Zorientujte sa v ponuke žiariviek

11. 01. 2013
Zdieľať

Určite ste to už zažili. Ponáhľate sa a potrebujete ešte rýchlo kúpiť takú obyčajnú vec, akou je žiarovka. Konečne ste objavili to správne oddelenie a vtedy stuhnete pred regálmi so žiarovkami a žiarivkami od výmyslu sveta – úzky závit, široký závit, veľké, malé, klasické, úsporné, farebné. Ako sa v nich vyznať?

Osvetlenie je súčasťou domova. Je v každej miestnosti. Aj prostredníctvom neho možno usporiť energiu – voľbou správneho zdroja. Trh ponúka klasické žiarovky (až kým sa nevypredajú), kompaktné žiarivky, halogénové žiarovky a LED žiarovky. Ak chcete ušetriť, zabudnite na klasické žiarovky. Halogény sú využiteľné univerzálne, okrem stolových lámp. Ušetria až 35 % energie, pričom ich životnosť je 2 až 3 roky. Zdá sa vám to málo? A čo kompaktné žiarivky? Tie sú síce drahšie, ale vďaka nim ušetríte až 80 % energie. Podobne sú na tom aj LED žiarovky, ktorých životnosť je však oveľa dlhšia (15 až 25 rokov). 

Pri výbere svetelného zdroja berte do úvahy 
•  účel, na ktorý je miestnosť určená
•  požadovanú správnu farbu svetla (biela alebo žltá)
•  frekvencie spínania
•  miery úspory energie

Zorientujte sa v ponuke žiariviek

1182780
isifa.com

Historické okienko

Prvé pokusy o zostrojenie žiarovky spadajú ešte do roku 1854, keď nemecký hodinár Henrich Göbel vytvoril prvý odporový zdroj svetla. Elektrickú žiarovku vynašiel až v roku 1878 Thomas Edison. Funguje na princípe odporového zahrievania vodiča elektrickým prúdom, ktorý ním preteká. Pôvodné Edisonove žiarovky využívali uhlíkové vlákno. V súčasnosti ho nahradil volfrám – je odolnejší proti vysokým teplotám. Priemerná životnosť žiaroviek je približne 1 000 hodín. 

Halogénové osvetlenie zrkadla v kúpeľni – ideálne je umiestniť ho vertikálne z oboch strán.

Halogénové osvetlenie zrkadla v kúpeľni – ideálne je umiestniť ho vertikálne z oboch strán.
EGLO

Halogénová žiarovka 

Halogénová žiarovka je plnená halogénovým plynom, napríklad jódom alebo brómom. Funguje pri vyšších teplotách ako bežné žiarovky, dôsledkom je vyšší jas a účinnosť. Pri výrobe halogénov sa muselo zohľadniť, že pracujú pri vyšších teplotách, a preto bolo potrebné nahradiť normálne sklo žiarovky odolnejším kremičitým sklom.
S týmto druhom osvetlenia sa stretávate každodenne – jeho využitie si nachádza široké pole. Halogény sa hodia prakticky všade – počnúc bežnými svietidlami cez tzv. bodové svetlo až po automobilové reflektory.
Nič nie je dokonalé a aj halogény majú svoje za a proti. 
Medzi pozitíva patrí:
•  zabezpečia vyššiu účinnosť premeny elektrickej energie na svetelnú,
•  majú dlhšiu životnosť,
•  úspora 20 až 35 % energie, pričom niektorí výrobcovia ponúkajú tzv. kapsule alebo reflektorky s ešte vyššou 50-percentnou úsporou energie, 
•  možnosť využitia v špeciálnych reflektoroch. 
 
A keď už A, tak aj B. Medzi negatíva patrí: 
•  náročnejšia technológia výroby, ktorá sa odrazila aj na cene výrobku (2 až 7,80 €),
•  obmedzenejšia možnosť stmievania, 
•  pri nadmernom vystavení sa halogénovému osvetleniu hrozí nebezpečenstvo popálenia pre UV-B žiarenie, ktoré halogény produkujú. 
 
Marián Kuchár, produktový manažér zo spoločnosti Philips Consumer Lighting, uvádza: „Využívaním halogénov v domácnosti môže spotrebiteľ ušetriť 20 až 25 % energie. Ich životnosť sa pohybuje v rozmedzí 2 až 3 rokov, čo je veľký rozdiel oproti bežným žiarovkám, ktoré majú svietivosť približne 1 000 hodín.“

Halogénové žiarovky sú najjednoduchšou náhradou klasickej žiarovky. Oproti nej spotrebujú o 30 % menej elektrickej energie a majú dvojnásobnú životnosť. Neprekáža im časté zapínanie a vypínanie, preto sa hodia do priechodných priestorov, komory či na toaletu.

Halogénové žiarovky sú najjednoduchšou náhradou klasickej žiarovky. Oproti nej spotrebujú o 30 % menej elektrickej energie a majú dvojnásobnú životnosť. Neprekáža im časté zapínanie a vypínanie, preto sa hodia do priechodných priestorov, komory či na toaletu.
Jorvik

Čo vám prezradí škatuľka od žiarovky?
Prvou informáciou je písmeno, ktoré na základe energetickej náročnosti zaradí žiarovku buď do triedy úporných (A, B), alebo do triedy klasických žiaroviek (D, E). Žiarovkám z tried horších ako C odzvonilo. Budú sa postupne vyraďovať z pultov predajní. 
Na škatuľke nájdete aj ďalšie informácie:
•  typ zdroja (halogénová žiarovka, úsporná žiarivka, LED žiarovka) 
•  svetelný tok, čiže lumeny, alebo porovnanie s výkonom klasickej žiarovky 
•  údaj o životnosti v hodinách alebo v rokoch
•  druh závitu objímky
•  údaj o farebnom tóne – číselný kód, teplotu v Kelvinoch alebo slovné pomenovanie Warm White, Cool Light, Daily Light a podobne
•  údaj o stmievateľnosti 
•  množstvo ortuti v žiarivke 
•  pri reflektoroch uhol svietenia

Klasické žiarovky spotrebujú až 95 % elektrickej energie na produkciu tepla a iba zvyšných 5 % na svetlo. Používaním úsporných zdrojov svetla klesá spotreba elektrickej energie, čo prospieva životnému prostrediu, keďže každý kilowatt elektrickej energie treba určitým spôsobom vyrobiť a pri výrobe elektrickej energie sa do prostredia uvoľňujú škodlivé látky (ako napríklad CO2). (foto: Philips)

1182778


Klasické žiarovky spotrebujú až 95 % elektrickej energie na produkciu tepla a iba zvyšných 5 % na svetlo. Používaním úsporných zdrojov svetla klesá spotreba elektrickej energie, čo prospieva životnému prostrediu, keďže každý kilowatt elektrickej energie treba určitým spôsobom vyrobiť a pri výrobe elektrickej energie sa do prostredia uvoľňujú škodlivé látky (ako napríklad CO2). (foto: Philips)

Žiarivky CFL

Čo sa skrýva pod tajomnou skratkou CFL? Ide o tzv. kompaktné žiarivky (CFL – Compact Fluorescent Lamp). Väčšinou ich spoznáme podľa špecifického tvaru. Buď ide o špirály, alebo majú tvar kukurice so štandardným závitom na konci. „Niektoré žiarivky, napríklad Softone, majú aj klasický tvar, pretože trubice sú umiestnené v matnej sklenej banke,“ upozorňuje Marián Kuchár.
Srdcom CFL je predradník, ktorý generuje elektrický náboj, a ten preteká cez trubicu naplnenú ortuťou vo forme pary. Následne plyn emituje UV žiarenie, ktoré vybudzuje fosfor vnútri trubice a z nej sa potom vyžaruje viditeľné svetlo. Tento chemický proces generuje síce veľké množstvo svetla, ale zároveň minimum tepla. Množstvo ortuti výrobcovia postupne znižujú vzhľadom na jej nebezpečné vlastnosti pre zdravie človeka.
Práve spomínaný elektronický stabilizátor patrí medzi najdôležitejšie súčasti žiarivky. Má na svedomí, ako rýchlo CFL nabieha po rozsvietení a jej celkovú životnosť. CFL žiarivka vydáva tým viac svetla, čím efektívnejšie sú rozložené trubice v priestore. 
CFL nájdu svoje uplatnenie najmä v miestnostiach, kde sa svieti dlhšie. Stretávame sa s nimi denne aj v práci v podobe neobľúbených veľkých trubicových svetiel. Nepríjemný vplyv na ľudské oko sa dá zmierniť zapnutím stolovej lampy. Sto bliknutí za sekundu pri CFL vnímajú niektorí ľudia intenzívnejšie a tento efekt môže niektorým prekážať. Výhodou žiariviek je vysoká životnosť (6 000 až 15 000 hodín, t. j. 6 až 15 rokov). Na škatuľkách od žiariviek môžete nájsť upozornenie, že nie sú vhodné do uzavretých svietidiel – skracuje to ich životnosť.
Nevýhodou žiariviek je, že väčšina z nich nie je stmievateľná. Majú tiež pomalší nábeh na maximálny jas v rozmedzí od 0,5 do 10 minút. Pri opätovnom zapnutí nabiehajú takmer okamžite. CFL vydáva studenšie svetlo ako bežné žiarovky alebo halogény. Vzhľadom na prítomnosť ortuti v žiarivke je nevyhnutná ich likvidácia v špeciálne určených zberných miestach. Priemerná cena žiarivky je 3 až 7 €. „Menej kvalitný čínsky tovar sa však dá zohnať aj za cenu jedného eura za kus, naopak, za najdrahšie modely zaplatíte aj 12 eur,“ dodáva Marián Kuchár. 

Výhodou LED zdrojov je, že ponúkajú širokú škálu farieb, čiže sú vhodné aj ako doplnkový zdroj na osvetlenie políc či iného nábytku.

Výhodou LED zdrojov je, že ponúkajú širokú škálu farieb, čiže sú vhodné aj ako doplnkový zdroj na osvetlenie políc či iného nábytku.
Osram

LED

Na našom trhu si získavajú čoraz stabilnejšie miesto LED žiarovky (Light Emitting Diode). Ide o polovodičovú žiarovku, ktorá ako zdroj svetla využíva LED diódy. Ich svetelný výkon je v porovnaní s klasickou žiarovkou malý, preto sa musia využívať súčasne viaceré diódy. Výrobcovia však už našli recept aj na tento problém. Napríklad Philips využíva tzv. HighPower LED, ktorá si vystačí len s troma diódami. LED žiarovky musia obsahovať externé obvody, pretože inak by neboli schopné pracovať so štandardným striedavým prúdom. 
Pozitívom je, že LED žiarovky väčšinou nevytvárajú veľa tepla, čo predlžuje ich životnosť. Spotrebujú minimum energie. Ich efektivita je porovnateľná s CFL (okolo 80 až 90 % úspor). Ich životnosť je 20 000 až 25 000 hodín, čo predstavuje 15 až 25 rokov. Momentálne sa vyrábajú prevažne LED-ky, ktoré sú schopné nahradiť klasické žiarovky s výkonom 40 W. „Začínajú sa však objavovať aj LED žiarovky, ktoré dokážu nahradiť 60-wattové žiarovky, a v máji tohto roka bola v USA predstavená prvá náhrada 75-wattovej žiarovky,“ prezrádza M. Kuchár. Vyrábajú sa v štandardných rozmeroch s využitím rôznych typov závitov. Existujú LED-ky pre štandardné napätie striedavého prúdu (120 až 240 V), ale nájdeme aj LED pre nízke napätie (12 V). 
LED žiarovky majú všestranné využitie na krátke aj dlhé svietenie. Ich najväčšou výhodou oproti CFL je stmievateľnosť, ktorú môžete využiť na vytvorenie romantickej atmosféry. Nájdeme ich v rôznych farebných odtieňoch. Napriek tomu, že sú pomerne drahé (niekoľko desiatok eur za kus), pre svoju návratnosť sú vhodnou investíciou. Navyše, ich cena má postupom času klesajúcu tendenciu. Dnes už dokonca možno zohnať LED žiarovku aj pod 10 €. 

Medzi výhody LED zdrojov možno zaradiť dlhú životnosť, možnosť plnohodnotného stmievania, vysokú odolnosť, neobmedzené vypínanie a zapínanie, okamžitý plný výkon.

Medzi výhody LED zdrojov možno zaradiť dlhú životnosť, možnosť plnohodnotného stmievania, vysokú odolnosť, neobmedzené vypínanie a zapínanie, okamžitý plný výkon.
Osram

S klasickými žiarovkami sa v krajinách Európskej únie budete stretávať, kým vám nedoslúžia a kým sa nevypredajú ich skladové zásoby. Výroba 75- a 100-wattových žiaroviek je už ukončená. Do septembra tohto roka sa ešte budú vyrábať 60-wattové žiarovky a výroba 40- a menej wattových pretrvá aj v budúcom roku. Tendencia je však jasná, do roku 2020 sa klasické žiarovky úplne stratia z našich obchodov. 
Kategória: Bývanie Technológie
Tagy: domácnosť osvetlenie úsporná
Zdieľať článok

Diskusia