Ako vytvoriť v podkroví rodinného domu so šikmou strechou príjemný obytný priestor

24. 07. 2018
Zdieľať

Šikmá strecha je už overená tradícia, ktorá je konštrukčne i finančne náročná, možno však pod ňou vytvoriť zaujímavý obytný priestor. Na to, aby vám v ňom bolo príjemne, treba myslieť už vopred pri jej projektovaní. Zásadný vplyv na optimálnu klímu pod strechou má jej zateplenie, dômyselné vetranie i tienenie v letných mesiacoch.

Výhody a nevýhody šikmej strechy

Aj pri súčasných moderných trendoch patrí šikmá strecha k najpreferovanejším. Siahajú po nej mnohí stavebníci aj napriek tomu, že jej výstavba je konštrukčne i finančne náročná. Prečo je tomu tak? To, čo je náročnejšie a drahšie, sa odrazí na kvalite a následkom toho aj na celkovej životnosti strechy, ktorú chceme spravidla stavať len raz za život. A to je práve ten dôvod – jej vysoká životnosť. Pod šikmou strechou môžete, samozrejme, aj bývať. Výhodami sú i možnosť výmeny poškodenej časti krytiny, relatívna bezúdržbovosť, ako aj bezproblémové odvodnenie. Tradičná šikmá strecha so sklonom 30° až 50° má však väčší povrch, a teda aj väčšiu ochladzovaciu plochu, čo je pri pasívnom dome negatívom. Nevýhodami sú aj vyššia prácnosť, vyššie nároky na kvalitnú remeselnú prácu a koordináciu viacerých profesií. Ak však zvolíte firmu s dobrými referenciami, nemáte sa čoho obávať.

Pri strešných oknách určite nezabudnite na tienenie. Aj ich správna orientácia prispieva k optimálnej klíme v podkroví – napríklad južne orientované strešné okná nie sú z hľadiska prehrievania najvhodnejšie.

Skladba strešného plášťa

Či už ste si po dohode s architektom zvolili sedlovú strechu, valbovú alebo pultovú (je často používaná práve pri pasívnych domoch), skladba strešného plášťa je spravidla rovnaká. Najvrchnejšou vrstvou je krytina, ktorá chráni ostatné vrstvy pred poveternostnými vplyvmi, nasleduje latovanie alebo plný záklop (podľa typu krytiny) a poistná hydroizolácia, ktorá odvádza vodu mimo strešnej roviny a zároveň slúži ako difúzna fólia – umožňuje prestup vodnej pary z tepelnej izolácie do priestoru pod krytinou. Významnou vrstvou je tepelná izolácia, ktorá zabraňuje únikom tepla z obytného priestoru. Pod ňou je parozábrana – fólia, ktorá bráni prenikaniu prirodzenej vlhkosti (vodnej pary) z obytného priestoru do konštrukcie krovu. Váhu všetkých vrstiev nesie krov, teda nosná konštrukcia šikmej strechy.

 

Donedávna sa strechy bežne izolovali len medzi krokvami, dnes sú však potrebné 2 alebo 3 vrstvy tepelnej izolácie v celkovej hrúbke približne 30 cm.

Ako dosiahnuť optimálnu klímu v obytnom podkroví

Dnes sú takmer všetky pôvodné povaly premenené na obytné priestory a rovnakým spôsobom sa využíva aj podstrešný priestor v novostavbách. Dosiahnuť však optimálnu klímu v zime aj v lete je náročné. Na tepelný komfort má zásadný vplyv najmä zateplenie strešného plášťa, dostatočné odvetrávanie, výber kvalitných okien, ich orientácia na svetové strany a, samozrejme, tienenie v letných mesiacoch.

Zateplenie

Pre príjemnú klímu v podkroví je dôležitý hlavne tepelný komfort v lete i v zime. Na ten vplýva v prvom rade správne zvolená tepelná izolácia – potrebné sú aspoň 2 vrstvy v celkovej hrúbke približne 30 cm. Ak sa izolácia ukladá nad krokvy, používajú sa tvrdé izolanty – polyuretánové dosky alebo polystyrén. Pri izolovaní medzi krokvami alebo pod nimi sa lepšie pracuje s mäkkými materiálmi – fúkané izolácie, striekané penové izolácie alebo najčastejšie používaná minerálna vlna, ktorá má pružné vlákna, a tak dokonale vyplní medzikrokvový priestor. Pri ukladaní treba dbať na to, aby nevznikli medzery medzi izoláciou a krokvami, ktoré by vytvorili tepelné mosty.

Vetranie

Správne vetranie má značný podiel na celkovej optimálnej klíme v obytnom podkroví. Slúži nielen na odvádzanie vlhkosti z jednotlivých vrstiev strechy, ale aj na vyrovnávanie teploty pod krytinou. Vetraním a odvádzaním vlhkosti sa môže predísť nasýteniu vzduchu vodnými parami a ich kondenzácii v strešnom plášti, tvorbe plesní, tvorbe tepelných mostov i znehodnocovaniu tepelnej izolácie. Na správne vetranie sú potrebné otvory pri odkvape (s plochou prierezu minimálne 200 cm2 na 1 m dĺžky strechy), ktoré privádzajú vzduch do strešného plášťa. Vzduch sa následne odvádza cez otvory pri hrebeni, ktorých plocha prierezu musí byť minimálne 100 cm2 na 1 m dĺžky strechy. Dôležité je aj prevetrávanie pri komínoch, strešných oknách a úžľabiach.

Šikmá strecha je nadčasová.

Súčasným trendom sú jednoduché strechy, ktoré pasujú k moderným domom.

I stromy majú vplyv na klímu pod strechou.

Listnaté poskytnú v lete tieň, v zime po opadnutí listov umožnia vstup svetla do domu.

Tienenie

Na teplotu v interiéri majú významný vplyv aj strešné okná a ich tienenie, a to najmä v lete. Ideálne je zvoliť vonkajšie tienenie – žalúzie alebo rolety, ktoré zabránia prehriatiu okna. V lete je nutné upraviť režim vetrania a cez deň nechať okná zatvorené, aby sa prehriaty vzduch nedostával dovnútra.

Odporúčame NA ZATEPLENIE STRECHY


Bramac Therm TOP  Účinná izolačná doska z tvrdej PIR peny obojstranne opatrená hliníkovou fóliou a na hornej ploche kašírovanou fóliou pre poistnú hydroizoláciu z polypropylénu. Je využiteľná najmä pri novostavbách, a to buď samostatne bez použitia medzikrokvovej izolácie, alebo ako doplnok ku medzikrokvovej izolácii. Pri jej použití je zároveň potrebné použiť i kvalitnú parotesnú fóliu. Veľkou výhodou je jej rýchla montáž – pokládkou dosky sa nahradia 3 úkony – debnenie, tepelná izolácia a strešná fólia. www.bramac.sk

Bramac Therm TOP Účinná izolačná doska z tvrdej PIR peny obojstranne opatrená hliníkovou fóliou a na hornej ploche kašírovanou fóliou pre poistnú hydroizoláciu z polypropylénu. Je využiteľná najmä pri novostavbách, a to buď samostatne bez použitia medzikrokvovej izolácie, alebo ako doplnok ku medzikrokvovej izolácii. Pri jej použití je zároveň potrebné použiť i kvalitnú parotesnú fóliu. Veľkou výhodou je jej rýchla montáž – pokládkou dosky sa nahradia 3 úkony – debnenie, tepelná izolácia a strešná fólia. www.bramac.sk
Bramac

Bramac Therm TOP

Účinná izolačná doska z tvrdej PIR peny obojstranne opatrená hliníkovou fóliou a na hornej ploche kašírovanou fóliou pre poistnú hydroizoláciu z polypropylénu. Je využiteľná najmä pri novostavbách, a to buď samostatne bez použitia medzikrokvovej izolácie, alebo ako doplnok ku medzikrokvovej izolácii. Pri jej použití je zároveň potrebné použiť i kvalitnú parotesnú fóliu. Veľkou výhodou je jej rýchla montáž – pokládkou dosky sa nahradia 3 úkony – debnenie, tepelná izolácia a strešná fólia. www.bramac.sk

 


Rolovaná izolácia z minerálnej vlny s ECOSE Technology je určená na zateplenie šikmých striech a vnútorných priečok. Ocenia ju hlavne majitelia nízkoenergetických až pasívnych stavieb. Vyrába sa z prírodných alebo recyklovaných surovín a spája sa bez formaldehydu, fenolov, živíc a bez pridávania umelých farieb, bielidla alebo farbív. Pružné minerálne vlákna sa prispôsobujú nerovnostiam v strešnej konštrukcii, výborne tepelne izolujú, sú nehorľavé a pohlcujú hluk. www.knaufinsulation.sk

Rolovaná izolácia z minerálnej vlny s ECOSE Technology je určená na zateplenie šikmých striech a vnútorných priečok. Ocenia ju hlavne majitelia nízkoenergetických až pasívnych stavieb. Vyrába sa z prírodných alebo recyklovaných surovín a spája sa bez formaldehydu, fenolov, živíc a bez pridávania umelých farieb, bielidla alebo farbív. Pružné minerálne vlákna sa prispôsobujú nerovnostiam v strešnej konštrukcii, výborne tepelne izolujú, sú nehorľavé a pohlcujú hluk. www.knaufinsulation.sk
Knauf Insulation

UNIFIT ECOSE

Rolovaná izolácia z minerálnej vlny s ECOSE Technology je určená na zateplenie šikmých striech a vnútorných priečok. Ocenia ju hlavne majitelia nízkoenergetických až pasívnych stavieb. Vyrába sa z prírodných alebo recyklovaných surovín a spája sa bez formaldehydu, fenolov, živíc a bez pridávania umelých farieb, bielidla alebo farbív. Pružné minerálne vlákna sa prispôsobujú nerovnostiam v strešnej konštrukcii, výborne tepelne izolujú, sú nehorľavé a pohlcujú hluk.
www.knaufinsulation.sk

TEXT Miroslava Maceková
FOTO archív firiem 
Zdroj časopis Môj dom špeciál

 

Kategória: Strecha, podkrovie
Tagy: šikmá strecha zateplenie strechy zobytnenie podkrovia
Zdieľať článok

Diskusia