26. 04. 2006
Zdieľať

Časy, keď sa na povalu odnášali staré nepotrebné veci, pominuli. Bývanie pod strechou je čoraz atraktívnejšie a populárnejšie. Nastalo obdobie, keď sa podkrovia otvárajú, aby sa odtiaľ mohli vysťahovať holuby a vypratať staré haraburdy. Ale to je len začiatok „zábavy“.


Maximálna romantika

Túžba po väčšom súkromí, blízkosť modrej oblohy a hviezd, originalita priestoru so šikmými stenami – to sú dôvody, ktoré nás lákajú bývať v podkroví. Život pod strechou sa stal napriek niektorým negatívam takmer lukratívnou záležitosťou. Zvýšený dopyt po podkroviach má však aj pragmatické dôvody. Rekonštrukcia podkrovia, prípadne strešná vstavba alebo nadstavba sú väčšinou finančne výhodnejšie ako prístavba nového objektu, keďže nie je nutné vykonávať zemné práce a práce na hrubej stavbe. Pri rekonštrukcii starého podkrovia však treba v niektorých prípadoch počítať aj s novým statickým zabezpečením krovu alebo dokonca celej stavby, čo môže celú rekonštrukciu výrazne predražiť. Treba preskúmať aj to, či je obytný priestor v podkroví dostatočne zateplený a izolovaný proti prenikaniu vlhkosti do konštrukcie.


Zariaďovanie


Bývanie pod strechou

26153

Určujúcim momentom pri zariaďovaní podkrovia je tvar strechy a výška nadmurovky. Z hľadiska budúceho zariaďovania a veľkosti využiteľného priestoru je najvhodnejšia manzardová, pultová, sedlová alebo oblúková strecha. V našich podmienkach sa najčastejšie stretávame so sedlovou strechou. Podkrovie s vikierovými oknami umožňuje v porovnaní s podkrovím so strešnými oknami lepšie využiť miestnosť – až po okraj pôdorysu. Ak má strecha väčší sklon a nadmurovka je vyššia, v podkroví možno vytvoriť efektný mezonetový interiér s obytným priestorom na dvoch výškových úrovniach.
Priestor pod sedlovou strechou obmedzujú strešné roviny, ktoré sa pretínajú v hrebeni strechy. Normy stanovujú minimálnu výšku v novopostavenom obytnom podkroví 2 600 mm, v prípade rekonštrukcie povaly sa výška môže znížiť na 2 500 mm. Svetlá výška v podkrovných miestnostiach, ktoré tvoria súčasť bytu, by mala byť minimálne 2 300 mm, výška zvislej steny pod šikmým stropom by nemala byť menšia ako 1 100 mm. Do podlahovej plochy sa započítava priestor, nad ktorým je svetlá výška minimálne 1 300 mm.
Existujú aj podstrešné priestory s veľmi malým sklonom strechy, ale pôvodné čaro podkrovia sa v nich trošku stráca. Zariadenie interiéru v klasickom podkroví sa musí prispôsobiť šikmému stropu, čo niekedy vedie ku kompromisom. Aby sa využil aj na prvý pohľad nevyužiteľný výklenok a každý meter štvorcový a aby bolo kompromisov čo najmenej, treba sa poradiť s odborníkom a počítať s tým, že aspoň časť zariadenia bude vyrobená na mieru.

Svetlo a teplo

Dokonalé presvetlenie priestoru v podkroví poskytujú strešné


Bývanie pod strechou

26154

okná. Zenitové svetlo je veľmi vhodné ako osvetlenie pracovnej plochy a písacieho stola. Predimenzovanie plochy strešných okien však môže v letnom období spôsobiť nadmerné otepľovanie interiéru podkrovia, v zime zas veľké tepelné straty. Nepríjemný pocit z nadmerného množstva ostrého svetla umocnia aj svetlé a lesklé plochy v interiéri. Strešné okná neumožňujú vizuálny kontakt s okolím, čo môže viesť k pocitu izolovanosti od vonkajšieho prostredia. Parapet strešného okna treba osadiť maximálne do výšky 1 200 mm. Ak sú v podkroví aj vikierové okná, okná v štítových stenách, lodžia, strešná terasa alebo zasklený ateliér, pocit izolovanosti sa stratí. Prehrievanie podkrovia v letných mesiacoch pomôže vyriešiť tieniaca technika, ktorú predajcovia strešných okien ponúkajú ako doplnkový sortiment.

Mezanín

Obytný priestor možno v dostatočne vysokom podkroví, ale na úkor svetlej výšky dvoch novovzniknutých úrovní, zväčšiť aj vložením ďalšieho medzipodlažia – mezanínu. Podľa toho, koľko priestoru zostane v mezaníne nad hlavou, možno zvoliť funkciu, na ktorú bude určený. Nízka výška stropu neprekáža pri spaní, hoci aj tu treba počítať s priestorom minimálne 120 cm nad úrovňou matraca. Pod hrebeňom strechy sa sústreďuje najteplejší vzduch, ktorý v kombinácii s nedostatočnou výškou nad posteľou a malým objemom priestoru môže spôsobiť tepelnú nepohodu a pocit nedostatku vzduchu.
Ak má zošikmený strop svetlú výšku aspoň 150 cm, môžeme priestor využiť na vytvorenie pracovného kúta s písacím stolom. Stolička by však mala byť už v zóne s väčšou výškou, kde strop netvorí prekážku pri vstávaní. Pri zvažovaní výstavby mezanínu treba dôkladne preskúmať životný rytmus rodiny a využiteľnosť priestoru, na ktorých základe sa vyberie vhodná kombinácia funkcií v základnom podlaží a v mezaníne.

Kúpeľňa – tvrdý oriešok


Bývanie pod strechou

26160

Kvôli rozvodom inštalácie, vysokým nárokom na hygienu a zvýšenej produkcii vodných pár v kombinácii so šikmými stenami patrí návrh kúpeľne k najkomplikovanejším úlohám. Riešenie rozvodov vody, umiestnenie kanalizačného potrubia a priečok by malo byť súčasťou stavebnej prípravy podkrovia, ktorá sa môže začať realizovať hneď, keď je jasné dispozičné riešenie celého podkrovia. Na výstavbu priečok v podkroví sa hodia ľahké materiály, napr. sadrokartón, ktoré umožňujú čistú realizáciu elektroinštalácií a stavbu veľmi nezaťažia.
Pripravený priestor vybavujeme podľa nárokov používateľa, na zariadenie podkrovnej kúpeľne sa väčšinou používajú ergonomicky tvarované vane s menšími rozmermi. Ak sa rozhodnete pre sprchovací kút, treba overiť svetlú výšku v priestore a tvar sprchovej zásteny prispôsobiť skoseným stenám. Inak by pobyt pod sprchou mohol byť podmienený skrčenou polohou, aby ste svoju hlavu ochránili pred úrazom. Typologické pravidlá treba dodržiavať aj pri osadzovaní bidetu a toalety, aby používateľa pri vstávaní nič neobmedzovalo.

Maximálna pohoda

Kvalitu bývania v podkroví ovplyvňuje niekoľko faktorov: mikroklíma priestoru, plošný a priestorový komfort, vnútorné zariadenie, bezpečný a bezbariérový pohyb a požiarna bezpečnosť. Zariadenie by malo byť predovšetkým funkčné, účelné a malo by harmonicky zapadať do všetkých častí priestoru. Riešenia, ktoré na prvý pohľad lahodia oku, ale ich funkčnosť pokrivkáva, sa v budúcnosti nemusia vyplatiť.

Kategória: Bývanie Podkrovie Strecha, podkrovie
Tagy: bývanie lekcie z bývania podkrovie
Zdieľať článok

Diskusia