Vyžeňte nudu a chaos z úzkej záhrady

19. 05. 2011
Zdieľať

Možno ste si už neraz lámali hlavu nad tým, ako sa dá na obmedzenom a veľmi úzkom priestore malých záhrad vytvoriť ukážková výsadba, ktorá by nepôsobila zviazaným až skľučujúcim dojmom. Je to síce zložitejšie, ale ide to.

Úzka záhrada s trávnikom v strede a s malými záhonmi po bokoch pôsobí skľučujúco – vyzerá totiž ešte užšia ako v skutočnosti je a chýba jej dynamika. Dojem úzkeho dlhého slíža eliminujete, ak spredu, napríklad z terasy, zabránite výhľadu až na jej koniec. Ak je za domom úzky pozemok, aký vídať napríklad v radových zástavbách, najlepšie urobíte, ak ho priečne rozdelíte na niekoľko častí. Môžete to spraviť pomocou živých plotov, oblúkov s popínavými rastlinami, paravánmi alebo rozložitejšími krovinami. Jednotlivé časti však musia byť odlišne veľké. Prípadne môžete z bočných záhonov nechať vybiehať akési polostrovy, do ktorých vysadíte väčšie kvitnúce či tvarované kry – tie priestor opticky rozdelia alebo vytvoríte niekoľko rôznych výškových úrovní.

Zrazu je aj úzka zaujímavá


Vyžeňte nudu a chaos z úzkej záhrady

198767
Daniel Košťál

V úzkej záhrade všetko treba dávkovať s mierou. Obzvlášť menšej úzkej záhrade môže priveľa detailov uškodiť. Ani v úzkej záhrade pritom nezabúdajte na štýl, ktorý sa hodí k miestu a domu: na vidieku a pri starších budovách vyniknú voľné a oblúkové línie záhonov, v mestách a pri moderných domoch zasa precízne geometrické záhony či vydláždené plochy. Cestičky by v úzkych záhradách nikdy nemali viesť priamo. Mali by byť kľukaté alebo zaujímavo lomené (najmä v moderných záhradách), prípadne ich skúste nahradiť nepravidelne rozmiestnenými nášľapnými platňami. Dlhé trávniky v úzkych priestoroch nepôsobia prirodzene, radšej sa ich vzdajte. Lepšie budú vyzerať záhony striedané s plochami vysypanými štrkom alebo drvenou kôrou, namiesto trávnika sa dajú využiť aj pôdopokryvné trvalky a dreviny (pachysandra, zimozeleň, brečtan, skalník). Do štrkových plôch môžete vysadiť zelené koberčeky niektorých trvaliek (materina dúška, flox, klinčeky) – je to pôsobivé a zároveň to opticky rozšíri priestor. Pekné môžu byť aj vodné plochy, chýbať by nemala ani časť so záhradným nábytkom či aspoň lavičkou.


Vyžeňte nudu a chaos z úzkej záhrady

198769
Daniel Košťál

Aké kvety pristanú štíhlym záhradám?

Výber rastlín na úzky priestor by sa mal odvíjať aj od podmienok konkrétneho stanoviska. Najlepšie sú nenáročné druhy, ktoré sú po celý rok atraktívne a ich vzhľad sa zároveň mení. V záhone by sa mali určite objaviť kvitnúce trvalky, letničky, cibuľoviny alebo okrasné kry (ruže na kmienkoch). V malej záhrade postačí len niekoľko zaujímavých rastlín, ktoré necháte vyniknúť – skúste sa sústrediť aj na reprezentatívne rastliny, napríklad vždyzelený krušpán, dobre vyzerajú aj malé stromy a ich kultivary s kompaktnou guľovitou korunkou (katalpy, javory, agáty). Vo vidieckej a voľnej výsadbe by malo byť zakomponovaných viacero druhov pestro kvitnúcich rastlín (môžu byť farebne ladené tón v tóne), v modernej sa zamerajte na menej druhov s vyššou sadovníckou hodnotou, prípadne na rôzne odtiene zelenej, ktoré sú teraz mimoriadne populárne. Efektné je vysadené rastliny skombinovať s takými, ktoré rastú vo vegetačných nádobách. Veľmi pekné sú aj výsadby vysokých bambusov či niektorých okrasných tráv – ak ich podsvietite, vytvoríte veľkolepý efekt, najmä s vysokým múrom v pozadí.

Podmienky pri plotoch


Vyžeňte nudu a chaos z úzkej záhrady

198770
Daniel Košťál

Úzke záhrady môžu ohraničovať živé ploty (výborne tlmia hluk a filtrujú prach) alebo drevené lamelové paravány s popínavými drevinami (brečtan či sezónny povojník), pred nimi možno vytvoriť malé záhony. Pri výsadbe takýchto záhonov je dôležité obohatiť pôdu o kvalitný humus či záhradnícky substrát. Živé ploty totiž odčerpávajú väčšinu živín z pôdy a vysadené rastliny by mohli živoriť. Živé ploty často odoberajú z pôdy aj vlahu (vtáčí zob), preto do ich blízkosti voľte skôr nenáročné suchomilné rastliny a okrasné trávy.

Na záhone so šírkou 30 až 50 cm možno pestovať pekne kvitnúce letničky, trvalky a ruže, majestátne trsy okrasných tráv či hľuznaté rastliny (kany a georgíny). Výhodné je kombinovať nízke druhy s vysokými, záhon potom pôsobí dynamicky a opticky oddelí záhradu od okolia. Ak sa použijú len nižšie druhy, záhrada stratí intimitu a záhon nie je lákavý. Do dlhých úzkych záhonov si vyberte štyri päť druhov, ktoré sa budú opakovať. Vždy vysaďte aspoň tri kusy z jedného druhu, výsadba tak nebude pôsobiť nudne, ale ani chaoticky.

Úzke pásy, vhodné na výsadby, nebývajú len pri plotoch, ale aj v predzáhradkách či pri vjazdoch do garáže.

Moderné átriá


Vyžeňte nudu a chaos z úzkej záhrady

198771
Daniel Košťál

Úzke átriá sa najčastejšie vyskytujú pri moderných mestských domoch, a preto je lepšie zvoliť sem buď minimalistickú výsadbu (menej rastlinných druhov), alebo vytvoriť záhony geometrických tvarov a osadiť ich len jedným pútavým rastlinným druhom. Miesto tu môžu dostať dlho kvitnúce trvalky (pakosty, kocúrnik, rudbekie), letničky (napríklad netýkavky), cibuľoviny (napríklad okrasné cesnaky) aj rôzne druhy okrasných tráv (perovník, kostravy, ostrice). V úzkom átriu je lepšie vysádzať pomaly a kompaktne rastúce druhy ako tie, ktoré rastú veľmi rýchlo a vytvárajú už v prvom roku nepreniknuteľnú džungľu. Výhodné sú nenáročné rastliny, ktoré po väčšiu časť vegetačného obdobia vyžadujú minimálnu starostlivosť (napríklad papraďorasty, funkie, heuchery, bergénie, juky, santolíny, levanduľu). V modernom átriu sa nebojte rastliny skombinovať s netradičnými materiálmi, napríklad s kovom, sklom alebo plastom, s úspechom môžete využiť aj rastliny v nádobách (funkie, hortenzie, letničky) či vodné prvky.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom

Kategória: Nezaradené
Tagy: rastliny záhrada
Zdieľať článok

Diskusia