Živnostníci a ich šance na získanie hypotéky

29. 09. 2016
Zdieľať

Niektoré skupiny obyvateľstva to majú pri vybavovaní hypotéky podstatne zložitejšie. Zoznam týchto klientov dopĺňajú aj živnostníci, ktorých šance na schválenie žiadosti môžu byť v istých prípadoch slabšie.

Živnostníci sa počas vyjednávania o získaní hypotéky môžu poriadne potrápiť, čo spôsobujú konkrétne kritériá schválenia úverov zo strany bánk. Tie síce ponúkajú šancu získať hypotéku aj týmto žiadateľom, no v niektorých prípadoch sa im to nepodarí a z banky odídu naprázdno. Dôvodov prípadného neúspechu môže byť viac a my sa ideme pozrieť na to, ako to vlastne so živnostníkmi a ich šancami u poskytovateľov je. 

Banky garantujú rovnaké šance na získanie úveru  

Skúsenosti žiadateľov so schvaľovaním hypoték sú úplne iné, ako to vnímajú poskytovatelia. Tí hovoria o rovnakej príležitosti na získanie financií ako pri zamestnancoch, čo však neplatí vždy. Každý živnostník žiadajúci o hypotéku sa totiž môže stretnúť so zložitejším postupom a náročnou administratívou, ktorá je sama o sebe prekážkou. Čaká ho posudzovanie žiadosti spojené s byrokratickými úkonmi, ktorých je podstatne viac ako pri bežných zamestnancoch a v konečnom dôsledku ho to zbytočne obmedzuje.  

Pre kladné posúdenie žiadosti sú kľúčové príjmy 

Ak banky hovoria o rovnakých šanciach aj pre živnostníkov, potom tým narážajú na výšku príjmov. Práve od nich je totiž schválenie hypotéky závislé, čo môže u viacerých živnostníkov vytvárať isté problémy. Tým hlavným je optimalizácia príjmov kvôli daniam, ktorá sa dokáže podpísať na zápornej odpovedi banky, pretože klienta považuje za osobu s nízkymi príjmami. V prípade živnostníkov s vyššími zárobkami to však neplatí a ich cesta za získaním hypotéky by nemala byť taká tŕnistá.


Živnostníci a ich šance na získanie hypotéky

1840921
isifa/shutterstock

Možný postup živnostníka pri žiadaní o hypotéku : 

Spresnenie zámeru žiadateľa – Skôr než navštívite banku, mali by ste si ujasniť, či budete žiadať o hypotéku na financovanie súkromnej nehnuteľnosti alebo obchodného majetku. Od toho je následne závislý konkrétny proces schvaľovania aj s niektorými podmienkami. 

Predloženie požadovaných dokumentov – Najzložitejším krokom pre žiadateľov-živnostníkov je predkladanie dokumentov. Tých je skutočne dosť a klienti si musia pripraviť dva doklady totožnosti, daňové priznanie a živnostenské oprávnenie. Niektoré banky vyžadujú aj oficiálny doklad o splnení odvodovej povinnosti voči Sociálnej a zdravotnej poisťovni. Banka vám ešte poskytne svoje tlačivo na potvrdenie o výške daňovej povinnosti, ktoré si následne vyplníte. 

Vyčkávanie na posúdenie bonity – Po absolvovaní byrokratických úkonov máte najzložitejšie kroky za sebou a teraz vám ostáva počkať na posúdenie bonity zo strany banky. To prebieha rovnako ako pri zamestnancoch, takže banka si overí rodinný stav, prácu a finančné pomery.  

V prípade schválenia prídu podmienky a zmluva – Ak bude banke vyhovovať aj vaša bonita a stanete sa pre ňu dôveryhodným klientom, potom môžete prejsť k nastaveniu parametrov a následnému podpisu úverovej zmluvy. Potom už len počkáte na príchod financií a môžete smelo čerpať požičané prostriedky. 

Práve živnostníci ako skupina žiadateľov v zozname „znevýhodnených“ klientov vyniká a pri získavaní hypotéky mávajú často zviazané ruky. Spôsobujú to ich príjmové pomery, ktoré nie sú tak ustálené ako pri zamestnancoch. Napriek tomu existujú možnosti ako hypotéku získať, takže financovať nehnuteľnosť pomocou financií od banky môžete aj v prípade vykonávania samostatne zárobkovej činnosti.  

ZDROJ PR článok spoločnosti Gurkuda, s.r.o.

Kategória: Legislatíva a financovanie
Zdieľať článok

Diskusia