Ako si za celý rok doma ušetriť skoro 700 eur?

20. 01. 2020
Zdieľať

Sporenie má mnoho foriem. Odkladanie väčších súm z priemernej výplaty nie je vždy reálne. Samozrejme, ak sa dá je to fajn, ale i tak len málokto vie povedať, koľko si dokáže za rok reálne našetriť. Ak zvolíme menej bolestnú metódu, môžeme to vedieť celkom presne!

Každý deň 50 centov

Znie to neuveriteľne, ale, ak by sa nám podarilo každý jeden deň v roku odložiť 50 centov, o rok sa môžeme tešiť zo 182,50 eura, dokonca v tomto roku z 183 eur. To je suma, za ktorú kúpime hodnotný vianočný darček, alebo ju môžeme použiť na iné potreby. Pritom sumu 50 centov denne je vcelku reálne odkladať, stačí, ak ušetríme na maličkostiach. 

Chce to pravidelnosť a pevnú vôľu

Na to, aby bolo sporenie úspešné, je potrebná pravidelnosť, optimálne na dennej báze. Mnohí, ktorým sa darí podobne šetriť uprednostňujú „fyzické“ sporenie namiesto virtuálneho. Jednoducho: lepšie sa sporí, keď fyzicky vidíme našetrené mince – napríklad v priesvitnej nádobe. Základom je odolať pokušeniu a nikdy si z nej „nepožičiavať“


sporenie peňazí

sporenie peňazí
iStock

Virtuálne sporenie úspory stráži

Ak dáte prednosť virtuálnemu sporeniu, využite rôzne aplikácie na organizovania a plánovanie úspor, ktoré sa postarajú o to, aby ste nezabudli peniažky odložiť. Veľmi dobrým spôsobom je sporiaci účet, na ktorý vám automaticky odíde určitá suma z vášho osobného účtu. Napríklad, nakúpite v supermarkete za 30 eur a dve eurá vám odídu na sporiaci účet, nakúpite za 100 eur, na sporiaci vám odíde 5 eur a podobne. Percento si, samozrejme, môžete zvoliť podľa vašich možností. Vždy máte prehľad, koľko peňazí ste ušetrili a verte tomu, že v krízových dňoch je veľmi príjemné vedieť, že sa môžete spoľahnúť na sporiaci účet, kde máte našetrenú zlatú rezervu.

Neprehliadnite:

Koľko stojí výstavba domu?

V niektorých aplikáciách alebo v bankových produktoch si môžete zvoliť termín, kedy našetrené peniaze použijete – skôr k nim nebudete mať prístup, aby ste ich neminuli pred dosiahnutím cieľa.


sporenie peňazí

sporenie peňazí
iStock

Virálnym hitom je výzva ušetriť za rok 668 eur

Ďalším zaujímavým spôsobom šetrenia je aktuálny virálny hit: odložiť si každý deň o cent viac. Prvý deň si odložíte jeden cent, druhý dva, tretí tri, 30. deň tridsať a postupne stále zvyšujete sumu, ktorú si odkladáte. V stý deň sporenia si odložíte 100 centov, teda euro, až nakoniec v 365. deň 3,65 eura. Nevýhodou sú posledné dni, kedy je odkladaná suma relatívne vysoká. Postupku môžete otočiť aj naopak – začať 365 centami a skončiť jedným. Je to príjemnejšie a peniažky rýchlejšie pribúdajú. Viete koľko týmto spôsobom našetríte? Keď to všetko zrátame, dostaneme neuveriteľných takmer 668 eur! V tomto roku, keďže je prestupný až 669.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: šetrenie sporenie peňazí
Zdieľať článok

Diskusia