Každý potrebuje (financie na) bývanie

13. 10. 2017
Zdieľať

Ak siahnete po vhodnom úvere s transparentne nastavenými podmienkami, vopred presne viete, „do čoho idete“, a máte garanciu výhodného úroku i splátky. Vtedy ani investícia do bývania neznamená prestať si užívať život a plniť ďalšie sny.

Ideálne bývanie nemusí byť novostavba. Renováciou môžete výrazne zmeniť atmosféru, dispozičné riešenie, zvýšiť energetickú úspornosť, úžitkovú a estetickú hodnotu… Jednoducho, môžete bytu alebo rodinnému domu vdýchnuť nový život. Výhodou je, že priestor už máte zažitý a presne viete, čo a ako by ste chceli zmeniť. Finančná stránka rekonštrukcie či modernizácie je pritom dôležitou súčasťou celého procesu.

Užitočné stavebné sporenie

V prípade menších opráv či rekonštrukčných zásahov neraz postačí aj menšia investícia. Vhod môže prísť nasporená suma zo stavebného sporenia, kde sa vklady každoročne zhodnocujú aj štátnou prémiou. Nasporenú sumu môžete po šiestich rokoch sporenia použiť ľubovoľne, v prípade skoršieho čerpania financií stačí zdokladovať, na aké účely bývania nasporenú sumu (vrátane úrokov a štátnej prémie) použijete. Možnosti sporenia nie sú limitované. Nasporená čiastka neraz postačí na renováciu či zveľadenie bývania, možno z nej financovať aj interiérové vybavenie (koberce, nábytok či svietidlá) alebo čokoľvek iné. Ak vaše bývanie potrebuje väčšiu investíciu, môžete požiadať o stavebný úver až vo výške dvojnásobku nasporenej sumy.

 

DOBRE VEDIEŤ

Zmluvu o stavebnom sporení si môže uzatvoriť každý, táto forma sporenia nie je podmienená vekom (dolnou ani hornou hranicou). V prípade, že sa vám počas sporenia dočasne zmení finančná situácia, môžete výšku svojich vkladov bez akýchkoľvek sankcií upraviť (znížiť, prerušiť, zmeniť na jednorazový, resp. mimoriadny vklad neskôr).

Nie je úver ako úver

Ak by ste potrebovali vyššiu sumu, ako ste stihli nasporiť, sporením si môžete zabezpečiť výhodnejšie podmienky na čerpanie stavebného úveru. Jeho výhodou je nízka úroková sadzba (na úrovni 3 % p. a.), ktorá je aj so splátkou garantovaná na celé  obdobie splácania. Podmienkou je len preukázať účelové použitie financií. Dlhodobá garancia znamená istotu aj úsporu peňazí. Navyše je stavebný úver na našom finančnom trhu jediný typ úveru na bývanie, na ktorý máte (vďaka predchádzajúcemu sporeniu) právny nárok. To je veľká výhoda zvlášť vtedy, ak na poskytnutie iného zvýhodneného úveru na bývanie nespĺňate vekovú hranicu alebo iné kritérium. Úver na bývanie je možné v stavebnej sporiteľni získať aj bez preverenia príjmu, bez založenia nehnuteľnosti, dokonca aj bez ručiteľa, a to už po roku sporenia. Ak si teda rekonštrukciu naplánujete včas aj z finančného hľadiska, zaistíte si výhodnejšie podmienky. 

Stavebný úver je jediný typ úveru na bývanie, na ktorý máte právny nárok.

Podmienkou na jeho získanie je predchádzajúce sporenie a preukázanie účelového použitia.

Stavebný úver získate po roku sporenia bez preverenia príjmu a založenia nehnuteľnosti.

Uroková sadzba a výška splátky sú garantované na celé  obdobiesplácania.

Keď čas sú peniaze

Keď na sporenie predsa len nie je čas, stavebná sporiteľňa poskytne finančné prostriedky aj bez sporenia a bez čakania až do 200 000 € na osobu. Úvery zaručené nehnuteľnosťou sú optimálnym riešením v prípade väčšej rekonštrukcie. Prednosťou nižších úverov (na menej rozsiahle renovácie a modernizácie) je, že postačuje ich zabezpečenie len ručiteľom, poistením dlžnej sumy alebo vinkuláciou životného poistenia. Z úveru stavebnej sporiteľne je možné financovať všetko, čo je pevnou súčasťou bytu alebo rodinného domu.

 

DOBRE VEDIEŤ

Stavebná sporiteľňa poskytuje okrem okamžitých medziúverov aj stavebné úvery. Je to jediný typ úveru na bývanie na slovenskom finančnom trhu, na ktorý má klient (splnením podmienok sporenia) právny nárok – poskytnutie úveru mu nemôže byť zamietnuté. Úver na bývanie tak môžete získať aj vo vyššom veku. Predčasné splatenie stavebného úveru je možné kedykoľvek.

V súčasnosti už väčšia investícia do rekonštrukcie či modernizácie bytu alebo domu nemusí znamenať stop ostatným plánom. Stačí si zvoliť vhodné finančné riešenie. Situácia je na to priaznivá, keďže úroky úverov na bývanie dosahujú historické minimá. Netreba však dlho váhať, pretože podmienky na úverovom trhu sa postupne sprísňujú. Najmä pri vyšších nákladoch (na kúpu nehnuteľnosti či rozsiahlu prestavbu) nie je úhrada jedným úverom pomaly možná a treba hľadať spôsob, ako svoje zámery dofinancovať. 

TEXT DANIELA VLČKOVÁ 
FOTO ISIFA/SHUTTERSTOCK
ZDROJ časopis Môj dom 9/2017

Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: financie stavebné sporenie úver
Zdieľať článok

Diskusia