Ako môžete ušetriť so zelenou energiou

16. 08. 2018
Zdieľať

Znižovanie spotreby energie je nielen aktuálny svetový trend, ale využívanie obnoviteľných zdrojov, teda takzvanej zelenej energie, má aj príjemné dôsledky v podobe nižších nákladov na prevádzku domácnosti. Poznáte ekologické technológie, ktoré vám prinesú dlhodobú úsporu?

Výber správnej technológie na využívanie obnoviteľných zdrojov energie v domácnosti nie je jednoduchý. Vyžaduje si dôkladné zhodnotenie možností konkrétneho rodinného, prípadne bytového domu. Na realizáciu si preto v prvom rade vyberte spoľahlivého a skúseného partnera.


Úspora so zelenou energiou

Úspora so zelenou energiou

Tepelné čerpadlá

Moderné tepelné čerpadlá dokážu zabezpečiť tepelnú pohodu aj pri mínusových teplotách. I keď prvotná investícia môže byť vyššia, ich úspornosť a pohodlie sú na nezaplatenie. Táto technológia dokáže získať teplo zo spodnej vody, zo zeme, ako i zo vzduchu a znásobené ho odovzdáva vykurovaciemu systému. Tepelné čerpadlo je vhodné najmä pre domácnosti, ktoré využívajú nízkoteplotné, stenové alebo podlahové vykurovanie. Niektoré tepelné čerpadlá dokážu fungovať aj v obrátenom režime, takže počas letných dní zabezpečia chladenie interiéru, čím efektívne a ekonomicky nahradia klimatizáciu.

 

Zaujímavosť

Konštruktér prvého tepelného čerpadla na svete bol slovenský fyzik Aurel Stodola z Liptovského Mikuláša. Jeho tepelné čerpadlo z roku 1928 dodnes vykuruje radnicu v Ženeve. Teplo odoberá z vody jazera. Na Slovensku máme najdlhšie pracujúce tepelné čerpadlo v Hlbokom pri Bojniciach – od roku 1991 až doteraz pracuje bez jedinej poruchy.

Fotovoltické panely 

Využívajú slnečné žiarenie na výrobu elektrickej energie. Táto efektívna a ekologická technológia dokáže rozhýbať všetko od kalkulačiek až po vesmírne družice. Najväčší výkon dosahuje pri priamom slnečnom žiarení, no elektrinu získate, aj keď bude zamračené. Ak máte dostatočne veľkú plochu strechy a je orientovaná na juhozápad, tak sú panely pre vás vhodným a jednoduchým riešením bez nárokov na údržbu. Montáž fotovoltickej elektrárne trvá maximálne dva dni a zvyčajne nie je potrebný zásah do stavebnej konštrukcie domu.


Fotovoltické panely využívajú slnečné žiarenie na výrobu elektrickej energie pre domáce spotrebiče, na ohrev vody, prípadne aj na vykurovanie.

Úspora so zelenou energiou


Fotovoltické panely využívajú slnečné žiarenie na výrobu elektrickej energie pre domáce spotrebiče, na ohrev vody, prípadne aj na vykurovanie.

V prípade, že vyrobenú elektrinu nespotrebujete okamžite v čase výroby, Stredoslovenská energetika ponúka riešenie s akumuláciou elektriny, ktorá sa ukladá v batériách na neskoršie využitie.

Slnečné kolektory

Solárny panel absorbuje slnečné žiarenie a používa ho na ohrev teplonosnej tekutiny cirkulujúcej v jeho vnútri. Odtiaľ sa tekutina izolovanými rozvodmi privádza do zásobníka, kde zohrieva vodu. V lete počas najväčších solárnych ziskov sú slnečné kolektory schopné pokryť celú spotrebu teplej vody v rodinnom dome a po zvyšok roka znižujú odber tepla z hlavného zdroja. Kolektory vyrábajú teplo aj v zimnom slnečnom počasí, dokonca aj pri teplotách pod nulou. Platia pri nich podobné podmienky na umiestnenie ako pri fotovoltických paneloch: dostatočne veľká plocha strechy a jej orientácia ideálne na juhozápad.


Slnečné kolektory ohrievajú vodu v prvom rade na domáce použitie. V prechodných obdobiach môžu podporiť aj vykurovanie, letné prebytky tepla sa zas dajú využiť na ohriatie vody v bazéne.

Úspora so zelenou energiou


Slnečné kolektory ohrievajú vodu v prvom rade na domáce použitie. V prechodných obdobiach môžu podporiť aj vykurovanie, letné prebytky tepla sa zas dajú využiť na ohriatie vody v bazéne.

Kotly na biomasu

Ďalším alternatívnym riešením sú kotly na biomasu. Sú určené na spaľovanie peliet, brikiet, štiepok alebo kusového dreva v systéme splyňovania. Kotol na biomasu je vhodný pre domácnosti alebo chaty, ktoré nemajú problém s potrebnou obsluhou (dopĺňanie paliva, vynášanie nespálených zvyškov). Ak hľadáte ekologický a ekonomicky výhodný zdroj tepla, ktorý nahradí existujúci zdroj na fosílne palivá, tak biomasa je práve pre vás.

VEDELI STE ŽE…

Fotovoltické panely

… znížia výdavky na elektrinu minimálne o 30 % a zvyšujú hodnotu nehnuteľnosti?

… montáž je jednoduchá a zvyčajne bez zásahov do stavebnej konštrukcie domu?

Slnečné kolektory

… pracujú aj v zimnom slnečnom počasí, dokonca aj pri teplotách pod nulou?

… ďalšie panely môžete dokúpiť aj po rokoch a dosiahnuť tak väčšiu úsporu?

Tepelné čerpadlo

… vykuruje až o 45 % lacnejšie ako elektrický kotol a výrazne zníži náklady aj oproti plynovému kotlu?

… vďaka obrátenému režimu dokáže v lete nahradiť klimatizáciu?

 

Realizáciu úsporných technológií ponúka mnoho spoločností, na strednom Slovensku je to aj Stredoslovenská energetika (SSE), ktorá poskytuje komplexné riešenie na mieru a na prepočítanie orientačnej úspory aj jednoduchú online kalkulačku. Nájdete ju na www.sse.sk/zelena a po zadaní základných údajov vám spočíta, koľko môžete vďaka inštalácii zelených technológií ušetriť.

Text: Ema Marišová

Foto: SPP

Redakčne upravila: Erika Kuhnová, foto: shutterstock.com

Zdroj: Časopis Môj dom 7/2018

Kategória: Technológie
Tagy: fotovoltické panely slnečné kolektory úspora energie zelená energia
Zdieľať článok

Diskusia