Čo si všímať na obhliadke nehnuteľnosti?

13. 05. 2014
Zdieľať

Prehodnotili a utriedili ste si už kritériá výberu svojej vysnívanej nehnuteľnosti. Prehrýzli ste sa množstvom inzerátov. Máte za sebou niekoľko telefonátov a pred vami stojí ďalšia zastávka na ceste k bytu alebo domu snov. Obhliadka.

Prvou radou je: vaše obhliadky by nemali byť len realitnou turistikou. Keď si už nájdete čas, dohodnete si obhliadku a prídete na miesto, mali by ste z nej vyťažiť čo najviac. Veľká časť kupujúcich robí chybu a len letmo, často od dverí, si prezrie nehnuteľnosť a pasívne počúva výklad makléra či majiteľa. Takáto obhliadka je doslova premárnený čas. Ak predpokladáme, že ste si obhliadku nehnuteľnosti vybrali na základe svojich kritérií, je na mieste, aby ste ju dôkladne prezreli nezávisle od prvého dojmu. Bohužiaľ, stále je veľa nehnuteľností a ich majiteľov, ktorí si neuvedomujú význam prvého dojmu, a tak nehnuteľností, ktoré vás nadchnú už pri vstupe do dverí, býva pomenej. Dajte nehnuteľnosti počas obhliadky šancu a potlačte aspoň na okamih svoje emócie. Nenechajte sa tlačiť do rýchlej obhliadky. Ak aj necháte makléra alebo majiteľa viesť obhliadku, pristavte sa v každej miestnosti a dôkladne si pozrite každý, nielen okomentovaný detail. Toto platí osobitne v prípade, že obhliadku realizuje sám majiteľ alebo maklér, ktorý nehnuteľnosť nepozná. 

Upozornenie

Aj keď máte pocit, že pri takejto vážnej transakcii budú všetky strany konať racionálne, nie je to tak. Nezriedka sa stáva, že majiteľ v dôsledku správania kupujúceho získa ku kupujúcemu antipatiu a či už vedome, alebo nevedome predaj sabotuje. 
Váš vzťah s majiteľom nehnuteľnosti, o ktorú máte záujem, je osobitne dôležitý v prípade, že ste narazili na zaujímavú ponuku, o ktorú je veľký záujem. Buďte preto milí a získajte si majiteľa i makléra na svoju stranu. Veľmi vám to pomôže v ďalších krokoch pri nadobúdaní nehnuteľnosti.

Čo si všímať

V prvom rade posudzujte priestor – veľkosť miestností, ich rozdelenie. Posúďte svetlosť jednotlivých miestností. V prípade obhliadok vo večerných hodinách alebo počas horšieho počasia si overte orientáciu miestností na svetové strany. Ak si všimnete nedostatky v dispozičnom riešení, zvážte, nakoľko sú riešiteľné úpravou.

Súťaž: Vyhrajte zmluvu o stavebnom sporení

Ako druhý v poradí si všimnite stav nehnuteľnosti. Vyžaduje to, aby ste pristúpili k stenám, dverám a podlahám a pozreli sa zblízka. Buďte zvedaví, ale slušní. Opýtajte sa, či môžete nazrieť pod koberec, do vstavaných skríň a podobne. Majiteľ, ktorý nemá čo skrývať, sa len poteší vášmu záujmu. Pozrite si podlahy, ktoré často odrážajú opotrebenie nehnuteľnosti, pozrite si steny a hľadajte akékoľvek známky poruchy. Vyskúšajte otváranie dverí a okien, vyťahovanie žalúzií na oknách, pustite vodu v kúpeľni a umývadlách, pozrite si splachovanie WC. Ak narazíte na nedostatok, majiteľ alebo maklér by mal sám vysvetliť, o aký problém ide. 

Nakoniec sa zastavte na chvíľu v miestnostiach a požiadajte majiteľa alebo makléra, aby na chvíľu utíchli. Chcete spoznať zvuky a ruchy, s ktorými by ste v budúcnosti bývali. Potrebujete si overiť aj svoje pocity v jednotlivých miestnostiach. 


Čo si všímať na obhliadke nehnuteľnosti?

Čo si všímať na obhliadke nehnuteľnosti?
thinkstock.com

Po absolvovaní kompletnej vizuálnej obhliadky je vhodné zrekapitulovať si fakty a doplniť informácie otázkami pre majiteľa či makléra. Cieľom je dozvedieť sa o nehnuteľnosti všetko, čo nebolo zjavné, keď ste ňou prechádzali, ani z výkladu, prípadne doplniť si či overiť fakty, ktoré ste sa dozvedeli. V prípade bytu ide o tieto parametre: výmera, orientácia, pivnica, komora, garáž, možnosť parkovania, informácia o najbližších susedoch, informácia o výške a štruktúre prevádzkových nákladov. V prípade domu prediskutujte aj presné hranice pozemku alebo umiestnenie a druh pripojení na inžinierske siete. 

V prípade záujmu o nehnuteľnosť je obhliadka veľmi vhodným miestom na začatie rokovania o kúpe. Tým nemyslíme formálne prejavenie záujmu či rokovanie o cene, ale skôr overenie si dohodovacej pozície voči majiteľovi ako druhej strane. Presne cielenými, ale nevtieravými otázkami sa môžete dozvedieť, ako dlho sa nehnuteľnosť predáva, koľko záujemcov sa na ňu bolo v poslednom období pozrieť, kedy najneskôr by ju majiteľ chcel predať, dôvody na predaj alebo aké sú jeho dôležité hranice pri predaji, ktoré budete pri rokovaní neskôr riešiť. 


realitný maklér Ing. Martin Čapo

realitný maklér Ing. Martin Čapo
archív vydavateľstva JAGA

realitný maklér
Ing. Martin Čapo
CEO realitnej kancelárie Riešime bývanie, viceprezident NARKS
www.riesimebyvanie.sk

 

 

Rovnako dôležitý je prieskum úverovej ponuky 

Urobiť si prehľad a nedať hneď na prvý dojem platí v realitách, ako aj vo financiách. Najmä ak svoju vyhliadnutú nehnuteľnosť budete financovať z úveru, ktorý sa stane vaším „súputníkom“ na dlhé roky. Konkurencia v úveroch na bývanie je silná, využite to vo svoj prospech. Nenechajte sa opantať prvou lákavou ponukou. Uvažujte v dlhšom časovom horizonte. Svoj byt alebo dom si tiež nekupujete len na pár mesiacov a podobne je to aj s úverom. Čo si teda všímať? Čím viac, tým lepšie. Úrokovú sadzbu, výšku splátky, akceptované zaručenie, obdobie splatnosti či možnosť predčasného splatenia úveru, ale aj obdobie fixácie zvýhodneného úroku, respektíve garancie dohodnutých podmienok. Lebo výhodné dnes neznamená automaticky výhodné aj neskôr. A momentálne lákavá ponuka by sa o pár rokov mohla stať príťažou. Ako tomu predísť? Pýtajte sa, porovnávajte a starostlivo zvážte, čo je pre vás prospešné momentálne, ale tiež dlhodobo. 

Najmä u mladých ľudí sa prejavujú príznaky niečoho, čo by sa dalo nazvať „finančná krátkozrakosť“. Posudzujú úver na bývanie z pohľadu tu a teraz. Čo bude o 5 až 10 rokov ich netrápi. No malo by. Situácia v oblasti úrokových mier sa môže zmeniť natoľko, že za podmienok aktuálnych neskôr – po ukončení fixácie – nemusia byť schopní úver splácať. Sú situácie, keď sa naozaj oplatí vypočuť si kvalifikovaný názor. Napriek vymoženostiam internetu a dostupnosti informácií je ľudský faktor stále dôležitý. Dobrý finančný poradca sa totiž najskôr oboznámi s vaším bytovým zámerom, finančnými možnosťami či časovou predstavou a potom vám z množstva produktov odporučí najvhodnejšie riešenie. 

Tip 

Výhodným riešením môže byť napríklad akciový medziúver za 3,99 % p. a. Získať ho však môžete len do konca mája 2014. Dostupný je pre súčasných i nových klientov (aj z inej banky), bez predchádzajúceho sporenia a bez čakania. Úver na bývanie, ktorého náklady poznáte od prvej až po poslednú splátku. Žiadne nečakané prekvapenia či zvýšené náklady do budúcna. Choďte na vec s rozumom.

www.wuestenrot.sk

Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: financie wustenrot
Zdieľať článok

Diskusia