Mladá rodina si na Morave svojpomocne postavila prírodný dom za 600 000 Kč

22. 11. 2013
Zdieľať

Postavili sme si dom z dreva a ovčej vlny. Trvalo nám to 3 mesiace. Stál 600-tisíc Kč. Nie je závislý od energetických sietí. Postavili sme si ho (takmer) sami. Inšpiroval nás jeden citát: „Ľudia, ktorí hovoria, že sa niečo nedá urobiť, by nemali rušiť tých, ktorí to robia.“

Začíname od konca 

Sme Petr, Zdenka, Jasmínka a Modřínek. Bývame na úpätí pohoria Chřiby – 1 km od cesty, 2 km od dediny. Staráme sa o 3,5-hektárový pozemok, ktorého polovicu tvorí starý predvojnový sad jabloní, sliviek, čerešní a sem-tam sa nájde aj hruška. Zvyšok sú lúky, záhrada, kúsok divočiny a lesa.

Bývajú s nami 2 mačky a premenlivý počet mačiatok. V súčasnosti obhospodarujeme 3 včelie úle a cez letnú sezónu sa k nám pridalo 15 ovčích kosačiek udržiavajúcich trávu na lúke a v sade.
V roku 2011 sme sa nasťahovali do domčeka, ktorý sme si postavili z dreva a ovčej vlny. Strávili sme tu už dve zimy a je to stále lepšie. Sadíme, opatrujeme, zberáme, vytvárame prírodnú záhradu s využitím princípov permakultúry. Zdenka zveľaďuje zeleninovú záhradku, ja viac stromy. Radi spíme vonku. Radi jeme med. Radi počúvame spev vtákov alebo pozorujeme srny, zajace diviaky či líšky. Tešíme sa, že naše deti môžu vyrastať vo voľnej prírode, v rytme ročných období a dychu Zeme.


Prírodný dom na Morave za 600 000 Kč

Prírodný dom na Morave za 600 000 Kč
Petr Kubala

Vlani sme vyčarovali lekvár, predvlani mušt, tento rok možno budeme sušiť . Zatiaľ je stále čo objavovať a rozvíjať. Učíme sa tu vytvárať harmonické prostredie, v ktorom by ľudia mohli žiť v súlade s prírodou. Ponúkame aj iným priestor na inšpiráciu či spoločné hľadanie.

Súčasný stav je výsledkom nášho životného príbehu, v ktorom sa prelína záujem o ekológiu, zážitková pedagogika, prírodná výchova, zážitky zo zahraničných ciest, snaha o zmysluplnú tvorivosť v súlade s prírodou a niekoľko ďalších tém.

Prípravy 

Uplynulých 7 rokov sme sa každý rok sťahovali. Videli sme veľa domov, prešli sme mnoho pozemkov, zaujímali sme sa o alternatívne stavby. Nemali sme ale žiadne skúsenosti so stavaním, čo v nás vyvolávalo rešpekt a dlho nás odrádzalo. Vytvárali sme si rôzne modely, plány, predstavy. Do nášho života vstúpilo niekoľko ľudí, ktorí nás posúvali vpred. Kľúčové bolo stretnutie s Honzom Pospíšilom, ktorý práve spúšťal svoj projekt svepomocnastaveni.cz – snaží sa pomáhať ľuďom, ktorí si chcú svoj dom postaviť lacno a ekologicky. Vďaka nemu sa naše predstavy začali vyjasňovať a dostali sme poslednú chýbajúcu kvapku podpory. Čo som neovládal, to ma Honza naučil. Čo som sa nevedel naučiť, urobil nakoniec on.


Prírodný dom na Morave za 600 000 Kč

Prírodný dom na Morave za 600 000 Kč
Petr Kubala

Spätne si uvedomujem, aké dôležité bolo stanovenie kritérií, ktoré nám pomáhali pri rozhodovaní:

• Nezadĺžiťsa – nebrať úvery ani hypotéku.

• Ekológia materiálov – maximálne využiť jednoduché materiály bez nevratných úprav, aby sa mohli vstrebať naspäť do prírody. V niečom je pre nás takáto „vstrebateľnosť“ naozaj dôležitejšia ako trvanlivosť. Vzhľadom na vývoj technológií a životného štýlu sme nestavali dom pre niekoľko generácií.

• Nenápadnosť – nech je domček schovaný v krajine a nepúta na seba pozornosť.

• Nezávislosť – nezávislosť od verejných sietí.

• Opraviteľnosť – jednoduchosť stavby a voľba takých systémov, ktoré som schopný vďaka svojim znalostiam sám opraviť.

Museli sme zachovať pôdorys exitujúceho domu, čiže 4 m na šírku. Preto sme hľadali alternatívu slamenej izolácie, ktorej šírka by nám radikálne zúžila priestor. Vybrali sme si teda drevenú sendvičovú konštrukciu a izoláciu z ovčej vlny.

Stavba 

Terén spod pôvodného domu sme vyrovnali, vyvŕtali sme diery do nezamŕzajúcej hĺbky a urobili sme 21 pilót/pätiek, na ktorých dom stojí. Komín má samostatnú základovú kocku 1 m3. Práce trvali 2 dni a potom betón 2 týždne schol. Uvedené 3 mesiace stavby počítam od prvého použitia dreva.


Prírodný dom na Morave za 600 000 Kč

Prírodný dom na Morave za 600 000 Kč
Petr Kubala

Na pätkách sa najprv urobil podlahový rošt, naň steny a krovy – všetko so suchého smrekového dreva. Na strechu sme pridali strešnú fóliu, strešné latovanie a pálenú škridlu. Po osadení okien sa urobil najprv vonkajší plášť stien. Izolácia sa dávala znútra a postupne sa uzatvárala palubovkami. Medzičasom sme postavili komín a verandu. Nakoniec sa robila podlaha, priviezli sa kachle, osadili dvere a nainštalovala elektrina.

Poslednými drobnosťami boli výroba schodov do podkrovia, zapojenie sporáka, výroba kompostovacieho záchodu a niekoľkých svetiel. Začali sme 15. októbra a 21. januára sme sa nasťahovali.


Prírodný dom na Morave za 600 000 Kč

Prírodný dom na Morave za 600 000 Kč
Petr Kubala

Rozpočet (v Kč)

Základy: 5-tisíc 

Konštrukcia: 75-tisíc 

Strešné škridly: (+ strešná fólia): 25-tisíc 

Komín: 20-tisíc 

Obklady (vonkajšie + vnútorné): 15-tisíc + 80-tisíc 

Izolácia: 20 -tisíc

Okná a dvere: 35-tisíc 

Elektrina (vrátane rozvodov): 80-tisíc 

Kachle: 40-tisíc 

Nádrž: 20-tisíc  

Interiér a drobnosti*: do 50-tisíc 

Práca: 100-tisíc 

Papiere (projekt a ďalšie povolenia): do 40-tisíc 

Spolu: 605-tisíc 

*Interiér a drobnosti zahrnujú napríklad vaňu, kúsok linolea , rúrky, odkvapy, spojovací materiál, benzín a nejaké náradie. V tejto cene nie je započítaná kúpna cena elektrocentrály.

Technické údaje 

Konštrukcia je zo sušeného smrekového dreva zvaného KVH. Skladba steny (smerom zvonka dnu): 

• smrekovcové dosky – voľne preložené cez seba bránia prieniku vody, 

• kartón – kartón z krabíc je po celom obvode – bráni prieniku vetra, 

• ovčia vlna – nepraná, iba ručne prebraná tvorí izoláciu domu; v stenách je vrstva hrubá 17 cm, v podlahe a v streche 20 cm, 

• palubovky – smrekové palubovky hrubé19 mm tvoria vnútornú stenu; podlahovky sú tiež smrekové, hrubé 24 mm. 

Elektrinu zaisťujú 3 fotovoltické panely, na ktoré sa napájajú batérie. Svetlá a sprcha fungujú na 12 V, na ostatné spotrebiče sú zásuvky na 230 V.

Kúri sa drevom. Zadovážili sme si guľaté hlinené kachle s dobrou akumulačnou schopnosťou. Varíme na plynovom sporáku s bombami, ktoré vymieňame asi raz za polrok.

Vodu si nosíme zo studne. Spotreba 4-člennej rodiny je asi 50  l na deň. Záchod je kompostovací, pilinový a výsledný „produkt“ používame ako hnojivo. 

Sucho zabezpečuje jednak presah strechy, jednak to, že dom stojí na pätkách, takže dom nemôže vlhnúť od zeme.


Prírodný dom na Morave za 600 000 Kč

Prírodný dom na Morave za 600 000 Kč
Petr Kubala

Na záver

Snažíme sa tvoriť miesto, kde môžu ľudia a ostatné prírodné bytosti žiť vo vzájomnej úcte a harmónii. 
Stavanie domu pre nás bolo veľkou školou života. Podarilo sa nám to aj vďaka kamarátom., ktorí nám pomáhali. Najväčšou prekážkou boli obavy. Potom to už išlo. 

Viac o nás nájdete na hajek.webnode.cz a tralalamandala.cz

Kategória: Stavba
Tagy: morava rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia