Podkrovie nie je len krov (1. časť)

12. 10. 2005
Zdieľať

Vo vnútornom prostredí podkrovia vizuálne a pocitovo vnímame nielen zošikmené časti, ale aj zvislé konštrukcie, a to obvodové nosné steny (nadmurovky), vnútorné deliace steny, resp. ich polohu a výšku, a ich povrchové úpravy. Dôležitá je aj finálna úprava podláh, ktorá tiež prispieva k pohode bývania. Druhovosť povrchových úprav v podkroví sa nelíši od povrchových úprav v inom podlaží.

{BRC}

Strop a podlaha v podkroví


Podkrovie nie je len krov (1. časť)

31946

V novostavbe s podkrovím by mala byť podlaha na poslednom strope domu realizovaná ako plávajúca, teda v kontakte so zvislými stenami pružne oddelená a olištovaná, s celoplošne položenou podlahovou zvukovou izoláciou, napríklad z minerálnych vláken, ktorá chráni nižšie podlažie proti prenikaniu krokového hluku z podkrovia. V prípade dodatočne vybudovaného podkrovia nad jestvujúcimi bytmi je spomínaná úprava ešte dôležitejšia, pretože pôvodní obyvatelia neboli zvyknutí na krokový hluk a iný ruch z podkrovia. V obidvoch prípadoch je vhodné, aby nášľapné vrstvy podlahy boli od podkladu pružne oddelené.


Podkrovie nie je len krov (1. časť)

31951

Obvodové nosné steny a nadmurovky

V novovybudovanom podkroví je vhodné navrhnúť nadmurovku tak, aby bol zlom strechy vo výške asi 1 100 mm nad úrovňou podlahy zo strany interiéru. Ak to architektonické riešenie podkrovného podlažia nedovoľuje a nadmurovka je nižšia, možno vytvoriť z vnútornej strany zateplenú sadrokartónovú stenu, osadenú v určitej vzdialenosti od nízkej nadmurovky, a to v mieste, kde už je svetlá výška väčšia. Priestor s minimálnou svetlou výškou od 0 do 1 100 mm však môže zostať aj voľný alebo sa dá zariadiť skrinkovým nábytkom.


Podkrovie nie je len krov (1. časť)

31953

Pri budovaní nadstavby nad jestvujúcim objektom sa môže odstrániť pôvodná poškodená atika plochej strechy a vytvorí sa nová tehlová, pórobetónová alebo stužujúca železobetónová, celoplošne zateplená nadmurovka. Pri dome s povalou je vhodné, ak to statický posudok vyžaduje, pôvodnú nadmurovku stužiť prídavnou vnútornou železobetónovou úpravou, spojenou v prípade potreby s dodatočne realizovanou stropnou železobetónovou doskou. Najvhodnejšie je zatepliť celé priečelie, pričom sa zateplia všetky zvislé, obvodové časti podkrovia.












Podkrovie nie je len krov (1. časť)

31948


Podkrovie nie je len krov (1. časť)

31949


Podkrovie nie je len krov (1. časť)

31950

V priestore budúcej kúpeľne s takmer nulovou nadmurovkou a so sadrokartónovým obkladom celého podhľadu sa pomocou nosného roštu vytvoria nadmurovky. Sú to akési inštalačné steny, za ktorými sú všetky inštalácie a rozvody k zariaďovacím predmetom v kúpeľni a ktoré pomáhajú pri obvode dosiahnuť určitú, aspoň minimálnu svetlú výšku.
V ďalšej etape sa obložia sadrokartónom, omietnu alebo obložia. Po osadení umývadiel, záchodu, vane, bidetu a vodovodných batérií a ich pripojení na vodovodné a inštalačné rozvody môže kúpeľňa začať plniť svoju funkciu.

Kategória: Strecha, podkrovie
Tagy: interiér podk podkrovie podlaha priečka stavba domu stena strop
Zdieľať článok

Diskusia