22. 06. 2005
Zdieľať

Už ste zažili tú krásnu chvíľu – sedíte niekde nad mestom, za chrbtom vám zapadá slnko a dolu pod vami sa postupne rozsvecujú príbytky? Každé okno svieti inak a dokopy tak vzniká úžasná hra svetiel. Zídete dole do svojej záhrady a tam môžete v podobnom pôžitku pokračovať. Ako? Nechajte sa uniesť podmanivým svetom exteriérových svietidiel.

Exteriérové svietidlá nie sú určené len do záhrad, hoci sa v nich najviac uplatňujú. Môžeme ich využiť takmer všade, záleží na potrebách osvetlenia priestoru, na našej predstavivosti a aj na funkcii, ktorú má svetlo v exteriéri plniť. Môže mať bezpečnostnú funkciu alebo vytvárať náladu. Sú aj príležitostné exteriérové svietidlá i odstrašujúce, ako súčasť bezpečnostných systémov. V tomto článku by sme sa chceli zamerať na svietidlá, ktoré zútulňujú bezprostredný exteriér našich domov a záhrad, i na tie, ktoré nám pomáhajú pri orientácii.

Svetlo do exteriéru

Skutočnosť, že zdroj svetla má byť umiestnený v exteriéri, kde sa ho „dotýkajú“ všetky poveternostné vplyvy, ovplyvňuje aj konštrukciu svietidiel. Tie musia spĺňať podmienky, ktoré zaručia, že ich činnosť negatívne neovplyvnia voda, vlhkosť, vietor, prach, nečistoty, hmyz, slnečné žiarenie, ale napríklad ani deti či zvieratá pohybujúce sa v ich blízkosti. Preto musí byť ich konštrukcia v porovnaní s interiérovými svietidlami oveľa odolnejšia a na ich výrobu sa používajú trvácnejšie materiály – kov, plast, tvrdené sklo, ochranné prvky v podobe mriežok a pod. Najväčším nepriateľom svietidiel v exteriéri je počasie. Ak ich neplánujeme namontovať niekde pod prístrešok alebo na terasu, kde budú chránené pred spomínanými vplyvmi, musíme sa riadiť označením IP, ktoré spolu so svojou hodnotou určuje vhodnosť svietidla do daného prostredia.

International protection

Označenie IP spolu s dvojciferným číslom by malo mať každé exteriérové svietidlo na našom trhu. Prvá číslica označuje stupeň ochrany pred dotykom živých častí a proti vniknutiu pevných cudzích telies. Čím vyššie je číslo sedemdielnej stupnice, tým väčšia je ochrana. Druhá číslica vyjadruje stupeň ochrany proti vode. V tomto prípade je stupnica deväťdielna. Napríklad číslo IP 35 znamená, že exteriérové svietidlo je zabezpečené proti vniknutiu nástroja s priemerom väčším ako 2,5 mm a odoláva prúdu vody zo všetkých smerov. Najvyšší stupeň ochrany s označením IP 68 majú svietidlá prachotesné a odolávajúce vode a jej tlaku pri permanentnom ponorení. Táto pomôcka nám uľahčí výber, keďže priamo u predajcu už väčšinou vieme, kam chceme svietidlo umiestniť a na čo má slúžiť.

Ochrana pred dotykom živých častí a proti vniknutiu cudzích telies

IP = 0X bez ochrany


IP = 1X ochrana proti vniknutiu telesa Ø ≤ 50 mm (dotyk päsťou)


IP = 2X ochrana proti vniknutiu telesa Ø ≤ 12,5 mm (dotyk prstom)


IP = 3X ochrana proti vniknutiu telesa Ø ≤ 2,5 mm (nástroj)


IP = 4X ochrana proti vniknutiu telesa Ø ≤ 1 mm (drôt)


IP = 5X čiastočná ochrana proti vniknutiu prachu


IP = 6X prachotesné

Ochrana proti vniknutiu vody

IP = X0 bez ochrany


IP = X1 ochrana proti zvisle kvapkajúcej vode
(kondenzovanej vode)


IP = X2 ochrana proti šikmo kvapkajúcej vode, do 15 stupňov (mierny dážď)


IP = X3 ochrana proti šikmo kvapkajúcej vode, do 60 stupňov
(šikmý dážď)


IP = X4 ochrana proti vode striekajúcej zo všetkých smerov


IP = X5 ochrana proti prúdu vody zo všetkých smerov


IP = X6 ochrana proti prúdu vody
(v extrémnych podmienkach, napr. na lodi)


IP = X7 ochrana proti dočasnému zaplaveniu vodou


IP = X8 ochrana proti trvalému ponoreniu do vody
(tlaková ochrana)



Ešte zopár detailov

Svetlo je zaujímavý fenomén. Ľudské oko ho vníma rozdielne v rozličných podmienkach. Preto sa pri inštalácii exteriérových svietidiel musí prihliadať aj na to, čo majú osvetľovať, akou intenzitou a v akom rozsahu. Príliš veľké svetelné kontrasty našim očiam škodia, najmä náhly prechod z tmy na svetlo alebo naopak. Preto treba svetelný zdroj umiestniť mimo priameho zorného poľa oka – buď do dostatočnej výšky, alebo, naopak, k zemi, resp. zvoliť radšej rozptýlené svetlo. Pohrať sa môžeme aj s charakterom farby svetla. Každý typ žiarovky, žiarivky či výbojky má špecifickú farebnosť. Napríklad výbojkové ortuťové svietidlo alebo halogénová lampa produkujú svetlo bohaté na zelené tóny a môžeme ním zvýrazniť záhradnú zeleň. Sodíkové výbojky zasa majú svetlo dožlta a dooranžova. Môžeme nimi osvetliť dreviny, dlažby, tehly, drevené konštrukcie a vôbec všetky materiály v podobných farebných odtieňoch. Ak by ste chceli exteriérovými svietidlami koncepčne riešiť celý exteriér okolo domu spolu so záhradou, rátajte s tým, že si to vyžiada aj adekvátnu prípravu rozvodov inštalácie k všetkým zdrojom, ktoré by sa mali viesť v zemi.

Popusťme uzdu fantázii

Slnko dokáže vyčariť neskutočné svetelné obrazy. Prečo by sme sa nemohli pokúsiť aspoň sčasti nahradiť jeho svetlo v čase, keď sa usmieva na príbytky opačnej pologule? Riešení je mnoho – od jednoduchých a lacných až po dizajnérske artefakty kombinované s moderným ovládacím systémom. Vybrať si môže naozaj každý. Niekomu je bližšia petrolejka a niekomu diódové svetlá alebo solárne svietidlá. Dôležité je, aby sme v záhrade, na terase či pod pergolou mohli pobudnúť v príjemnom prostredí aj po západe slnka. Nuž a po tme by to asi nebolo ono.

Kategória: Bývanie Dizajn Záhrada a exteriér
Tagy: detail exteriér interiérový dizajn osvetlenie stavba domu štýly bývania
Zdieľať článok

Diskusia