Recyklované svetlo

10. 04. 2012
Zdieľať

Recyklovať? Samozrejme. Ale čo a ako? V minulom čísle sme sa venovali bežnému odpadu v domácnosti, posvieťme si teda aj na svetelné zdroje. Nájdeme ich v každom byte či dome. Čo s nimi, keď doslúžia?

Prečo recyklovať?

Túto otázku si položí nejeden z nás. Nuž, ak nás nepresvedčí potreba pozitívnejšieho a zodpovednejšieho prístupu k životnému prostrediu, ktoré treba zachovať pre nás, naše deti a deti detných detí, ba dokonca ani úspora čoraz drahšej energie a financií, tu sa pravdepodobne naše čítanie skončí. Tí uvedomelejší však budú pokračovať.

„Recyklácia svetelných zdrojov je dôležitá predovšetkým z dvoch dôvodov. Zabraňuje sa mrhaniu tých častí svetelných zdrojov, ktoré sa môžu opätovne použiť, a znižuje sa množstvo materiálov potrebných na výrobu nových produktov. To prispieva k redukcii emisií skleníkových plynov. Druhým dôvodom je fakt, že aj tie najmodernejšie svetelné zdroje sa raz stanú elektroodpadom a je dôležité ich separovať, aby sa neodbornou manipuláciou nedostali do ovzdušia látky, ktoré sa v nich nachádzajú,“ spresňuje Matej Mutiš zo spoločnosti Philips Lighting.


Recyklované svetlo

1089611
Osram

Svieťte logicky aj úsporne

Priznajme si na rovinu. Svietiť úsporne nás láka, ale kto sa má vyznať vo všetkých tých úsporných žiarovkách, kompaktných žiarivkách, LED-kách. Rozsvecujme teda v jednotlivých miestnostiach podľa malého návodu:
obývacia izba – jednoznačne najvhodnejšie sú kompaktné žiarivky alebo LED žiarovky. Ide o miestnosť, v ktorej sa svieti najčastejšie, preto je dôležité najviac šetriť elektrickú energiu práve tu a používať čo najvýkonnejší zdroj (podľa možnosti s dlhou životnosťou);
spálňa – v spálni sa osvedčia napríklad stmievateľné LED žiarovky. Na trhu sú LED žiarovky, ktoré plnohodnotne nahradia napríklad 60-wattovú klasickú žiarovku; niektoré typy s minimálnym príkonom (3 W) sú vhodné do spální na dotvorenie správnej atmosféry;
kuchyňa – tu sa odporúča používať kompaktné žiarivky. Vhodné sú aj halogénové žiarovky, ktoré sa okamžite rozsvietia na plný výkon. Šetria však menej energie ako žiarivky, takže ak v kuchyni trávite väčšinu času, vhodnejšie sú kompaktné žiarivky;
kúpeľňa – je miesto, ktoré vyžaduje okamžité plnohodnotné svetlo. To dokážu zabezpečiť halogénové alebo LED žiarovky. Okrem zdroja je dôležité všímať si aj výber správneho svietidla. Najideálnejšie sú špeciálne svietidlá s ochranou proti vlhkosti. Vodovzdornosť pri svietidlách rozoznáte podľa ukazovateľa IP (Ingress Protection), ktorý sa uvádza na obale.


Recyklované svetlo

1089597

Čo hovoria mýty


Recyklované svetlo

1089598
EGLO

Mnohé z mýtov, ktoré kolujú napríklad o kompaktných úsporných žiarivkách, pochádzajú ešte z obdobia, keď bola táto technológia len v začiatkoch. Iné odzrkadľujú prirodzenú nedôveru k novým veciam. Najčastejším argumentom je, že sú drahé. „Hoci počiatočná investícia do úspornej žiarivky je mierne vyššia, odmení sa vám takmer 80 % úsporou elektrickej energie a 15-krát dlhšou životnosťou v porovnaní s klasickými žiarovkami. Návratnosť peňazí je tak pomerne rýchla a navyše, šetríte životné prostredie,“ spresňuje Roman Slobodník zo spoločnosti OSRAM.  „Mnoho ľudí si myslí, že kompaktné žiarivky sú nebezpečné na bežné používanie. Vznikajú mýty o vypadávaní vlasov či nebezpečenstve hroziacom tehotným ženám a malým deťom, ktoré však nie sú ničím podložené. Fámy pretrvávajú aj pri LED žiarovkách. Zlú povesť pomáhajú vytvárať najmä lacné importované produkty z Ázie, ktoré môžu svietiť domodra, prípadne sa jednotlivé LED diódy vypaľujú. Spotrebiteľ pri kúpe LED žiaroviek často siaha po tých lacnejších, ale v konečnom dôsledku viac ušetrí pri kúpe kvalitnejšieho zdroja. Aby sme sa vyhli sklamaniam, je dôležité všímať si pri výbere žiarovky jej parametre. Pri lacnejších výrobkoch sa napríklad môže stať, že pri inštalácii viacerých LED žiaroviek vedľa seba bude každá svietiť inou farbou, prípadne sa za označením „teplá biela“ skrýva farba na úrovni 3 100 Kelvinov, pričom teplá biela je 2 700 Kelvinov, ide o farbu identickú s klasickou žiarovkou,“ vysvetľuje Matej Mutiš.


Recyklované svetlo

1089596

Opýtali sme sa…
Ing. Gabriely Bogdányovej, marketingovej manažérky spoločnosti EKOLAMP Slovakia

Ako separovať svetelné zdroje?
Svetelné zdroje, ktoré patria do separovaného zberu, sú:
• lineárne žiarivky,
• úsporné kompaktné žiarivky,
• LED žiarovky,
vysoko- a nízkotlakové výbojky. 
Na výrobu týchto svetelných zdrojov sa používajú komponenty, ktoré obsahujú nebezpečné látky, preto po skončení ich životnosti je nevyhnutný separovaný zber a ekologická recyklácia. V nerozbitom stave tieto svetelné zdroje nie sú škodlivé, preto je dôležitá opatrná manipulácia pri ich zbere. Napríklad lineárne žiarivky a úsporné kompaktné žiarivky obsahujú nepatrné množstvo ortuti, ktorá sa po ich rozbití dostane do ovzdušia a môže poškodiť ľudské zdravie aj životné prostredie. Preto je nevyhnutný ich separovaný zber.
Treba však povedať, že technický pokrok, ktorý sa vzťahuje aj na výrobu svetelných zdrojov, napreduje aj v tejto oblasti. To, čo platilo napríklad pred desiatimi rokmi, dnes už dávno nie je pravda. Výrobcovia vyvíjajú nemalé úsilie, aby pri výrobe svetelných zdrojov postupne nahradili doteraz používané suroviny takými, ktoré nie sú toxické a nebezpečné pre životné prostredie.
Novela zákona o odpadoch prináša povinnosť pre distribútorov (predajne) vykonávať spätný odber – to umožňuje spotrebiteľovi bezplatne odovzdať nefunkčnú žiarivku pri nákupe novej priamo v predajni.

Ktoré svetelné zdroje nie sú určené na separovaný zber? A kam s nimi?
Do separovaného zberu nepatria:

klasické žiarovky s volfrámovým vláknom (napríklad žiarovky normál, sviečkové, iluminačné, reflektorové),
halogénové žiarovky,
autožiarovky.
Tieto žiarovky možno odovzdávať v rámci komunálneho odpadu alebo v zberných dvoroch.

Kategória: Ekolife
Tagy: zdroje
Zdieľať článok

Diskusia