Ako záhradníčiť eko

27. 08. 2013
Zdieľať

Jednoducho: recyklovať, recyklovať, recyklovať! Skôr ako niečo nadobro odsúdite do koša, pouvažujte, či sa vám predsa len nenúka druhá šanca na využitie „odpadu“.


super nápad  Oporné kruhy  Z prútia (ideálne je viničové) si ľahko vyrobíte opory okrasných tekvičiek, fazuľky, ale aj popínavých letničiek. Prútie skrúťte do kruhov, pevne zviažte a navlečte na oporné kolíky, ktoré ste predtým zatĺkli do pôdy v potrebnej vzdialenosti (podľa priemeru kruhov).

super nápad Oporné kruhy Z prútia (ideálne je viničové) si ľahko vyrobíte opory okrasných tekvičiek, fazuľky, ale aj popínavých letničiek. Prútie skrúťte do kruhov, pevne zviažte a navlečte na oporné kolíky, ktoré ste predtým zatĺkli do pôdy v potrebnej vzdialenosti (podľa priemeru kruhov).
Ing. Hana Szabóová

Oporné kruhy 

Z prútia (ideálne je viničové) si ľahko vyrobíte opory okrasných tekvičiek, fazuľky, ale aj popínavých letničiek. Prútie skrúťte do kruhov, pevne zviažte a navlečte na oporné kolíky, ktoré ste predtým zatĺkli do pôdy v potrebnej vzdialenosti (podľa priemeru kruhov). 


Keď taške doslúžia uši  Netreba ju hneď vyhodiť. Vysteľte jej dno novinami, naplňte ju substrátom a vysaďte si priesady šalátu, kalerábu, cibuľky sadzačky alebo zo dve-tri kríčkové rajčiny. Kúsok svetlého a teplého miesta sa v záhrade vždy nájde. Toto riešenie je vhodné aj pestovanie zeleniny na balkóne. Po zbere úrody môžete substrát dať do kompostu a tašku naozaj vyhodiť.

Keď taške doslúžia uši Netreba ju hneď vyhodiť. Vysteľte jej dno novinami, naplňte ju substrátom a vysaďte si priesady šalátu, kalerábu, cibuľky sadzačky alebo zo dve-tri kríčkové rajčiny. Kúsok svetlého a teplého miesta sa v záhrade vždy nájde. Toto riešenie je vhodné aj pestovanie zeleniny na balkóne. Po zbere úrody môžete substrát dať do kompostu a tašku naozaj vyhodiť.
Ing. Hana Szabóová

Keď taške doslúžia uši

Netreba ju hneď vyhodiť. Vysteľte jej dno novinami, naplňte ju substrátom a vysaďte si priesady šalátu, kalerábu, cibuľky sadzačky alebo zo dve-tri kríčkové rajčiny. Kúsok svetlého a teplého miesta sa v záhrade vždy nájde. Toto riešenie je vhodné aj pestovanie zeleniny na balkóne. Po zbere úrody môžete substrát dať do kompostu a tašku naozaj vyhodiť.


Ak máte v zásobe odpílené kmene starých stromov, môžete ich použiť na lemovanie mierne vyvýšeného záhona, napríklad s tekvicami.

Ak máte v zásobe odpílené kmene starých stromov, môžete ich použiť na lemovanie mierne vyvýšeného záhona, napríklad s tekvicami.
thinkstock.com

Ak máte v zásobe odpílené kmene starých stromov, môžete ich použiť na lemovanie mierne vyvýšeného záhona, napríklad s tekvicami.


Plávajúce záhony  Hromadia sa vám ostrihané konáriky? Kým sú čerstvé a ohybné, využite ich. Kolíky vysoké 50 až 70 cm zatlčte do pôdorysu ľubovoľného tvaru (napríklad v tvare člna s rozmermi 2 × 1 m) a pomedzi ne prepletajte konáre. Na záhon postupne vrstvite pôdu zo záhrady, pokosenú trávu alebo kompost. Ak ho stihnete naplniť v tomto roku, môžete si naň vysadiť pestrofarebné letničky (aksamietnice, gazánie, astry, petúnie) alebo zeleninové priesady (zeler, mangold, šalát).

Plávajúce záhony Hromadia sa vám ostrihané konáriky? Kým sú čerstvé a ohybné, využite ich. Kolíky vysoké 50 až 70 cm zatlčte do pôdorysu ľubovoľného tvaru (napríklad v tvare člna s rozmermi 2 × 1 m) a pomedzi ne prepletajte konáre. Na záhon postupne vrstvite pôdu zo záhrady, pokosenú trávu alebo kompost. Ak ho stihnete naplniť v tomto roku, môžete si naň vysadiť pestrofarebné letničky (aksamietnice, gazánie, astry, petúnie) alebo zeleninové priesady (zeler, mangold, šalát).
Ing. Hana Szabóová

Plávajúce záhony

Hromadia sa vám ostrihané konáriky? Kým sú čerstvé a ohybné, využite ich. Kolíky vysoké 50 až 70 cm zatlčte do pôdorysu ľubovoľného tvaru (napríklad v tvare člna s rozmermi 2 × 1 m) a pomedzi ne prepletajte konáre. Na záhon postupne vrstvite pôdu zo záhrady, pokosenú trávu alebo kompost. Ak ho stihnete naplniť v tomto roku, môžete si naň vysadiť pestrofarebné letničky (aksamietnice, gazánie, astry, petúnie) alebo zeleninové priesady (zeler, mangold, šalát).  


Ako záhradníčiť eko

1246422
Ing. Hana Szabóová


„Automatické“ zavlažovanie si ľahko vyrobíte z PET fliaš – dno odrežte, do vrchnáka vyvŕtajte zopár otvorov, fľašu zapichnite do substrátu hrdlom dole a nalejte do nej vodu. Tá sa bude uvoľňovať postupne.

„Automatické“ zavlažovanie si ľahko vyrobíte z PET fliaš – dno odrežte, do vrchnáka vyvŕtajte zopár otvorov, fľašu zapichnite do substrátu hrdlom dole a nalejte do nej vodu. Tá sa bude uvoľňovať postupne.
thinkstock.com

„Automatické“ zavlažovanie si ľahko vyrobíte z PET fliaš – dno odrežte, do vrchnáka vyvŕtajte zopár otvorov, fľašu zapichnite do substrátu hrdlom dole a nalejte do nej vodu. Tá sa bude uvoľňovať postupne. 

Kategória: Ekolife
Tagy: ekologická záhrada
Zdieľať článok

Diskusia