Bungalov alebo poschodový dom? Pre ktorý sa rozhodnúť?

30. 10. 2019
Zdieľať

Okrem vášho osobného názoru na to, či uprednostňujete schody alebo nie, existujú v oboch prípadoch aj určité praktické výhody a takisto obmedzenia. Začínajúc dvoma príbehmi, sa na ne spoločne pozrieme.

Kristína Kováčová
– všeobecná lekárka

Keď sa nám narodilo štvrté dieťa, potrebovali sme sa z „trojizbáku“ presťahovať do niečoho väčšieho. Páčila sa nám predstava jednopodlažného domu s verandou a garážou ako v amerických seriáloch. Náš dom má približne 150 štvorcových metrov a štyri izby, v ktorých si napriek tomu, že máme viac detí, každý nájde svoje miesto. Oproti bytu je to citeľný rozdiel. Okrem toho radi trávime čas spolu, čo nám otvorený priestor jedného podlažia plne umožňuje. Pri štyroch deťoch človek nemôže mať oči všade, takže oceňujem, že v dome nie sú schody, z môjho pohľadu ide o výhodou. Nevýhody vidím v jednej kúpeľni pre toľkých ľudí a v exteriéri, ktorý nie je taký veľký, aký by som si predstavovala. 

Bungalov

Definícia termínu bungalov sa v každom kúte sveta líši. Kým v Indii je týmto slovom označovaný akýkoľvek (aj viacpodlažný) dom, v Spojených štátoch, Kanade či Austrálii sa tak označuje jednopodlažný dom. Po prvýkrát sa však tento druh bývania vyskytol v Ázii v 17. storočí. Bungalovy sú typické najmä v Spojených štátoch a Kanade, kde je ich okolie doplnené o veľkú verandu a valbovú strechu. Na Slovensku sa pred pár rokmi takisto rozšíril trend jednopodlažných domov. 


Bungalov

Bungalov

Prečo áno

Existujú rôzne typy bungalovov vrátane vyvýšených, ktoré odbočujú od klasickej definície bungalova a zahrňujú aj podzemné podlažie. Sú zväčša menšie, ľahko sa udržujú a vďaka jednému podlažiu je jednoduchšie vytvoriť v nich bezbariérový prístup. Z týchto dôvodov sú často voľbou starších ľudí. Takéto prízemné domy sa hodia do nízkej zástavby. Takisto vám poskytnú viac súkromia, pretože jedno podlažie a nízke okná možno jednoduchšie zakryť stromami, kríkmi či plotom ako okná na viacpodlažnom dome. Ku konštrukcii bungalova sa dokonale hodia veľké francúzske okná, ktoré prinesú do interiéru veľa svetla. Balkón zase nahradí veľká terasa pred vchodom.

Na druhej strane môžu svojou výškou viac priťahovať zlodejov, preto je dobrým krokom pri realizácii bungalova myslieť aj na bezpečnostný systém. V prípade málodetného páru je bungalov výborná investícia do budúcnosti – v takomto type domu sa vám bude jednoduchšie pohybovať aj v starobe. 

Prečo nie

Bungalovy sú vhodnejšie na väčšie pozemky, na ktorých je dostatok miesta nielen na celé jedno podlažie domu, ale tiež na garáž a záhradu. Najideálnejší je rovinatý, prípadne mierne svahovitý terén. Pri zložitejšom teréne treba rátať s investíciou do vyrovnávania. Výstavba sa predraží aj z dôvodu zastavania väčšej plochy do šírky. Takisto sa platí viac za štvorcové metre kvôli zastrešeniu. Ak máte viac ako dve deti, mohol by byť pre vás výber bungalova nevýhodnou voľbou z hľadiska veľkosti. Vzhľadom na to, že bungalov má väčšiu ochladzovaniu plochu obvodových stien, stáva sa energeticky náročnejším v období vykurovania. Tepelné straty sa však dajú minimalizovať, ak zvolíte jednoduchší tvar domu.

Prečítajte si tiež:

Naozaj nám toto treba? Prečo nestavať bungalov

Zuzana Pintérová
– materská dovolenka

Poschodový dom sme si vybrali, pretože sme vždy túžili po veľkej rodine. Náš dom má rozlohu 320 m2. Sme päťčlenná rodina a každý tu má svoje súkromie čo bolo pre mňa dôležitým kritériom pri výbere. K nevýhodám patrí určite spotreba energie. Takisto jeho veľkosť môže z iného uhla pohľadu prinášať menšiu nevýhodu – všetko je stále ďaleko. Ak by som si však mala znovu vyberať dom, pravdepodobne by som si opäť vybrala poschodový, a to najmä kvôli rozlohe.

Poschodový dom


Poschodový rodinný dom

Poschodový rodinný dom
Shutterstock/Isifa

Prečo áno

Za výstavbu štvorcového metra zaplatíte menej, pretože najdrahšími prvkami samotnej výstavby sú výkopy, zemné práce a zakladanie stavby, ktoré sa oproti bungalovu pri poschodovom dome zredukujú na menšiu plochu. Poschodové domy sú prekvapivo energeticky úspornejšie, pretože pri jednopodlažnom bungalove musíte vykúriť jednu takú plochu, aká je pri poschodovom rozdelená na dve poschodia. 

Čo sa týka súkromia, pri viacpodlažných domoch je jeho miera určite vyššia aj pre viacčlennú rodinu. Bungalovy sú z tohto hľadiska vhodné pre rodiny, ktoré rady trávia veľa času spolu. Poschodový variant odporúčame zvoliť aj v prípade, ak plánujete dom pre viac generácií. Vtedy je možné jednotlivé poschodia rozdeliť na dva menšie byty so samostatnými vchodmi. 
Pri poschodovom dome je možné využiť zostatkový pozemok na vytvorenie okrasnej záhrady alebo športovej plochy, čo umožní bohatšie využitie voľného času.

Prečítajte si tiež:

Namiesto bungalova sa rozhodli pre poschodový dom

Prečo nie

Schodisko v poschodovom dome môže zabrať veľa obytného priestoru a zvýšiť tak náklady za výstavbu. Bungalovy sú jednoduchšie na prerábanie bezbariérových prístupov v celom dome a presúvanie po schodoch môže byť namáhavé a nebezpečné aj pre rodiny s malými deťmi. 

Ak ste sa stále nerozhodli…

… charakter pozemku dokáže veľa vecí vyriešiť. Pri projektovaní treba na jednej strane prihliadať na únosnosť pôdy či zaťaženie snehom podľa polohy pozemku. 

Pri rozhodovaní sa určite poraďte s architektom alebo projektantom. Spíšte si všetky požiadavky, ktoré od domu očakávate, a spolu so skúsenosťami architekta dospejete k ideálnemu riešeniu. 

Text: Alžbeta Fialová

Foto: isifa/shutterstock, archív firiem

Kategória: Projekty rodinných domov
Tagy: bungalovy poschodové domy rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia