Nezabudnite na bezpečnostné dvere!

06. 07. 2010
Zdieľať

Počas dovoleniek sú byty a domy vystavené zvýšenému riziku násilného vlámania a krádeže. Našťastie, sú spôsoby, ako eliminovať ujmy na majetku. Zabudnite na stredovek – nijaké vysoké hradby či vodná priekopa. Ani mágia v podobe rozsypanej ryže na streche. Máme pre vás modernejšie prostriedky ochrany bytov a domov.

1. Zaobstarajte si bezpečnostné dvere
Najzraniteľnejším miestom súkromia sú, samozrejme, dvere. Skúsenému zlodejovi stačí na vniknutie do bytu či domu obyčajná planžeta alebo páčidlo a zopár sekúnd takmer nehlučnej práce. Zabráňte mu v tom certifikovanými bezpečnostnými dverami (vrátane zámku a kovania) kategórie 3 a 4 (tie vyžaduje aj väčšina poisťovní). Zlodej pri ich zdolávaní bude musieť použiť väčšiu silu, a navyše spôsobí aj väčší hluk, ktorý ho od úmyslu môže odradiť alebo prilákať ostražitých susedov.

 

Viete, ako zlodej najčastejšie prekoná prekážku dverí?
• Otvorí bežnú vložku planžetou, rozlomí ju alebo odvŕta.
• Vypáči dvere v rohoch.
• Násilne odstráni kovanie.
• Vysadí dvere z pántov.
• Roztiahne zárubňu.


Nezabudnite na bezpečnostné dvere!

272752
IKEA

2. Nepustia ho dvere? Príde oknom!
Druhým najrizikovejším miestom sú okná, najmä tie, ktoré sú osadené nižšie ako 3 m nad úrovňou terénu. Odporúčame investovať do kvalitného otváracieho systému s kovaním s bezpečnostnými čapmi a uzávermi a uzamykateľnou okennou kľučkou s blokovacím tlačidlom alebo zámkom.


Nezabudnite na bezpečnostné dvere!

272764
Schuco

 

3. Bezpečnostné sklo
Pocit istoty posilní aj bezpečnostné vrstvené alebo tvrdené sklo s hrúbkou 3 až 12 mm alebo lepené z niekoľkých skiel. Ak sa rozhodnete pre inováciu okien, zaujímajte sa o rôzne bezpečnostné a uzamykateľné fólie či ochranné (a zároveň aj okrasné) mreže.  

 

Sú vaše bezpečnostné dvere odolné proti vlámaniu?
Žiadajte si predloženie certifikátu zhody vydaného autorizovanou osobou (t. j. oprávnenou skúšobňou). Certifikát musí obsahovať minimálne tieto údaje: označenie certifikačného orgánu, evidenčné číslo certifikátu, označenie výrobcu, názov výrobku a jeho stručnú charakteristiku, uvedenie bezpečnostnej triedy podľa normy ENV 1627, pečiatku a podpis certifikačného orgánu, platnosť vydania a platnosť dokumentu. Seriózny predajca vám ho poskytne v slovenskom, respektíve českom jazyku, ak testovanie prebehlo v zahraničí, poskytne vám ho v danom jazyku s overeným prekladom. Neuspokojte sa s predložením certifikátu v jazyku, ktorému nerozumiete. (zdroj: www.sherlock.sk)


Nezabudnite na bezpečnostné dvere!

272748
Jablotron

4. Investícia, ktorú zlodej neocení
Vy však oceníte dobrý pocit mať všetko pod kontrolou aj stovky kilometrov od domova. Bezpečnostné agentúry ponúkajú napojenie chráneného priestoru na pult centrálnej ochrany objektov prostredníctvom telefónnej linky alebo rádiovej siete. Toto riešenie vyžaduje inštaláciu elektronického inteligentného zabezpečovacieho zariadenia. Súčasťou systému sú detektory pohybu rozmiestnené v jednotlivých miestnostiach, ktoré monitorujú pohyb v dome, dokážu reagovať napríklad na pohyb či rozbitie skla na okne. Pri poplachu pôsobí zvuková siréna najmä stresovo a zlodeja vyplaší. V prípade poplachu všetky potrebné informácie centrála prenesie cez GPRS/GSM alebo SMS do sídla bezpečnostnej služby aj k majiteľovi bytu či domu. Tieto systémy sa spravidla ovládajú pomocou klávesnice, diaľkovým ovládačom, cez mobil, internet a podobne. 

 

5. Nezaťahujte rolety!
Dlhší čas zatemnené okná vzbudzujú záujem u neželaných návštevníkov – akoby ste ich vítali „nech sa páči, vstúpte… nie sme doma“.

 

Náš tip:
Pred inštaláciou bezpečnostných dverí si preverte firmu a pracovníkov, ktorí ich prídu namontovať. Firma prevádzkujúca technické služby musí mať licenciu vydanú KR PZ Slovenskej republiky.


Nezabudnite na bezpečnostné dvere!

272762
Jablotron

6. Tip ako z rodinnej komédie
Ak budete mať v byte elektronické spínacie zariadenie, ktoré za vás bude v určitých intervaloch rozsvecovať a zhasínať, máte takmer vyhraté.

7. Spolupracujte
… so susedmi – poproste ich, aby vám vyťahovali žalúzie či vyprázdňovali poštovú schránku; prípadne si zavolajte niekoho z príbuzenstva, aby sa počas vašej dovolenky u vás dočasne ubytoval.

8. Poistite si domácnosť
Uzavrite ročné alebo dlhodobejšie poistenie domácnosti. Pred odchodom si odpíšte výrobné čísla elektroniky a ďalších spotrebičov, prípadne si majetok odfoťte.

 

… zopár tipov navyše
Cennosti, rodinné šperky či väčšiu hotovosť uschovajte v banke alebo v domácom trezore.
Nerozširujte zbytočne termín a miesto pobytu dovolenky.
Pred domom nevysádzajte kríky či iný hustý porast – zbytočne by zakrýval vchod do domu a robil krovie nepovolaným osobám.

Príjemnú dovolenku! A nezabudnite dobre pozamykať vchodové dvere a pozatvárať všetky okná.

ZDROJ: časopis ekoBývanie

Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: bezpečnostné dvere
Zdieľať článok

Diskusia