06. 03. 2011
Zdieľať

Oheň – živel, ktorý sa človek snaží odpradávna ovládnuť, dokáže byť príjemným spoločníkom v podobe kozuba, grilu, udiarne či ohniska aj v záhrade. A hoci by záhrada bola taká maličká, že by sa do nej nezmestilo nič zo spomínaných možností, večer by sa na stole určite našlo miesto aspoň na lampášik so sviečkou.

Keď sa budete rozhodovať, akú formu ohňa si zvoliť, berte do úvahy najmä jeho účel. Ak dávate prednosť posedeniu pri „živom“ ohni, pretože vás fascinuje pozorovať jeho plamene, cítiť teplo a magické energie, zvoľte si kozub alebo ohnisko. Ak chcete váš jedálny lístok obohatiť o chutné grilované pokrmy, zamerajte pozornosť na grily. Tí, ktorí nedajú na rady zástancov zdravého stravovania, si môžu postaviť i udiareň. Nuž a tým z vás, pre ktorých sa záhrada stala druhým domovom, nič nebráni vo vybudovaní letnej kuchyne.

Kam s ohňom?


Keď má záhrada iskru

104737

Pri umiestňovaní ohňa v záhrade je najdôležitejšia bezpečnosť. Preto si vyberte miesto v závetrí alebo vytvorte záveterný kút v dostatočnej vzdialenosti od budov a horľavých materiálov. Umiestniť gril, kozub alebo ohnisko do blízkosti ihličnanov alebo vždyzelených rastlín, ktoré majú vyšší obsah živice a ľahšie horia, sa nevypláca. A berte ohľad aj na susedov, to sa týka najmä murovaného kozuba. Na vašu voľbu bude mať, samozrejme, vplyv aj záhradný priestor.


Keď má záhrada iskru

104739

Pri plánovaní nestačí len zmerať rozmery kozuba, grilu alebo ohniska, treba myslieť aj na ich okolie a dostatočný priestor na manipuláciu pri príprave pokrmov. Súčasťou prenosných grilov alebo montovaných kozubov bývajú aj malé odkladacie plochy, ktoré však sotva pojmú jeden malý tanierik, takže tu musíte počítať aj s miestom na stôl na prípravu jedla a so stolíkmi na odkladanie. Takisto je dôležité odhadnúť plánovaný počet návštevníkov a ich pohyb v danom priestore, aby zbytočne nedošlo k popáleniu. Ak budú v záhrade aj malé deti a domáce zvieratá, radšej zostaňte triezvi.
 

Stavba ohniska
Na bežné záhradné ohnisko stačí okrúhla jama s priemerom 60 až 80 cm, hlboká približne 20 cm. Jej okraje obložte kameňmi, ktoré zabránia prípadnému rozšíreniu ohňa do okolia. Z náveternej strany môžete jeden obvodový kameň vynechať, zlepší sa tak prúdenie vzduchu a oheň bude dobre horieť.

Do kruhu si posadajme

Najjednoduchší a zároveň najlacnejší variant je ohnisko. Jeho stavbu, ak to tak možno nazvať, zvládne aj dieťa. Navyše, ohnisko rovnako rýchlo „demontujete“ alebo premiestnite, prípadne úplne zlikvidujete. Jedným z obľúbených argumentov hovoriacich v prospech ohniska je, že okolo neho môžete sedieť v kruhu, každý tu vidí na každého a ľudia sú si rovní. To vám potvrdí každý tramp. Medzi nevýhody tohto riešenia patrí dym, ktorý putuje vždy tam, kam si sadnete. Tu pomôže plechový komín nad ohniskom, ktorý bude nepríjemný a otravný dym odvádzať.

Kozuby

Ďalšou možnosťou, ako využiť oheň v záhrade, sú kozuby. Aby správne fungovali – to znamená, že v nich oheň musí dobre horieť, nesmú veľa dymiť a mali by hriať – musia byť postavené podľa určitých zásad.
 


Keď má záhrada iskru

104733


Keď má záhrada iskru

104735

Pri plánovaní nestačí len zmerať rozmery kozuba, grilu alebo ohniska, treba myslieť aj na ich okolie a dostatočný priestor na manipuláciu pri príprave pokrmov.

Treba brať ohľad aj na susedov, to sa týka najmä murovaného kozuba. Preto si riadne zvážte jeho umiestnenie v záhrade.


Keď má záhrada iskru

104740

Umiestnenie kozuba

Záhradný kozub môže byť napojený na múr budovy či odpočívadla, ale môže stáť v záhrade aj samostatne. Spravidla býva ohnisko prístupné z jednej strany, ale môže byť aj z viacerých strán (potom však treba ustúpiť od zásad, ktoré platia pre murované kozuby, čím sa blížime späť k ohnisku s odvodom dymu). Kozubové ohnisko s roštom môžete vybudovať napríklad na kamennej podmurovke, nad ohnisko upevnite plechový zberač dymu a komín, ktorý zvyčajne nepresahuje 2 až 3 m. Zberač dymu sa v tomto prípade rieši ako pri kováčskej vyhni. Komín potom môže byť guľatý alebo hranatý so svetlosťou asi 30 cm. Také kozuby môžu mať najrôznejší tvar aj usporiadanie. Ich praktický význam je v tom, že komínom sa odvádza dym, takže neobťažuje najbližšie okolie.
 

Stavba záhradného kozuba
Pre stavbu interiérových kozubov platia prísnejšie pravidlá ako pre vonkajšie, v princípe sú však rovnaké. Posúďte sami, či predsa len nebude lepšie zveriť stavbu odborníkom. Aby kozub dobre fungoval, musí mať dobrý komín. To je hlavná podmienka. Komín musí byť dostatočne vysoký s dostatočnou svetlosťou (vnútornými rozmermi). Pri vnútornom kozube sa predpokladá výška aspoň 8 m a svetlosť najmenej 20 × 20 cm. 


Keď má záhrada iskru

104736

Pri záhradných kozuboch stačí kratší komín, ktorý nebude presahovať 3 až 4 m, preto treba zväčšiť jeho svetlosť na 30 × 30 cm. Materiál prispôsobte okoliu – vhodné sú šamotové tehly, prírodný kameň i kov. Podlahu a vnútorné steny ohniska je najlepšie vymurovať šamotkami, ktoré sú odolné proti ohňu, nepraskajú. Vonkajší tvar podlieha už len estetickým pravidlám. Kozubové ohnisko stavajte tak, že jeho bočné steny smerom dozadu zošikmíte, rovnako aj hornú časť murovanej steny, takže kozub bude tvoriť akýsi reflektor, ktorého šikmé steny budú odrážať teplo smerom von. Pri výške 50 cm a šírke 60 až 70 cm býva hĺbka kozuba zvyčajne 40 cm.Dymové hrdlo je časť, do ktorej sa priestor ohniska smerom nahor zužuje a nadväzuje na komín. V spodnej časti komína nad dymovým hrdlom je výstupok – zvratné dno, ktorého účelom je usmerňovať chladný vzduch klesajúci komínom a obracať ho späť, takže dym sa nezráža a kozub nedymí (pozri schému). Do kozubového ohniska sa vkladá rošt, ktorý je podmienkou dobrého horenia polien. Je zvarený z guľatých alebo hranatých oceľových tyčí v podobe mriežky na nožičkách vysokých 5 až 7 cm. Okraje roštu sú zvýšené, aby polená nevypadávali von. Komín môžete vybaviť strieškou. Tá má ozdobnú aj praktickú funkciu – zabraňuje, aby pri daždi vnikala do kozuba voda. Môže byť zo silnejšieho plechu, napríklad v tvare oblúka či vlnovky, upevnená na oceľových “nožičkách” asi 20 až 30 cm nad ústím komína.


Keď má záhrada iskru

104738

Záhradné grily

Sú ďalším z príjemných spôsobov, ako využiť oheň v záhrade. Pri výbere grilu si treba zodpovedať dve otázky: 1. Murovaný alebo prenosný gril? 2. Pre aký typ paliva sa rozhodnete – drevené uhlie (romantickejšia voľba) alebo plyn a lávové kamene (praktickejšia voľba)? Podstatou každého grilu sú ohnisko a grilovací rošt. V ohnisku je rozžeravené drevené uhlie alebo lávové kamene a nad ním sa na mriežku kladie mäso na opekanie. Mriežku možno umiestniť v rôznej výške, miesto nej však možno zavesiť ražeň, na ktorý sa nabodne mäso. (Keď kuriatko či teliatko otáčate, tak ho ražníte. Ak plátky mäsa otáčate kliešťami, tak grilujete… Navrhujem nerobiť z toho zbytočnú vedu, takže ďalej to bude len o grilovaní.)

Grilovanie sa stalo takým obľúbeným, že to viedlo k vývoju celého radu typov grilov – od najjednoduchších na jedno použitie cez skladacie a kotlové grily až po prenosné a vozíkové. Podstatnou súčasťou kotlového grilu je kupolovité klenuté veko, zaklopením ktorého sa gril zmení na pečúcu rúru, v ktorej sa dobre prepečú aj veľké kusy mäsa, čo má svoju nespornú výhodu. Kto dáva prednosť pohodliu, bude asi voliť pojazdný plynový gril s lávovými kameňmi.

Tento typ sa ľahko udržiava, pretože úplne odpadá zložité rozpaľovanie a rozdúchavanie dreveného uhlia, starosti so strážením žeravých uhlíkov a čistenie popola. Nad špeciálnym horákom napojeným na propán-butánovú bombu je rošt s vrstvou lávových kameňov. Tie sa rozpália a ich teplo griluje mäso. Šťava z mäsa odkvapkáva na lávové kamene a po odparení vytvára dym, ktorý dodáva mäsu nezameniteľnú arómu. Lávové kamene majú samočistiacu schopnosť a možno ich použiť opakovane, stačí nechať gril po skončení grilovania bežať približne 15 minút „naprázdno“ so zatvoreným vekom. Na vhodné miesto si môžete dať aj stabilný zabudovaný gril, napríklad z tehál, umelého či prírodného kameňa, vymývaného betónu alebo zo starého mlynského kameňa. Fantázii sa kladú medze iba funkčnosťou zariadenia, ktoré vychádzajú z princípu opísaného vyššie.

Letná kuchyňa

Ak máte dostatok financií, priestoru a chuti na grilované špeciality a záhradné stolovanie je pre vás takmer ako slávnosť, môžete si na vhodnom mieste vybudovať letnú kuchyňu. Jej vybavenie je individuálne, základom je však vhodne zastrešený priestor otvorený do záhrady, teda kryté odpočívadlo. Okrem toho by mal byť v letnej kuchyni nábytok, skrinky, v ktorých budete mať v lete uložený potrebný riad, nejaká forma drezu s tečúcou vodou a, samozrejme, gril, kozub, udiareň či iná kombinácia „ohňových“ zariadení, ktoré umožňujú prípravu pokrmov. Na niekoho to možno zapôsobí ako zbytočný prepych, ale tam, kde sa v lete stretáva veľká rodina alebo veľa priateľov, je takéto zariadenie na nezaplatenie – dobre sa pobavíte, spoločne sa najete a doma zostane čisto a vyupratované.

Kategória: Energia Záhrada a exteriér
Tagy: kozub letná kuchyňa záhrada
Zdieľať článok

Diskusia