Viete hospodáriť s odpadom?

11. 01. 2012
Zdieľať

V rámci rôznych projektov sa pretekáme, aké množstvo odpadu vyseparujeme. Cieľom je vytriediť aspoň 50 % a najvyššou métou je vytváranie nulového odpadu – teda takého, ktorý zužitkujeme. A keďže bezodpadová spoločnosť je utópiou, minimalizácia odpadu je dôležitá. Dúfajme, že jeho triedenie nebude závislé iba od iniciatívy jednotlivcov, ale bude mať podporu čoraz vypracovanejšieho systému.

Svedomité a predpisové ekosprávanie zaberie istý čas – aj tak by sa dal charakterizovať prístup k triedeniu odpadov v domácnosti. Veľa záleží na tom, ako sa za svoje odpady cítime zodpovední a koľko času sme ochotní im venovať. A ešte väčšmi záleží na zberovom systéme, ktorý môže byť v každej obci iný a inak ústretový napríklad k staršej generácii.

Možno ste sami vypozorovali, že takmer polovicu vášho odpadu tvorí bioodpad vznikajúci pri varení, ktorý z veľkej časti skončí zbytočne v spaľovni. Odpadového papiera je stále neúrekom, na celkovom množstve odpadu sa podieľa približne 20 %. O tretie a štvrté miesto sa delia sklo a plasty. Spolu tieto štyri komodity tvoria až 80 % všetkého odpadu z domácností (na osobu približne 130 kg recyklovateľného odpadu za rok), ktorý sa stane užitočným, keď mu dáme druhú šancu. Práve za našimi dverami sa rozhoduje o tom, koľko odpadu poputuje na cestu znovuzrodenia.  

Prečo separovať?

Lebo vďaka vám:
• sa z použitých a nepotrebných surovín vyrobia nové produkty,
• ubudne množstvo skládok a spaľovní, objem ťažených surovín, skleníkových plynov,
• sa zachová krajinná ekológia a čistejšie ovzdušie,
• sa usporí energia,
• sa vytvoria nové pracovné miesta v sektore odpadového hospodárstva (zber, dotrieďovanie, preprava, spracovanie, recyklácia a kompostovanie odpadu),
• sa budete so susedmi tešiť sociálnym vzťahom so spoločným menovateľom: ochrana životného prostredia.


Vrecúško na odpad so stojanom Dimpa, 8,49 €, Ikea

Vrecúško na odpad so stojanom Dimpa, 8,49 €, Ikea
IKEA

Na veľké upratovanie si môžete objednať kontajner na veľký odpad, a to od 120 do 160 €. Ak ho umiestnite mimo vášho pozemku, musíte si priplatiť aj za povolenie.


Voľte znovuoživenie odpadov

• z recyklovaného papiera – výroba novín, zošitov, lepenky, toaletného papiera, kuchynských utierok, obalov na vajcia (papier možno recyklovať 5- až 7-krát)
• z plastov a ich zmesí – nové PET fľaše, vlákna na koberce, odevy a výplne zimných búnd a spacích vakov, vrecká na odpad, protihlukové steny, záhradný nábytok, odpadkové koše
• z penového polystyrénu – izolačné tvárnice, polystyrén ako prímes do ľahčeného betónu a tepelných izolácií, alternatívne palivo pre priemyselné prevádzky
• z nápojových kartónov – po oddelení plastu a hliníka rovnaké využitie ako papier alebo na stavebné izolačné dosky s vlastnosťami podobnými sadrokartónu
• z plechoviek od nápojov – kľúče a rámy bicyklov
• zo skla – nové sklenené výrobky (vázy, pivové fľaše a podobne)
• z kovu – nové kovové výrobky
• z odpadového dreva – papier, dosky, drevitá múčka, drevené uhlie, umelecké výrobky, hračky, hnojivá, stelivo pre dobytok
• z bioodpadu – hnojivá, palivo


Obaly od mlieka, smotany, ovocných štiav, džúsov, vína. Majú jedno spoločné – názov: tetrapaky. 

Inými slovami, viacvrstvové tepelne upravované obaly. Recykláciou z nich možno vyrábať 

plnohodnotné výrobky, ako napríklad tetrapakové dosky, vratné obaly. Na Slovensku pôsobí firma, 

ktorá spracúva tetrapaky na plne využiteľný stavebný materiál.

Obaly od mlieka, smotany, ovocných štiav, džúsov, vína. Majú jedno spoločné – názov: tetrapaky.

Inými slovami, viacvrstvové tepelne upravované obaly. Recykláciou z nich možno vyrábať

plnohodnotné výrobky, ako napríklad tetrapakové dosky, vratné obaly. Na Slovensku pôsobí firma,

ktorá spracúva tetrapaky na plne využiteľný stavebný materiál.
JAGA

Zopár rád pre verných

1. PET fľaše vyhadzujte stlačené aj s etiketou a vrchnákom (nechcete predsa platiť za odvážanie vzduchu).
2. Slabo zašpinené tégliky od jogurtov netreba umývať (ale ak ich umyjete, znížite nepríjemný pach zvyškov, ktorému sú vystavení pracovníci triedičiek odpadu).
3. Z kancelárskeho papiera odstraňujte iba voľné sponky, pevne šité sa na triedičke odstránia magnetom.
4. Fóliové okienko z listových zásielok nemusíte vystrihovať.
5. PVC do kontajnera na plast nepatrí – uvoľňujú sa z neho splodiny.
6. Plastové obaly od kozmetiky za vás umyjú technologické zariadenia.
7. Z papierových obalov z obchodov najprv stiahnite igelitovú vrstvičku.

Obaly od mlieka, smotany, ovocných štiav, džúsov, vína. Majú jedno spoločné – názov: tetrapaky. Inými slovami, viacvrstvové tepelne upravované obaly. Recykláciou z nich možno vyrábať plnohodnotné výrobky, ako napríklad tetrapakové dosky, vratné obaly. Na Slovensku pôsobí firma, ktorá spracúva tetrapaky na plne využiteľný stavebný materiál.


Papierovým škatuliam na separovanie papiera na zemi v rohu kuchynskej linky už odzvonilo. Dnes sa ráta s priestorom na rôzne sortery na dva až štyri druhy odpadu. Ďalšie komodity čakajú na nápady svojich dizajnérov.

Papierovým škatuliam na separovanie papiera na zemi v rohu kuchynskej linky už odzvonilo. Dnes sa

ráta s priestorom na rôzne sortery na dva až štyri druhy odpadu. Ďalšie komodity čakajú na nápady

svojich dizajnérov.
IKEA


Papierovým škatuliam na separovanie papiera na zemi v rohu kuchynskej linky už odzvonilo. Dnes sa ráta s priestorom na rôzne sortery na dva až štyri druhy odpadu. Ďalšie komodity čakajú na nápady svojich dizajnérov.

Zorientujte sa

Ak si nie ste istí, či separujete v štýle svoj k svojmu, čítajte informácie na farebných kontajneroch. Orientovať sa môžete aj podľa značiek troch šípok v tvare trojuholníka a podľa príslušnej materiálovej značky:
• PAP (20, 21, 22) = papier,
• GL (70, 71, 72) = sklo,
• FE (40, ALU, 41) = kov,
• panáčik s košom = to, čo zostane po vytriedení – komunálny odpad,
• zelený bod (žltá a zelená šípka v kruhu) = výrobca zaplatil za recykláciu, vyhodiť do kontajnera.
 


Kam s bioodpadom, kým ho odnesiete do kompostu? Kompostová nádoba Eco nielenže dobre vyzerá, ale aj zabraňuje zápachu, takže ju nebudete musieť schovávať a bude príjemným doplnkom vašej kuchyne. Ecology predstavuje nový a moderný rad talianskej spoločnosti R2S. 18 cm (priemer) × 24 cm (výška),  50,68 €, www.bytovedoplnky.sk

Kam s bioodpadom, kým ho odnesiete do kompostu? Kompostová nádoba Eco nielenže dobre vyzerá, ale aj zabraňuje zápachu, takže ju nebudete musieť schovávať a bude príjemným doplnkom vašej kuchyne. Ecology predstavuje nový a moderný rad talianskej spoločnosti R2S. 18 cm (priemer) × 24 cm (výška), 50,68 €, www.bytovedoplnky.sk
www.bytovedoplnky.sk

Do najčastejšie sa vyskytujúcich kontajnerov nepatria: plexisklá, zrkadlá, keramika, porcelán, kopírovací, povoskovaný a znečistený papier a papier s hliníkovou fóliou, obaly od cigariet, linoleum, guma, molitan, obaly znečistené olejovými a ropnými látkami, žiarivky, koberce, koža, elektroodpad.

Pokuty pre odpadlíkov

Podľa zákona o odpadoch sa môže každému, kto vyhodí odpad na iné miesto, ako je určené, a založí čiernu skládku, vyrubiť pokuta, dokonca aj po uplynutí jedného roka. Fyzická osoba v takom prípade zaplatí až 166 eur, pri opakovanom prehrešku dvojnásobok, teda 332 eur.

Kategória: Ekolife
Tagy: domácnosť odpady zelená
Zdieľať článok

Diskusia