Stavebný úver zaujímavá alternatíva financovania nehnuteľnosti

07. 11. 2013
Zdieľať

Počas realitnej praxe často pomáhame svojim klientom aj s financovaním. Je to veľmi zložitá oblasť a zastávam názor, že zatiaľ čo pri výbere nehnuteľnosti by mali kupujúci zohľadňovať svoje pocity, financovanie by malo byť výlučne racionálnym rozhodnutím.

V súčasnosti zažívame hypotekárny boom, keď úroky hypoték klesli za rok približne o percento. Chcel by som však upozorniť na ďalší nástroj financovania, na ktorý netreba zabúdať, a to stavebný úver. Vďaka štátnej prémii je často výhodnejší ako hypotéka.

Ako ho získať

Stavebný úver je pomerne zložitý produkt, no pokúsim sa vysvetliť aspoň jeho najdôležitejšie vlastnosti. Najzásadnejšou podmienkou na získanie stavebného úveru je nasporenie časti z cieľovej sumy. Znamená to, že úver sa dá využiť iba vtedy, ak klient isté obdobie sporil v stavebnej sporiteľni a formou pravidelných vkladov dosiahol vopred dohodnutú sumu. 

Ak takýmto sporiteľom nebol, nič nie je stratené, môže dočasne využiť takzvaný medziúver. Ten má však o niečo menej výhodné parametre ako stavebný úver. Aj pri medziúvere je podmienkou pravidelné sporenie. Keď sa sporením dosiahne stanovená minimálna suma, medziúver sa môže zmeniť na stavebný úver.

Súťaž: Vyhrajte zmluvu o stavebnom sporení

 

Dlhšie sporiť

Najväčšou výhodou stavebného sporenia je štátna bonifikácia. Nedotuje sa samotná pôžička, ale sporenie, ktoré jej predchádza. Cena peňazí získaných úverom sa tak znižuje. Úroková sadzba stavebného úveru je fixovaná na celé obdobie splatnosti a je zvyčajne nižšia ako pri bežnej hypotéke. Rovnako ako hypotéku, aj stavebný úver možno kedykoľvek predčasne splatiť bez sankčného poplatku. Za vedenie účtu a iné položky však treba platiť.


Stavebný úver zaujímavá alternatíva financovania nehnuteľnosti

1266995
thinkstock.com

Nevýhodou stavebného sporenia v porovnaní s hypotékou je jeho kratšia splatnosť a tým aj vyššia nominálna splátka. Ďalšou nevýhodou je, že ak ste neboli sporiteľom a musíte využiť medziúver, sú vaše náklady na začiatku vyššie. Okrem splátky medziúveru totiž treba pravidelne sporiť až do nasporenia určitej sumy, aby ste mohli mezdiúver preklopiť na stavebný úver.

Financovanie cez stavebnú sporiteľňu je teda výhodné najmä pre kupujúcich, ktorí už sú sporiteľmi a majú nasporenú stanovenú minimálnu sumu alebo sa k nej blížia. Výhodné je aj pre tých, ktorým príjmy umožňujú splácať vyššie úvodné splátky – medziúver plus sporenie.

www.riesimebyvanie.sk

Nemajte predsudky, mohli by vás pripraviť o výhodný úver

Obava z neznámeho a predsudky nás často brzdia. Stačí sa viac rozhliadnuť, informovať sa a zrazu vidíme veci v novom svetle. Časy sa menia, menia sa aj úvery. Našťastie, sú aj veci, ktoré platia stále a dá sa na ne spoľahnúť. Napríklad, že žiadny iný úver na bývanie neposkytuje také garancie ako stavebný úver. Presne viete, čo vás čaká, riziko je nulové. Zneistiť vás môžu len nepresné informácie. Sporenie, ktoré predchádza čerpaniu stavebného úveru, býva označované ako nevýhoda. Naozaj je to tak? Zasvätenejší by povedali, že je to veľká výhoda celého systému.

Ponúka nielen možnosť dosiahnuť vyšší zisk, než je štandard pri iných sporivých produktoch. Vďaka sporeniu klientov, ktorí úver zatiaľ nepotrebujú, môžu ostatní, možno aj vy, čerpať úver veľmi výhodne. Stavebná sporiteľňa nevstupuje do riskantných operácií na finančných trhoch, aby získala dostatok financií. Preto vám dokáže garantovať dlhodobo stabilné podmienky aj v nestabilných ekonomických časoch. Stavebné sporenie si získalo priazeň početnej klientely, a tak možno úvery poskytovať oveľa skôr, ako klient splní podmienky nároku na stavebný úver. Medziúvery majú zelenú. Ak potrebujete úver na bývanie hneď, stačí oň požiadať. Nemusíte vopred sporiť, nemusíte čakať. Okamžitý medziúver dostanete aj pri nulovej nasporenej sume. Je preto drahší? Posúďte sami, medziúver je dostupný už od 1,69 % p. a. Sú úvodné splátky vyššie? Ak si ich vyberiete, tak áno. Nie je to však nutné. Mesačné splátky začínajú vo Wüstenrote už od 0,5 % z výšky medziúveru.

Pri pôžičke 50-tisíc eur to predstavuje 250 eur mesačne. Splatnosť je kratšia? Všetko závisí od produktu, ktorý si vyberiete. Vo Wüstenrote môžete úver splácať aj 20 až 25 rokov. Dve desaťročia s garantovaným úrokom a splátkou, to je bezkonkurenčná ponuka. Za vedenie účtu treba platiť? Vo Wüstenrote je vedenie medziúverového aj úverového účtu bezplatné. Doplnková forma financovania? Áno, ale nie výlučne. Neraz sa už situácia obrátila a klient refinancoval výhodnejším medziúverom alebo úverom menej výhodnú hypotéku. Hypotéka je významný finančný produkt, vďaka ktorému mnohí už bývajú vo vlastnom byte či dome. Keď však máme na výber, vyberme si, čo nám viac vyhovuje. Získať potrebné informácie je dnes ľahšie než kedykoľvek predtým. Stačí zapnúť internet. Nájdete tam aj novú stránku spoločnosti Wüstenrot s množstvom užitočných informácií nielen o úveroch.

www.wuestenrot.sk

Úver zo stavebnej sporiteľne môže byť niekedy výhodnejší ako hypotéka.

Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: financie súťaž
Zdieľať článok

Diskusia