28. 10. 2016
Zdieľať

Ak sa prebúdzate unavení a nevyspatí, veľmi pravdepodobným dôvodom môže byť nedostatočné zatmenie miestnosti a nízka intenzita vetrania. Nekvalitný spánok má priamy vplyv na zdravie človeka, na jeho pracovný výkon, nehodovosť v pracovnom prostredí a na pracovnú dochádzku.

Štúdia Healthy Homes Barometer 2016, ktorú spracovala Humboldtova univerzita v spolupráci so spoločnosťou VELUX pre štrnásť európskych krajín ukazuje, že až 77 % ľudí nemá doma vytvorené podmienky pre kvalitný spánok. Práve jeho kvalitu ovplyvňuje viacero faktorov. Spoločným menovateľom problému je nezdravé prostredie v budovách, tzv. Syndróm nezdravého domu. Celosvetovo sa s ním stretáva viac ako 60 % ľudí. Jeho problém tkvie v nevhodne riešených renováciách, kedy dochádza k hermetickému uzavretiu budov. Ich obyvatelia ich nevetrajú a tak nie je zabezpečený dostatočný prívod vzduchu do interiéru. 


Vetranie ovplyvňuje psychickú, aj fyzickú pohodu človeka

Vetranie ovplyvňuje psychickú, aj fyzickú pohodu človeka.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.


Vetranie ovplyvňuje psychickú, aj fyzickú pohodu človeka

To, ako sa vyspíte, ovplyvní celý váš deň

Nekvalitný spánok má priamy vplyv na výkonnosť pri každodenných aktivitách človeka a tiež sa odráža aj na ľudskom zdraví. Počas spánku v tele prebieha množstvo životne dôležitých biologických procesov, ako je regenerácia buniek a tkanív, rast svalov, tvorba imunitných bielych krviniek aj viacerých hormónov. Počas nekvalitného spánku sú tieto procesy narušené a z hľadiska dlhodobej perspektívy môžu byť príčinou vzniku rôznych zdravotných problémov.  

Vyspite sa doružova

Optimálne vnútorné prostredie je dôležitým faktorom pre kvalitný spánok. Pre jeho tvorbu sú kľúčovými vhodné svetelné podmienky, tepelná pohoda a kvalitné vetranie. Viac svetla počas spánku ako je potrebné je problémom súčasného moderného bývania najmä v mestách. Odborníci však odporúčajú v spálňach čo najväčšiu tmu. Podarí sa vám ju vytvoriť zatiahnutím napríklad vonkajších diaľkovo ovládaných roliet VELUX INTEGRA® alebo úplne zatemňujúcou vnútornou roletou. 


Jedným z kľúčových faktorov, ktoré ovplyvňujú kvalitu spánku, je aj úplná tma v spálni.

Jedným z kľúčových faktorov, ktoré ovplyvňujú kvalitu spánku, je aj úplná tma v spálni.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

Dôležitú úlohu hrá čerstvý vzduch

Pre kvalitný spánok je dôležité aj vetranie. Podľa štúdie Healthy Homes Barometer až 72 % Európanov pred spaním nevetrá svoju spálňu. Vedecké prieskumy pritom dokazujú, že bez čerstvého vzduchu sa človek dobre nevyspí. Môže za to oxid uhličitý (CO2), ktorý vydychujeme. Nadmerné množstvo CO2 v miestnosti, v ktorej spíme, môže spôsobovať rannú únavu a bolesti hlavy. Najefektívnejším riešením, ako predísť nedostatku čerstvého vzduchu v interiéri, je vetranie prostredníctvom ventilačnej klapky, ktorá je súčasťou strešných okien VELUX. 


Ventilačná klapka zabezpečí neustály prívod čerstvého vzduchu do spálne.

Ventilačná klapka zabezpečí neustály prívod čerstvého vzduchu do spálne.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

Efektívne riešenie pre každého

Štúdia Healthy Homes Barometer 2016 ukázala, že pravidelný prísun čerstvého vzduchu je zásadným faktorom pre kvalitnejší spánok. Riešenie pre podstrešné priestory ponúkajú strešné okná VELUX, ktorých ventilačná klapka zabezpečuje vetranie interiéru aj pri zatvorenom okne. Ďalej možno strešné okná otvárať nárazovo; pri zostavách alebo pri náprotivne umiestnených strešných oknách možno vetrať prostredníctvom tzv. komínového efektu. Na vyvetranie priestoru tak postačí približne 10 minút bez toho, aby došlo k ochladeniu interiéru aj počas zimy. 

Maximálny komfort zaručí automaticky riadený systém vetrania VELUX INTEGRA®. Vďaka nemu si môžete načasovať proces otvorenia okien a tiež reguláciu tieniacich doplnkov podľa vlastnej potreby. 

www.velux.sk

ZDROJ PR článok spoločnosti VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. 

Kategória: Okná Strecha, podkrovie
Zdieľať článok

Diskusia