Aké riziká prináša zvlhčovanie vzduchu a kedy pomáha?

17. 01. 2020
Zdieľať

Nie je to tak dávno, čo sa stali zvlhčovače vzduchu veľkým trendom. Mnohí si ich kupovali a kupujú, pretože sľubujú zlepšenie dýchania, zvlhčujú pokožku, dokonca do niektorých môžete pridať vôňu, ktorá osvieži vašu domácnosť. Je pravdou, že zvlhčovače vzduchu majú svoje výhody, ale prinášajú aj určité riziká. Poznáte ich?

V kanceláriách alebo v domácnostiach so suchým vzduchom je zvlhčovač spravidla vhodným pomocníkom. Suchý vzduch spôsobuje odparovanie vlhkosti z pokožky a časom spôsobí problémy s dýchaním.

Zvlhčovanie suchého vzduchu pomáha pri týchto problémoch: suchá koža, podráždené oči, sucho v hrdle alebo v dýchacích cestách, alergie, kašeľ, krvavý epitel v nose, bolesti dutín, popraskané pery.


Zvlhčovanie vzduchu

Zvlhčovanie vzduchu
iStock.com

Ako prevencia pred ochoreniami

Na vlhkosť vzduchu negatívne vplývajú ventilátory a klimatizácie, ktoré používame v letných mesiacoch. Vtedy je použitie zvlhčovača s mierou prínosné najmä pre alergikov, pretože počas peľovej sezóny vzduch obsahuje viac alergénov. V zimnom období zase pomôže v interiéroch vysušených ústredným kúrením.

Prečítajte si tiež:

Je pravda, že skutočne stačí na dezinfekciu v domácnosti ocot?

Zvlhčovanie vzduchu je dobrým spôsobom prevencie pred chrípkou, pretože vlhkosť nad 40 percent rýchlo deaktivuje vírus. Vlhkejší vzduch podporuje vykašliavanie, teda takzvaný produktívny kašeľ, ktorý uvoľňuje hlien.


Zvlhčovanie vzduchu

Zvlhčovanie vzduchu
iStock.com

Proti chrápaniu i pre krásu

Viete, že suchý vzduch podporuje a zhoršuje chrápanie? Ubližuje aj kráse. Ak máte suché vlasy, svrbiacu suchú pokožku, popukané pery je to dôkaz vysušenia. Zvlčenie prostredia je pomocníkom, avšak kožu nevysúšajú len radiátory, ale aj mráz, vietor a chlad, rovnako ako prehnané slnenie.

Výhody zvlhčovania pre domácnosť

Mnohé izbové rastliny milujú vlhkosť a bude sa im lepšie dariť. Vyššia vlhkosť zabraňuje praskaniu tapiet, hromadeniu statickej elektriny, ale aj drevu, aby nepraskalo. Zaujímavé je, že vlhký vzduch pociťujeme ako teplejší.


Zvlhčovanie vzduchu

Zvlhčovanie vzduchu
iStock.com

Aké rizika prináša zvlhčovanie vzduchu a kedy?

Nečisté zvlhčovače sú veľkou hrozbou. Premieňajú vodu na paru, ktorú dýchame. Ak je znečistená nádrž dýchame aj škodliviny, ktoré znečistenie spôsobujú. V špinavej nádrži sa množia baktérie, plesne a ďalšie nebezpečné mikroorganizmy. Zvlhčovač potrebuje pravidelné a dôkladné čistenie a výmenu filtru – ak ho má.

S vlhkosťou to nepreháňajte

Zvlhčovače nie sú vhodné do interiérov s vyššou vlhkosťou ako 40 percent. Ak chcete používať zvlhčovač, investujte do kvalitného merača vlhkosti. Vlhkosť v interiéroch by nikdy nemala presiahnuť 60 percent, optimum je 30 až 50 percent. Nadmerná vlhkosť sťažuje dýchanie a zhoršuje príznaky alergie. Bežným alergénom, vrátane roztočov a plesní sa vo vlhkom prostredí veľmi dobre darí. Dajte si pozor na popálenie parou, ale predovšetkým na rast plesní na stenách a stropoch, kde zvlhčovač používate. Tieto plesne neraz spôsobia viac škody ako zvlhčovač úžitku. Z vášho pomocníka sa veľmi ľahko stane rozprašovač nebezpečných mikroorganizmov.


Zvlhčovanie vzduchu

Zvlhčovanie vzduchu
iStock.com

Náš tip: Mnohí výrobcovia odporúčajú používať destilovanú vodu, pretože vodovodná voda obsahuje mnoho minerálov a ďalších častíc. Tie sa hromadia vo zvlhčovači a ten ich vytlačí do vzduchu. Môžete ich vdýchnuť, prípadne sa usadia v miestnosti ako prach.

Sabína Zavarská

Zdroj: medicalnewstoday.com

Foto: istockphoto.com

Kategória: Ekolife
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia