Revolúcia v bývaní mladých ľudí

21. 01. 2014 Zdieľať

Nový program Mladá rodina ma nadchol. Tešil som sa až Vám budem môcť, Vážení čitatelia, tento program predstaviť. A tešil som sa tiež na komentáre, ktoré mi sľúbil k novému programu generálny riaditeľ ES. Po naštudovaní programu skutočne verím, že ide o silné riešenie, ktoré môže zmeniť pomery na stavebnom trhu. S Davidom Menclom sa poznám už pätnásť rokov. V súkromí je náš vzťah uvoľnený a je nám prirodzené tykanie. Na jeho žiadosť tak v tejto atmosfére povediem aj tento rozhovor.

Z našej komunikácie bola viditeľná tvoja veľká radosť z nového programu.
Áno. Som šťastný, keď prinášame skutočné hodnoty. Je skvelé, keď sa občas podarí priniesť službu, ktorá môže pozitívne ovplyvniť životy ľudí. A viem, že práve tento program bude skvelý a prinesie veľa radosti.

Tvoji kolegovia v ES s úsmevom hovoria, že najradšej máš programy, ktoré si sám vymyslel. Nie je to tak aj v prípade programu Mladá rodina?
Necítim sa dobre, keď vidím mladých ľudí doštudovať a odísť niekam inam. Potrebujeme, aby tu vytvárali hodnoty a mali veľké rodiny s množstvom detí. Máme neuveriteľných dvadsať rokov skúseností. Vytvorili sme veľa výborných programov s cieľom priniesť kvalitu bývania aj mladým ľuďom. Jednoducho veríme, že keď budú mladí ľudia dobre bývať, budú zostávať a budú tu mať svoje deti. Myslíme si, že s dobrým bývaním bude viac detí. A tým ďalší skvelí klienti pre ES za tridsať rokov.

Páči sa mi tvoje myslenie. Ale naozaj si myslíš, že môžete z pozície súkromnej firmy zastúpiť nefungujúcu podporu štátu?
V ES vieme stavať domy. Veríme, že bývanie mladých ľudí má zásadný spoločenský význam. A áno, verím, že naším programom dokážeme pozitívne ovplyvniť dianie okolo nás.

Čo ty považuješ v programe za najdôležitejšie?
Najdôležitejšie zostávajú výsledné náklady na  bývanie pre mladú rodinu. Teda vzorec ,splátka hypotéky, náklady na energie a náklady na údržbu. Len nízke mesačné náklady môžu fungovať. Za cieľ sme si dali neprekročiť 40% rodinného rozpočtu. Venovali sme obrovské úsilie každému detailu ovplyvňujúcemu výsledok. Študovali sme úplne všetky dotácie a podpory, aby sme využili všetko, čo vedie k zníženiu splátky a nákladov.

Poďme teda konkrétne. Za akú splátku dnes získam dom napríklad 4+1?
V ponuke bude veľa domov s mierne odlišnou splátkou. Tak napríklad dom Katka 12 za 272 Eur mesačne. Pokiaľ spoločne s domom budeme financovať nákup pozemku v hodnote 30 000 Eur, potom bude splátka hypotéky 384 Eur mesačne. Teda za 380 Eur zdravé bývanie v nízkoenergetickom dome, kde môžu deti behať po záhrade. 

Čo znamená termín: “výrazne prispôsobené financovanie?“
Banky prirodzene chránia svoj biznis. Pre banku je skvelé, pokiaľ niekto najskôr rozostavia za svojich 30 tis. Eur a ona potom ďalšie peniaze požičia na základe založenia celého domu a tých prestavaných 30 tis. Eur. Záujem banky je jasný a regulárny, banka vždy na prvom mieste chráni svoje riziká.Mladí ľudia nemaju čas našetriť si dostatok peňazí. Financovanie mladých klientov musí pracovať s možnosťou , že mladá rodina žiadne úspory nemá. Že celú cenu pozemku aj domu zaplatí z úveru. Museli sme hovoriť s množstvom ľudí a priniesť dostatočnú záruku, aby sme dostali pre mladých klientov porovnateľnú možnosť ako majú klienti s vlastnými peniazmi.


Katka 12, dispozice 4+1, uz. plocha 67,28 m2, splatka v programu GENIUS  252 Eur

1286916
EKONOMICKÉ STAVBY s.r.o.


Katka 12, dispozice 4+1, uz. plocha 67,28 m2, splatka v programu GENIUS 252 Eur

Ako ste presvedčili banky, aby išli do rizika?
Nepresvedčili. Tam, kde banky už odmietajú riziko, tam nesieme riziko sami. Veríme svojim mladým klientom a nesieme riziká počiatočnej výstavby, ktoré boli pre banky až príliš.

To znie dosť ako charita.
Robiť dobre sa vypláca. Veci s dobrou energiou sú zase trvalé. V ES si už úspech dokazovať nemusíme. Ide nám výhradne o trvalé hodnoty. Pomáhať aj za cenu vlastného rizika má pre nás zmysel.

Keď som si prečítal váš nový program, veľmi ma nadchla myšlienka zníženia splátky počas materskej dovolenky.
Áno, na túto časť som skutočne pyšný. Keď sme program pripravovali, vypočuli sme si veľa mladých ľudí. Množstvo nápadov k nám prišlo od priateľov ES na Facebooku. Vyriešiť splátky a materskú dovolenku bola častá požiadavka. Som úprimne šťastný za naše riešenie. Som rád, že sa mladá rodina nebude rozhodovať, či splácať hypotéku alebo či založiť rodinu.

Nikde som sa nedočítal, akým spôsobom znižujete splátky počas materskej dovolenky? A aké veľké je toto zníženie?
To je rovnaké ako si pýtať recept na Coca-Colu. Ide o pomerne zložitú dohodu s bankou. Zníženie je vždy minimálne o polovicu splátky. V ideálnom prípade je potom  splátka počas materskej dovolenky len na úrovni 30% pôvodnej splátky.

Je možné využiť rovnaké zníženie aj pri ďalšom dieťati, ďalšej materskej dovolenke?
Zatiaľ nemáme pripravenú túto možnosť v aktuálnej verzii programu Mladá rodina. Ale už na nej intenzívne pracujeme.
 
Súčasťou programu Mladá rodina ste opäť oživili myšlienku rastúcich domov.
Áno. Veľa sme na rastúcich domoch pracovali. Pokiaľ rodine na začiatku stačí riešenie 2+1 či 3+1, nebudeme im stavať domy väčšie a zaťažovať zbytočne vyššou splátkou hypotéky. Zároveň však dom aj hypotéka budú pripravené na neskoršie rozšírenie. Ak teda neskôr prídu deti, ľahko a bez narušenia bývania dom rozšírime.

Občas sa sťažuješ na zapadnuté silné myšlienky. Na ktorú vec chceš klientov ES v programe Mladá rodina špeciálne upozorniť? Čo myslíš, že môže zapadnúť?
Jednoznačne myšlienka rastúcich domov. Skúmajme ich, Vážení klienti. Nechajte si rastúce domy predstaviť manažérmi projektu. Rastúci dom je úžasná myšlienka, ktorá Vám otvára veľkú mieru slobody za desať či dvadsať rokov.

Kategória: Legislatíva a financovanie
Zdieľať článok