22. 06. 2005
Zdieľať

Nenápadná rastlina s fialovomodrými kvietkami, ktorú pre jej liečivé účinky s obľubou zbierali a pestovali už naši predkovia. Svoje miesto má nielen na lúke a v záhrade, ale aj v kuchyni, lekárstve či kozmetike. Reč je o levanduli lekárskej (Lavandula angustifolia Mill.) – „sivej myške“ medzi rastlinami, ktorú sa oplatí pestovať tak pre krásu a potešenie, ako aj pre úžitok.

Levanduľa je trváci, príjemne aromatický a veľmi rozkonárený poloker. Kvitne od júna do augusta. Dorastá do výšky zväčša 40 až 70 cm. Pochádza z južnej Európy. Môžeme ju nájsť napríklad v Grécku, Dalmácii, Španielsku či vo Francúzsku. Rod má veľa druhov a kultivarov, ktoré sa od seba odlišujú vzhľadom aj farbou kvetov. Je to teplomilná rastlina, preto sa jej darí iba na slnečných stanovištiach chránených pred severnými vetrami. Počas tuhej zimy ju treba zakryť, aby jej nezamrzli korene. Obľubuje ľahšiu, dobre priepustnú humusovú pôdu.

Ako vysádzať levanduľu


Liečivý duch levandule

27786
Mária Vargová

Levanduľové semeno vysievame vo februári až v marci do debničiek naplnených pareniskovou zeminou, navrch nasypeme piesok a jemne pritlačíme. Dáme ich do skleníka s teplotou 17 až 20 °C a podľa potreby zavlažujeme. Keď rastlinky vyklíčia, presadíme ich do rašelinozeminových balíčkov, aby sa dobre zakorenili. V tomto období sú mladé rastliny citlivé na mráz. V druhej polovici apríla ich začneme cez deň postupne otužovať. Zopár dní pred výsadbou ich necháme vonku aj cez noc. Do pôdy ich vysádzame po pätnástom máji. Vo veľmi teplých a slnečných oblastiach môžeme vyskúšať sejbu priamo na stanovište. Nešľachtené druhy vysievame koncom leta alebo na jeseň. Semená vyklíčia približne o štrnásť až tridsať dní a klíčivosť si udržia dva až tri roky. Na jeseň alebo na jar môžeme rastlinu množiť pomocou stonkových odrezkov (dlhých desať až dvadsať centimetrov) alebo delením a zasýpaním. Odrezky z jednoročných výhonkov by mali mať dĺžku štyri až šesť centimetrov. Keďže musia mať časť starého dreva, zrežeme ich tesne pod listom. Odrezané stonky zapichneme v parenisku do jemnej zeminy zmiešanej s pieskom vo vzdialenosti 5 × 5 cm. Zalievame ich len mierne. O pätnásť až dvadsať dní sa začnú zakoreňovať. Starostlivosť treba venovať aj pôde, ktorú na jeseň hlboko zrýľujeme spolu s dobre preležaným kompostom. Pred výsadbou ju mierne prihnojíme NPK. Rastliny by sme mali hnojiť pred okopávaním každý rok na jar, štvorročné prihnojujeme kompostom.

Ochrana proti škodcom

Na rastlinách levandule sa škodcovia vyskytnú zriedka. Môžu ich však napadnúť húsenice alebo huba Septoria levadulae. Vtedy treba hneď aplikovať vhodné postreky. Ešte predtým kvety ostriháme. So zberom počkáme, až uplynie ochranná lehota po chemickom ošetrení.

Pre pokoj na tele i na duši


Liečivý duch levandule

27787
Mária Vargová

Na farmaceutické účely zbierame kvety levandule od polovice júna až do augusta. Z jednotlivých rastlín prstami stiahneme nie celkom rozkvitnuté kvety, môžeme odstrihnúť aj celé kvetonosné bezlisté stopky, prípadne aj vňať. Zber možno robiť viackrát, pretože kvety sa rozvíjajú postupne. Ideálna teplota na sušenie je do 35 °C. Správny pomer kvetov a vňate je päť ku jednej. Usušený kvet aromaticky vonia a má horkú chuť. Ako fytofarmakum levanduľu zaraďujeme do skupiny sedatív a derivancií. Zápar z kvetov pripravíme z 1,5 g sušených kvetov, macerujeme päť až desať minút (čajová lyžička je 0,8 g). Účinnosť kvetov možno porovnať s vňaťou medovky. Na vonkajšie použitie sa robí zápar z 12 g kvetov na liter vriacej vody, ktorý sa pridáva do kúpeľa ako antireumatikum, tiež na upokojenie, proti únave a depresii. Inhalácie urýchľujú liečenie katarov priedušiek, chrípky, angíny a bronchitídy. Silný odvar alebo tinktúra sú dobré ako kloktadlo, čistia drobné vriedky v ústnej dutine, uvoľňujú zajakávanie a ochrnutie jazyka. Veľmi sa cení levanduľový olej (čerstvo posekané kvety sa macerujú šesť až osem týždňov v olivovom oleji), ktorý sa vtiera do pokožky na boľavé miesta. Pomáha pri reume, po úrazoch, pri vykĺbeninách, natrhnutých svaloch, zápaloch nervov, migréne a môže sa užívať aj v teplom čaji (desať kvapiek na lyžičke). Pri nevhodnej kombinácii s inými liekmi môže mať vedľajšie účinky, ako sú napríklad zápcha, eufória, kašeľ, nauzea, dávenie, zúženie pupíl, kožné zápaly. Interakcia – spolupôsobenie sa zistilo aj pri súčasnej aplikácii narkotík, sedatív, hypnotík, benzodiazepínov či alkoholu. Prípravky z levandule lekárskej by nemali užívať gravidné a dojčiace ženy, pretože silica je relatívne toxická. Silica z levandule je obľúbená aj v kozmetike. Jedna kvapka na spánky odstráni bolesti hlavy (väčšie dávky dráždia pokožku). Pomáha aj pri celulitíde (stvrdnutí kože podkožného väziva). V kuchyni má levanduľa tiež svoje miesto. Kvety aromatizujú džemy či cukor. Pripravuje sa z nich aj levanduľový ocot, ktorý sa pridáva do šalátov a omáčok. Okrem toho levanduľa svojou vôňou osvieži váš šatník a účinne ochráni bielizeň proti moľom. Levanduľa v plátennom vrecúšku a položená vedľa vankúša alebo pod ním vám zaručí pokojný spánok.

Kategória: Záhrada a exteriér Zo života rastlín
Tagy: exteriér kvetiny levandula rastliny za záhrada
Zdieľať článok

Diskusia