O záhrade počítajúcej každý centimeter

15. 10. 2010
Zdieľať

Možno si poviete, že mať malú záhradu nie je žiadna výhra, a radšej by ste ju vymenili za rozľahlejšiu. Osobne si však myslím, že kúzelnejšia a útulnejšia vie byť práve menšia záhrada. Samozrejme, len za predpokladu, že v nej všetko nájde to správne, premyslené miesto.

Záhradu, ktorú vám tentoraz predstavíme, obýva mladá dynamická a zatiaľ bezdetná anglická rodina. Čo je zaujímavé, tento malý kúsok priestoru domácim slúži nielen na relaxovanie, ako býva zvykom, ale aj ako pracovisko.

V atraktívnom a vkusnom záhradnom domčeku, ktorý je dominantou záhrady, okrem prívodu elektriny možno nájsť písací stôl, stoličky, police s knihami aj lampu. To všetko posunulo obyčajný záhradný domček s veľkými zasklenými dverami do pozície trendového pracoviska, na ktorom je radosť pracovať.


O záhrade počítajúcej každý centimeter

288717

Z času na čas mladý pár zvykne posedieť pri družnej debate s priateľmi. Spoločná reč sa občas pristaví aj pri rastlinách, ktoré rastú vôkol. Tvorca záhrady sa okrem iného zameral aj na takzvané retro a historicky hodnotnejšiu zeleň – rastie tu pekný exemplár ginka (Ginkgo biloba) a dokonca tu možno vidieť aj rebarboru, ktorá, žiaľ, z našich slovenských záhrad takmer vymizla. V súčasnosti prekvapuje množstvom krásnych kultivarov, ktoré majú zaujímavo sformované a sfarbené listy a stonky. Vysadili aj archangeliku – liečivú rastlinu, ktorú objavuje čoraz viac gurmánov.

 


O záhrade počítajúcej každý centimeter

288709
Daniel Košťál


O záhrade počítajúcej každý centimeter

288712
Daniel Košťál


O záhrade počítajúcej každý centimeter

288710
Daniel Košťál

 

Vyvýšené záhony
Majitelia tejto neveľkej záhrady majú veľkú záľubu v biopotravinách. Pravidelne ich kupujú a konzumujú. Ekologicky čistú zeleninu a bylinky si však aj sami pestujú. Čo to v praxi znamená? Pri starostlivosti o rastliny nevyužívajú žiadne chemické hnojivá ani postreky, dokonca aj substrát je ekologický.

O modernom prístupe majiteľov k bývaniu i k záhradnej tvorbe svedčia netradične koncipované vyvýšené zeleninové záhony. Ide o moderné objemné kovové nádoby postavené na štrkovej ploche. Zelenina v nich má tie najlepšie predpoklady na rast. Niektoré zeleninové druhy rastú aj kde-tu pomedzi iné rastliny, aj pri pätách vyvýšených záhonov.

 


O záhrade počítajúcej každý centimeter

288711
Daniel Košťál


O záhrade počítajúcej každý centimeter

288718


O záhrade počítajúcej každý centimeter

288726

 

Netypická je výsadba byliniek – na streche drevenej skrinky, kde je umiestnený odpadkový kôš a náradie. Zaujímavé sú pásy zelene na stroho pôsobiacich betónových stenách (o ich zavlažovanie sa starajú špeciálne vodné dýzy). Rovnako netradičné sú aj vodné nádrže, ktoré výborne zapadajú do celkového konceptu tejto modernej záhrady.

Záhradný dizajnér sa v tejto záhrade vyhral predovšetkým s prísne geometrickými tvarmi – záhradný domček, vyvýšené záhony, tvarované kocky z tisu, vodné nádrže a podobne.

Tradičné s moderným
Táto slnečná záhrada sa počas sezóny nepýši len výstavnými zeleninovými kusmi (predovšetkým hlúbovinami a listovou zeleninou), ale aj rozmanitými okrasnými rastlinami, ktoré kvitnú od jari až do neskorej jesene. Tak sa napĺňa požiadavka majiteľov, aby tu stále niečo nové rozkvitalo, ale zároveň aby tu nerástli príliš dominantné rastliny. Cieľom bolo vytvoriť harmonickú kompozíciu v prírodnom duchu, pestovateľsky nenáročnú a premenlivú, kompatibilnú s ekologickým povedomím majiteľov. Zámer sa evidentne vydaril.


O záhrade počítajúcej každý centimeter

288708

Záhradný dizajnér navrhol sústrediť zeleninu do praktických vyvýšených záhonov

Farebnými kvetmi pútajú pozornosť plnokveté orlíčky, náprstníky, zvončeky, heuchery; z byliniek tu rozvoniava rozmarín, pažítka, šalvia, tymián, mäta a pamajorán (oregano). Použili niekoľko kusov jedného druhu – vďaka tomu má daná rastlina možnosť viac vyniknúť.

Za povšimnutie stoja aj premyslene spojené tradičné a moderné prvky a materiály, ako je drevo, betón, sklo a podobne. Svoj podiel na osobitosti tejto záhrady má aj klasický plot, ktorý je v príjemnom protiklade s trendovými betónovými prvkami.


O záhrade počítajúcej každý centimeter

288716

Netradičné vodné nádrže, ktoré výborne zapadajú do celkového konceptu tejto modernej záhrady, ochladzujú vzduch a zároveň slúžia na umytie rúk či ovlaženie trebárs v horúcom lete. Občas sa premieňajú aj na vtáčie napájadlá. Okrem praktickej stránky sú dôležitým estetickým prvkom. V neposlednom rade sa podieľajú na zaujímavých zrkadlových efektoch (na vodnej hladine sa pútavo zrkadlia okolité rastliny).

Na otázku, kedy je záhrada najkrajšia, majitelia hľadali odpoveď veľmi dlho, pretože každé ročné obdobie prináša niečo zaujímavé a prekvapivé. Na jeseň sa napríklad listy ginka, rastúceho pri záhradnom domčeku, vyfarbujú dožlta, na jar sa tu zasa objavuje množstvo krásnych cibuľovín. No a v lete žezlo preberajú kvitnúce trvalky a voňavé bylinky. Sem-tam pribudne aj niečo nové. Snahou majiteľov je pravidelne oživovať záhradný priestor, hoci aj niečím malým, čo však zaujme oko pozorovateľa. Samozrejme, zmeny prebiehajú až po konzultácii s tvorcom tejto záhrady.

 

Jednotlivé prvky vytvárajú harmonický a na pohľad príťažlivý celok na pozemku s minimálnou rozlohou.

 

ZDROJ: časopis môj dom ekoBývanie

Kategória: Záhrada a exteriér
Tagy: ekologická záhrada
Zdieľať článok

Diskusia