vyhovujúce prostredie tu má šalvia, levanduľa či ruže) tu nájdete aj aromatické koreniny – majorán aj bazalku. Od domu až po drevené sedenie je čistá trávnatá plocha, aká by v záhrade rozhodne nemala chýbať. Podľa učenia feng šuej ňou voľne prúdi pozitívna energia čchi, podľa detí sa tu výborne hrá s loptou a podľa mnohých dám je ideálna na opaľovanie. Trávnik je jedným zo základných prvkov záhrady a jeho kontrast s vyššími porastmi zase jedným z jej základných kompozičných princípov.

Divoká krása


Záhrada „nadivoko“

45627
Ivan Šimek

Záhradu tvorí voľne usporiadané spoločenstvo rastlín, kríkov a drevín. Nenájdete tu prísne organizovanú zeleň s trochu umelým pôvabom. Domáca pani, sama záhradníčka, komponovala rastliny tak, aby celok pôsobil prirodzene – akoby sa za plot nasťahovala „divočina“. Aj dom celkom splynul so záhradou. Rastliny žijú priamo pod oknami, rámujú vstupné dvere a obrastajú steny. Záhradnú fasádu od zeme až po strechu ovládol divý vinič, pod oknami oživujú zeleň biely ľuľok jazmínokvetý (Solanum jasminoides) a jemne ružové kvety netýkavky (Impatiens), okolie dverí tónuje „namodro“ agapant (Agapanthus). Záhrada pokračuje aj v dome – za veľkými oknami si užívajú slnečné svetlo a bezpečie chúlostivejšie interiérové druhy.

Vodný svet

Voda je živel, ktorý nás akosi zvláštne priťahuje. Či má podobu rieky, oceánu, vodopádu, alebo jazierka, vždy na nás pôsobí veľmi silno a vyvoláva v nás príjemné a pozitívne emócie. V Číne znamená voda nielen životodarnú tekutinu, ale symbolizuje aj napredovanie, rýdzosť, bezúhonnosť a nepodplatiteľnosť.


Záhrada „nadivoko“

45625
Ivan Šimek

Aj v tejto záhrade má voda svoje miesto – neďaleko domu vybudovali domáci malé záhradné jazierko. Na jeho hladine plávajú lekná (Nymphaea), ktoré vrhajú tiene na okruhliaky na dne jazierka. Na brehu rastú breza, borievka a astilba (Astilbe) s vežovitými ružovými súkvetiami. Ružovej astilbe vyhovuje slnko, jej biele a červené druhové kolegyne zas uprednostňujú polotieň a vlhšiu pôdu. Ani deti jednej matky nebývajú rovnaké. Jazierko (ak je dobre pripravené) vytvorí v záhrade osobitý ekosystém. Rybičky v ňom nie sú len ozdobou, ich úlohou je aj udržiavať v jazierku biologickú rovnováhu – živia sa komármi, ich larvami a inými drobnými živočíchmi a tak zabraňujú ich premnoženiu. Najmä v lete, v období sucha chodia k nemu piť vtáky. Voda im slúži aj na kúpanie, pri ktorom sa príjemne schladia a náhodného diváka potešia svojím milým vyvádzaním. Na vodu chodia k jazierku aj včely, motýle a veľa druhov užitočného hmyzu.

Kamenné pozadie


Záhrada „nadivoko“

45621
Ivan Šimek

V záhrade má dôležité miesto aj kameň. Svojou tvrdosťou a stálosťou je protipólom ku krehkému a neustále sa meniacemu svetu rastlín. Kameň – či už vo forme záhradného múrika obrasteného zeleňou, či terénnych schodov, chodníka, alebo okrúhleho kvetináča – dáva vyniknúť svetu kvetov a zelene, dopĺňa prostredie o nové tvary a vytvára v záhrade harmóniu protikladov.

V prospech svojej záhrady využila jej majiteľka a zároveň autorka aj kamenné múry, ktoré ju oddeľujú od susedov. Na múre, o ktorý je opretý dom, rastie ružová dipladénia (Dipladenia), zhora padá zimozeleň (Vinca major) a v kamennej nádobe pri ňom kvitnú od mája až do prvých mrazov miniruže. Medzi kameňmi aj pred múrom si užívajú svoje slnečné a suché miestečká mnohé drobné kvietky a nenápadné rastlinky, ktoré by ste si samy sotva všimli, ale v spoločenstve ostatných – v ustavičnej premene, zomieraní a znovuzrodení – tvoria obdivuhodný zelený svet organizovaný ľuďmi pre ich potešenie.





Vizitka záhradného architekta:

Anna Čibová

sa úprave záhrad profesionálne venuje asi päť rokov, dovtedy boli rastliny skôr jej záľubou. Jej doménou sú záhrady s prírodným charakterom, v ktorých nechýbajú suché múriky, jazierka, intímne zákutia, ale aj plastiky a umelecké diela. Okrem projektu, realizácie a údržby záhrady zabezpečuje aj automatické závlahové systémy, osvetlenie, vodné prvky a drobnú záhradnú architektúru.

“Dobrá záhrada je dynamické umelecké dielo zložené z množstva rôznorodých prvkov – či už živých, prírodných, alebo technických, ktoré sa musia navzájom podporovať. Jej podoba sa ustavične mení a vyvíja, a tak nám dokáže ponúknuť vždy nové zážitky.”

Anna Čibová, Kremeľská 12, Bratislava, tel.: +421 903 399 060

Kategória: Záhrada a exteriér Zeleň v interiéri
Tagy: záhrada zeleň
Zdieľať článok

Diskusia