Žijeme mestom! Z novej štvrte Urban Residence všade na skok

03. 04. 2017
Zdieľať

Zdá sa, že boom bývania v zelených satelitoch za mestom vystriedal úplne opačný trend. Bývanie v centre mesta s hlavnými výhodami, ktoré to so sebou prináša, teda žiadne trčanie v kolónach na cestách a všetko po ruke v pešej dostupnosti.

Len žiadna nuda!

Mestský štýl života vyhľadávajú hlavne mladí ľudia, ktorí netúžia po kľude a tichu za plotom vlastného domu. Jednoducho moderní mestskí ľudia, ktorý chcú byť čím bližšie k centru diania, aby si mohli naplno užiť všetko čo mesto ponúka. A tým myslíme naozaj všetko, teda nielen kultúru, obchodné centrá či služby, ale aj kúsok zelene pri dome a blízkosť prírody na šport a výlety. 

Nájsť takéto vyhovujúce rezidenčné bývanie vo väčšom meste je pomaly nemožné. No ak podobný projekt rastie v Bratislave, dá sa tušiť, že pôjde o unikátne bývanie s dušou. 

V širšom centre hlavného mesta, v priestoroch bývalej Filiálky za Račianskym mýtom vyrastú tri bytové domy s názvom Urban Residence.


Mestskí ľudia chcú mať všetko po ruke – služby aj kúsok zelene

Mestskí ľudia chcú mať všetko po ruke – služby aj kúsok zelene, Foto – Archív Urban Residence
Compass Architekti


Mestskí ľudia chcú mať všetko po ruke – služby aj kúsok zelene

Mestský človek – nový druh

Voľný čas trávia prechádzkami po parkoch, bicyklovaním, návštevami kina, divadla, kaviarní, mestských trhov. Milujú ruch veľkomesta. Sú radi, keď majú nablízku školy a škôlky pre svoje deti a nemusia tráviť dlhý čas dochádzaním do práce. Vyhľadávajú blízkosť centra, pešiu dostupnosť všade do pár minút, cyklotrasy aj verejnú dopravu. 

Projekt Urban Residence už svojím názvom napovedá, že ide o mestské bývanie. Jedinečný rezidenčný projekt ponúka kvalitné vybavenie bytov vo vysokom štandarde, dostatok parkovacích stojísk, obchody a služby na rozlohe 3 297 m2 a park vo vnútrobloku s rozlohou až 6 000 m2. Nový štandard bývania prinášajú aj moderné detaily ako kryté parkovisko bicyklov, parkovisko skútrov či nabíjacia stanica pre elektromobil.

V projekte je v ponuke aj škôlka, drogéria, lekáreň a desiatka prevádzok, vrátane kaviarní, reštaurácie či bistra a obchodu s čerstvými gastro produktmi.

Skúsený developer, vnímaví architekti

Bývanie v Urban Residence je kombináciou moderného života, pekného prostredia, jednoduchej dostupnosti a výhodnej ceny. Investor projektu Urban Residence má za sebou už pár vydarených projektov moderného bývania. Lucron Development stojí za bratislavskými obytnými domami Eden Park, Jaskový rad, Malé Krasňany alebo trnavským Arboria Parkom. 

Domy do finálnej podoby dotiahlo štúdio Compass Architekti, ktoré má za sebou napríklad aj populárne bývanie Slnečnice alebo neďaleký Ahoj Park. 


Oddychovú zónu tvorí veľkorysý 60-árový park

Oddychovú zónu tvorí veľkorysý 60-árový park, Foto – Archív Urban Residence
Compass Architekti


Oddychovú zónu tvorí veľkorysý 60-árový park

Račianska ulica ožije

Zámerom architektov bolo priniesť do projektu novu mestskú vybavenosť a oživiť verejný priestor aj na druhej strane Račianskej ulice. Hlavnou ideou pri navrhovaní bytov bola správna dispozícia – priestranný a funkčný byt bez zbytočných priestorov. Byty v Urban Residence sú kompaktné, v dobrej lokalite, vo väčšine z nich sa nachádza šatník, v každej obývačke je vysoké francúzske okno, čo umožňuje dobre presvetlenie dennej časti. Výhodou každého bytu je priestranný balkón. Kvalitné izolačné sklá robia pobyt v meste nerušeným. 

Novinkou je koncept apartmánového bývania napríklad pre mladých ľudí, ktorí sa osamostatnili a isto ocenia služby spojené s údržbou bytu, ale aj upratovanie alebo práčovňu. 


Architekt Matej Grébert

Architekt Matej Grébert
Compass Architekti

3 otázky pre architekta Mateja Gréberta z Compass Architekti, spoluautora Urban Residence

1. V čom je Urban Residence lepší ako iné projekty rezidenčného bývania v Bratislave?
Bývate v meste, všetky služby máte v pešej dostupnosti za pár minút, a pritom pod oknami vám rastie pekný zelený park s detským ihriskom. Vnútri Urban Residence sme navrhli veľkorysý park, až 60 árov, ktorý spolu so živým parterom z Račianskej ulice vytvorí príjemné mestské prostredie. Všetko sme sa snažili spolu prepojiť. Z Račianskej ulice zachovať charakter mestskej triedy so službami a obchodmi a na druhej strane bytového domu vytvoriť oddychovú zelenú zónu. Veľký dôraz kladieme aj na bezbariérovosť a prístupnosť. Navrhli sme prechodné pasáže, ktoré prepájajú Račiansku ulicu s vnútroblokom. Popri mestskej triede vznikne aj nová cyklotrasa a tam, kde je teraz sivý plot, nové chodníky. 
Čo sa týka riešenia samotných bytových domov, fasáda zachováva moderný mestský charakter. Koncept priebežných balkónov vytvorí akýsi prechod medzi verejným priestorom a intimitou bytov. 

2. V čom bude prínos novostavby pre susedov z okolitých domov, ktorí mali roky výhľad na spustnutý areál Filiálky?
Do bývalej Filiálky sa konečne vráti život, zmizne neporiadok a zvýši sa bezpečnosť priestoru, ako aj celej štvrte. Susedia sa môžu tešiť na nové kultivované prostredie, obchody a služby. Vzniknú nové chodníky a prepojenia medzi Račianskou a Kukučínovou ulicou. Vďaka pasážam bude vnútorný park a ihrisko slúžiť aj obyvateľom susedných domov. Celkovo lokalita dostane moderný ráz pri zachovaní mestského vzhľadu. 

3. Aké atribúty má dnešné mestské bývanie? Komu je bývanie v Urban Residence určené?
Byty v Urban Residence sú najmä pre mladých ľudí, ktorí majú radi mestský život. Nechcú tráviť čas v zápchach, radšej sa odvezú električkou, sadnú na bicykel alebo idú peši a sú na mieste za 10 minút. Školy a škôlky majú blízko, po ceste do práce sa najedia, idú na kávu a večer z práce sa zastavia v reštaurácii pod domom na večeru s priateľmi. 

ZDROJ PR článok spoločnosti LUCRON GROUP, s.r.o.

Kategória: Legislatíva a financovanie
Zdieľať článok

Diskusia