Takto sa menili rodinné domy uplynulých 100 rokov. Čo nás čaká ďalej?

29. 06. 2016
Zdieľať

Všetko sa mení a to platí aj v oblasti bývania. Vývoj rodinných domov sa v priebehu posledných sto rokov viac krát zmenil. Nebývame už tak, ako bývali naši pradedovia. Nároky ľudí a životný štýl spôsobili výraznú zmenu bývania. Dnes si viac zakladáme na priestore, svetle a čistých, jednoduchých líniách. Vyšperkované domy už nie sú in a nám sa páči jednoduchosť a praktickosť. Ako vyzeral priebeh vývoju rodinného domu od roku 1900 až do dnes? Aké predpovedáme budúcnosť?

1900: Vyšperkované domy a komplikovanosť

Rodinné domy na začiatku 20. storočia vyzerajú úplne inak, ako dnes. Domy boli o poznanie užšie a prevažne z dreva. Terasa bola veľká a domy mali často balkón. Ak si predstavíte rodinný dom z amerických westernoviek, tak získate celkom prednú predstavu o tom, ako vyzerali rodinné domy na prelome storočí. Spomeňte si na horor Psycho, kde vrah Norman Bates býval v podobnom, drevenom dome. Veľa izieb bolo určených na to, že išlo často o viac generačné bývanie, kde celé rodiny spolu žili celý život. 


1900

1900
Autor skíc: Ing. Milan Bardún

1950: Dôraz sa kladie na povalu

V polovici 20.storočia už rodinné domy neboli až tak vyšperkované, no stále si zachovali svoju monumentalitu v počte izieb. Viac generačné bývanie bolo moderné aj tu a domy mali veľa menších izieb. Dôraz sa kládol na úložný priestor ako je veľká pivnica či povala. Prečo? Rodiny boli často roľnícky orientované a k domu často patrili dlhé polia. Čo však s toľkou kukuricou a drevom na zimu, ktoré nás udrží v teple? Treba ho skladovať. Domy v polovici 20.storočia boli nižšie, s viacerými miestnosťami a dostatkom priestoru pre potraviny a drevo či uhlie na kúrenie v zime. K domom vždy priliehal aj dlhý pozemok. Predaj domov vtedy podliehal viacerým kritériám a nárokom, ktoré sú dnes úplne odlišné oproti minulosti. 


1950

1950
Autor skíc: Ing. Milan Bardún

2000-2010: Veľké rodinné domy štýlu „lebo na to máme“

Nie tak dávno sa však trend z polovice 20.storočia opäť zmenil. Moderné predmestské domy, ktoré sú veľké, majú bazény a záhradu väčšinou len na okrasu. Viac generačné bývanie sa už nenosí, no domy máme stále veľké. Zakladáme si na výzore, pred záhradke. Bývanie z prelomu milénia sa však pomaly tiež začína meniť a dostávame sa postupne k tomu, ako budeme bývať v budúcnosti.


2000

2000
Autor skíc: Ing. Milan Bardún

Najlepšie miesto pre život dnes vyzerá úplne inak, ako v minulosti. Dnes sa naše domy začínajú meniť tvarovo a často zabúdame na strechu. Šikmá strecha už nie je lákavá a rovné, čisté línie sú presne to, čo hľadáme. Ekologické rozmýšľanie mení výzor našich domov. Používame ekologickejšie materiály a často si zakladáme strešné záhrady. Chceme svetlo a priestor. Viac generačné bývanie už nepripadá do úvahy a viac sa venujeme sebe ako rodine. Záhrady má väčšina obyvateľov už len okrasné a vlastné pestovanie ovocia a zeleniny sa pomaly vytráca. 

Budúcnosť: 2050 alebo geometria bude naša 

Aká je však budúcnosť bývania? Jedna veľká miestnosť. Miestnosti strácajú svoj význam a nové, moderén bývanie bude špecifické priehľadnými stenami spální, kúpeľní a čistými líniami. Múry nahradia veľké okná a my viac ako na maľovanie budeme míňať na čistenie okien. Takúto otvorenosť priestoru spôsobí úplný odchod viac generačného bývania. Rodiny majú teraz maximálne jedno dieťa a preto sa vytráca pocit izolovať sa.


2050

2050
Autor skíc: Ing. Milan Bardún

Autor skíc: Ing. Milan Bardún

ZDROJ PR článok spoločnosti Gurkuda s.r.o. 

Kategória: Legislatíva a financovanie
Zdieľať článok

Diskusia