Aj dom môže byť BIO

17. 10. 2011
Zdieľať

Správne zvolený materiál na stavbu domu má vplyv nielen na naše fyzické zdravie, ale aj na duševnú pohodu. Hlina a drevo príjemné voňajú, neodoberajú teplo a sú na dotyk mäkké. Miestnosti pôsobia útulne. Zvuk sa zbytočne neodráža a nešíri ďalej. Dom, v ktorom sú použité zdravé materiály, vyžaruje pozitívnu energiu.

Inteligentná hlina

V súčasnosti sa propagujú nízkoenergetické a pasívne domy. Tie v kombinácii s prírodnými materiálmi dokážu vytvoriť zdravé bývanie. Napríklad nepálená hlina je známa tým, že prirodzene reguluje koncentráciu vlhkosti v interiéri a pohlcuje škodlivé látky zo vzduchu a neustále ho tak filtruje. V čase nadmerného vlhka absorbuje prebytočnú vlhkosť. Keď je miestnosť suchá, absorbovanú vlhkosť odparuje do miestnosti, a tak udržiava optimálnu vzdušnú vlhkosť okolo 50 %. Za zmienku stojí aj jej tepelnoakumulačná schopnosť. Na ilustráciu poslúži pasívny dom neďaleko Bratislavy, ktorý má vnútornú primurovku na všetkých stenách z nepálených tehál. Majiteľ rozprával, ako v zime až po 14 dňoch zistili, že im nefunguje kúrenie. Hlinou teda možno aj zmierniť vplyv kolísania teplôt. Naši predkovia stavali niekoľkotonové pece, na ktorých okrem varenia a pečenia aj spávali. Práve tá ťažká akumulačná hmota im po vyhriatí pomáhala zmierňovať kolísanie teplôt medzi dňom a nocou a vytvárať tepelnú pohodu (pričom netreba zabúdať, že vtedajšie domy neboli tepelne izolované).


Aj dom môže byť BIO

1039067
Petr Skořepa

Nepálená neznamená horšia

V súčasnosti, keď sa veľa hovorí a píše o ekologickom prístupe aj v stavebníctve, sa berie do úvahy aj náročnosť procesu výroby. Tu treba uviesť, že tehla z nepálenej hliny potrebuje na svoj vznik približne 40-krát menej energie než klasická pálená tehla. Svojou pevnosťou je porovnateľná s ostatnými stavebnými materiálmi. Napokon na svete existujú stavby staré stovky rokov, ktoré stoja dodnes. Íl, z ktorého možno vyrábať nepálené tehly, zdravé omietky či stavať pece, je u nás všade, asi 50 cm pod ornicou. V minulosti dokonca bolo blízko dediny ílovisko. Nevýhodou tohto materiálu je, že sa takéto stavby nehodia do povodňových oblastí.

 

Účinné, no nevyužité

Reč je o ovčej vlne a konope – izolačných materiáloch, ktorých využitie stále nie je dostatočné. Možno ich kúpiť ako priemyselne vyrobené izolačné rohože ošetrené proti škodcom, podobne ako z minerálnej vlny. Ovčia vlna je taký prírodný zázrak – tepelne izoluje, aj keď je mokrá.

 

Na izoláciu môžete použiť aj surovú nepranú vlnu priamo od oviec. Je dobré ju ošetriť prípravkom proti škodcom, najlepšie ekologickým postrekom na báze octaboritanu, a umiestniť do uzatvorenej konštrukcie – nezabúdajte, lanolín zapácha. Výhodou tohto materiálu je, že ho môžete získať aj zadarmo, čo takisto ušetrí nemalé prostriedky na stavbe.


Konštrukciu „zdravého“ domu môže tvoriť kameň, drevo, pálená a nepálená tehla, vápenec, hlina, íl, piesok, ale aj slama či konopné vlákna.

Konštrukciu „zdravého“ domu môže tvoriť kameň, drevo, pálená a nepálená tehla, vápenec, hlina, íl, piesok, ale aj slama či konopné vlákna.
Petr Skořepa


Aby slama spĺňala svoju funkciu, treba zabrániť prenikaniu vody do konštrukcie

mademoisellek © Fotky & Foto

 

Teplo slameného balíka

Slama je izolačný materiál, ktorý sa napriek zrejmým výhodám ešte vždy používa veľmi zriedkavo. Väčšinou ide o odpad z poľnohospodárskej produkcie, to znamená minimálnu spotrebu energie na výrobu a prevádzku, čo nadmerne nezaťažuje životné prostredie. Tepelná vodivosť slamy pri 20,6 °C, vlhkosti 14 % a objemovej hmotnosti 70 kg/m3 je kolmo na steblá 0,052 W/(m2 . K) a pozdĺž stebiel 0,063 W/(m2 . K). To znamená, že stena hrubá 40 cm sa rovná približne polystyrénu s hrúbkou 15 až 20 cm.

 

Ak sa zabráni prenikaniu vody do konštrukcie, má slama dlhú životnosť. Rakúske atesty stanovili požiarnu odolnosť slamy na 90 minút, čo umožňuje použiť tento materiál aj na verejných budovách. Stena omietnutá hlinou zamedzuje prístupu vzduchu, a tak vzniká nehorľavý a samozhášavý materiál. Vymlátená slama neponúka potravu pre myši, a ak je dostatočne zlisovaná, chodbičky sa samy uzavrú. Myši sú lenivé a nechcú si budovať domov stále dookola, preto pôjdu bývať radšej k susedovi ?.  


Na izoláciu možno použiť aj surovú ovčiu vlnu

mademoisellek © Fotky & Foto

 


Aj dom môže byť BIO

1039064
Petr Skořepa

Výhody

• nízka cena
• nízka energetická náročnosť
• dostatočná životnosť
• dobré izolačné a protipožiarne vlastnosti
• využite lokálnych zdrojov na stavbu (prínos pre miestnu ekonomiku)
• vhodné na stavbu svojpomocne

 

Nevýhody alebo čo bráni v použití

• voda predstavuje nebezpečenstvo, preto sú tieto domy nevhodné do záplavových oblastí
• nedostatok tuzemských skúseností a informácií
• slamu nemožno kúpiť v stavebninách
• presvedčenie, že to, čo je lacné, nemôže byť dobré
• prácnosť – ak chcete, aby vám firma postavila dom na kľúč, pre väčšiu prácnosť vyjde stavba finančne podobne ako drevostavba, prípadne o niekoľko percent viac

Kategória: Stavba
Tagy: materiály prírodné stavba domu
Zdieľať článok

Diskusia