Predať a potom kúpiť, alebo naopak?

08. 04. 2014
Zdieľať

Hoci sú kúpa a predaj nehnuteľnosti proti sebe stojace činnosti a vyžadujú si odlišný prístup na strane predávajúceho či kupujúceho, často si musíte oba tieto postoje osvojiť v rovnakom čase. Stáva sa totiž, že ste na jednej strane ten, kto ponúka nehnuteľnosť na predaj, teda chce predať čo najdrahšie, ale na druhej strane potrebujete nehnuteľnosť aj kúpiť, samozrejme čo najlacnejšie.

Oba prístupy si vyžadujú dobre zvládnutý manažment a schopnosť robiť kompromisy. V praxi možno túto situáciu riešiť dvoma spôsobmi. Prvým je ideálny spôsob – najprv predať a potom kúpiť. Druhý, opačný postup, si vyžaduje finančnú zábezpeku pre prípad, že budete istý čas vlastniť dve nehnuteľnosti, pretože predaj môže viaznuť. Poďme ale po poradí.

Najprv predať

Scenár najprv predať a následne kúpiť vám poskytuje väčší komfort, pretože úspešnosť celého procesu je viac vo vašich rukách. Samozrejme, aj tu ostáva obava, či nájdete vhodnú nehnuteľnosť a budete sa mať kam presťahovať, odpadne však ten najzásadnejší problém, a to či budete mať na kúpu prostriedky. Dočasné preklenutie bývania medzi predajom a kúpou budúcej nehnuteľnosti sa pritom dá vyriešiť dočasným prenájmom.  

Súťaž: Vyhrajte zmluvu o stavebnom sporení

Postupnosť predaj a kúpa je vhodná najmä v prípadoch, keď trh veľmi nepraje predávajúcim. Treba dlhšie čakať, kým sa nehnuteľnosť predá, prípadne robiť úpravy ceny, aby sa vôbec predala. Ak má vaša nehnuteľnosť unikátne vlastnosti a ste v pozícii pýtať si za jej predaj viac, oplatí sa venovať viac predaju a vyčkávať, kupovať až následne. 

Pracujte súbežne na predaji aj kúpe, a to tak, že pripravíte svoju nehnuteľnosť na predaj a stanovíte si cenovú stratégiu. Ako kupujúci si zároveň premyslite svoje kritériá a oboznamujte sa s ponukou. V momente, keď budete mať pocit, že ste pripravený na predaj a zorientovaný v ponukách, bude vhodné rozhodnúť sa, či skôr kupovať alebo predávať.

Uprednostnením predaja pred kúpou získate čas, ktorý môžete využiť na prípravu nehnuteľnosti na predaj, máte možnosť určiť termín predaja a dĺžku jeho trvania. Môžete sa rozhodnúť pre cenovú stratégiu, prípadne akým spôsobom budete realizovať obhliadky so záujemcami o kúpu. Ak najprv predávate a neskôr kupujete, nie ste pod časových stresom ani v nevýhodnej rokovacej pozícii, keď potrebujete predať čo najrýchlejšie.

V prípade kúpy a neskoršieho predaj a platí, že musíte byť aktívnejší pri kúpe ako pri predaji. Svojou vyjednávacou silou sa musíte snažiť dosiahnuť všetky možné výhody a ústupky, pretože pri predaji svojej nehnuteľnosti sa vám to bude dariť len veľmi ťažko. Pri predaji nemôžete zvoliť vyčkávaciu taktiku, ale musíte stanoviť cenu, ktorá priláka čo najviac záujemcov.  


Predať a potom kúpiť, alebo naopak?

1325465
thinkstock.com

Kúpa pred predajom

Opačný postup je najprv kúpiť a následne predať. Poskytuje to síce istý komfort a odpadnú starosti s dočasným prenájmom, no na druhej strane musíte byť aktívnejší a akcieschopnejší pri predaji. Treba si zároveň vedieť dohodnúť platobné podmienky, aby kúpa a predaj do seba časovo zapadli, a v prípade, že sa to nepodarí, aj finančnú zábezpeku, keďže v krajnom prípade budete musieť krátky čas vlastniť dve nehnuteľnosti. 

Postup kúpy a následného predaja je vhodný vtedy, ak je na trhu nedostatočná ponuka a veľmi ťažko sa hľadá vhodná nehnuteľnosť. Ide o takzvaný trh predávajúceho, keď dopyt prevažuje nad ponukou. Môže sa tak stať, že ste neplánovane objavili vyhovujúcu nehnuteľnosť, ktorej kúpu si jednoducho nemôžete nechať uniknúť. 

Upozornenie

Niekedy sa stáva, že vám maklér odporučí najprv kúpiť a následne predať. Maklér si ale môže chcieť len zabezpečiť vhodnú pozíciu tak, že svoju nehnuteľnosť už po kúpe novej budete musieť predať aj za horších podmienok.


realitný maklér Ing. Martin Čapo

realitný maklér Ing. Martin Čapo
archív vydavateľstva JAGA

realitný maklér
Ing. Martin Čapo
CEO realitnej kancelárie Riešime bývanie, viceprezident NARKS
www.riesimebyvanie.sk

 

 

Byt, úver, sporenie… V akom poradí?

Pri kúpe prvého vlastného bývania, keď neexistuje možnosť predaja iného bytu, je poradie jasné – najskôr treba získať potrebné financie a potom možno realizovať kúpu bytu či domu. Vtedy je najčastejším riešením požiadanie o úver. Bankou špecializovanou na financovanie bývania je stavebná sporiteľňa. Keďže úvery, ktoré poskytuje, sú účelovo viazané, radia sa medzi tie s najnižšími úročením na trhu. V súčasnosti je možné získať potrebné financie na kúpu nehnuteľnosti nielen za výhodných podmienok, ale aj rýchlo. Aktuálna časovo limitovaná ponuka Wüstenrot stavebnej sporiteľne je medziúver za fixný úrok 3,99 % p. a. a vo fáze stavebného úveru za fixné 4 % alebo 5 % p. a. (podľa rozhodnutia klienta). Dohodnutú výšku úroku aj splátky vám Wüstenrot garantuje počas celého obdobia splácania. Je to extra výhodná ponuka pre tých, ktorí potrebujú vyriešiť svoje bývanie čo najskôr. Bez výhry či dedičstva sa ponuka zdrojov financií na kúpu bytu zvyčajne obmedzí práve na úver. Dlhodobé finančné záväzky však neradno podceniť. Čím je čas splácania dlhší, tým väčší význam majú poskytnuté garancie. Sú rovnako dôležité ako úroková sadzba. Je totiž rozdiel, či poznáte cenu svojho úveru len na pár rokov alebo až do jeho splatenia. Priemerná splatnosť úveru je pritom asi 20 rokov. Ekvivalentom k dlhoročnému splácaniu úveru môže byť dlhodobé sporenie. Najväčší prínos má v spojitosti s finančným zabezpečením dieťaťa do budúcnosti. Na prahu dospelosti tak mladý človek má už slušný finančný základ. A k tomu veľkú výhodu – možnosť získať stavebný úver len za 3 % p. a. s garanciou, že sadzba sa nezvýši až do splatenia úveru. Pri čerpaní úveru platí úrok klient banke. Naopak, pri sporení platí úrok banka klientovi. Vo Wüstenrot stavebnej sporiteľni dostanete až 2 % p. a. a k tomu štátnu prémiu. Perspektívne aj okamžité financovanie bývania majú svoje prednosti, závisí od klienta, čo si zvolí. Dôležité je vedieť, že existuje viacero možností a podobne ako výber vhodnej nehnuteľnosti, aj výber vhodného finančného produktu na jej kúpu sa oplatí starostlivo zvážiť.

Dohodnutú výšku úroku aj splátky vám Wüstenrot garantuje počas celého obdobia splácania.

Čím dlhšie splácate úver, tým dôležitejšie sú pos­kytované garancie. 

www.wuestenrot.sk

Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: financie súťaž
Zdieľať článok

Diskusia