26. 10. 2007
Zdieľať

Neomietaná tehla, lícová tehla alebo neomietané murivo – to všetko sú typické anglické architektonické a stavebné prvky, ktoré sa v rozličných podobách vkrádajú aj do slovenskej architektúry. Určité náznaky tu boli aj v minulosti, no keďže ponuka stavebných materiálov bola mizerná, investori sa často uspokojili aj s nie veľmi vydarenou náhradou. Preto sme sa pokúsili pozrieť, ako sa tento materiál používa u nás a v zahraničí.


Fasády bez mejkapu

111654


Fasády bez mejkapu

111655

Neomietanú tehlu možno použiť ako základný stavebný materiál, z ktorého sú postavené obvodové steny, alebo ako obklad, čo slúži ako výrazový prostriedok architektúry domu.

Belgický vidiek v tehlovej podobe. Okrem architektonického výrazu má tento materiál výhodu v tom, že ho netreba natierať ani inak povrchovo upravovať a odpadá tak náročná údržba. V Londýne riešia údržbu tehlových fasád vysokotlakovým ostriekavaním vodou a fasády sú ako nové.


 


Fasády bez mejkapu

111661


Fasády bez mejkapu

111660

Našťastie aj na Slovensku sa nájde niekoľko pozitívnych príkladov, keď aj náhrada pravej lícovej tehly v podobe obkladu z betónových pásikov pôsobí veľmi prirodzene a zaujímavo.

A teraz krutá slovenská realita z čias minulých. Takzvaný kabrinec, ktorý sa na Slovensku predával v dvoch farbách, mal byť akýmsi lícovkovým obkladom.


Fasády bez mejkapu

111665


Fasády bez mejkapu

111659

Ukážka pozitívneho príkladu použitia neomietanej tehly v modernej slovenskej architektúre. Tento materiál umožňuje stvoriť naozaj atraktívny vzhľad domu.

Pekný príklad modernej fasády bytového domu v Belgicku, ktorý ponúkam prípadným investorom ako inšpiráciu. Nie všetky bytovky musia mať sladké pastelové farby. Už je toho sladkého trochu veľa.


Fasády bez mejkapu

111662


Fasády bez mejkapu

111666

Niekto by mohol namietať, prečo nosiť prvky anglickej architektúry na Slovensko. Veď u nás je z čoho čerpať, ale ak sa to urobí pekne, niet k tomu čo dodať.

Neomietaná tehla nie je ani u nás úplne neznámy materiál. Niekoľko pekných príkladov z minulosti, ktoré majitelia našťastie nechali v pôvodnej podobe, sa nájde.


Fasády bez mejkapu

111656


Fasády bez mejkapu

111667

Použitie lícovej tehly nie je vo svete nič nové, tento stavebný materiál je overený stáročiami. A odoláva zubu času.

Aj bytové domy z neomietanej tehly sa u nás už kedysi stavali. Škoda, že sa tieto byty dostali do rúk nesprávnych majiteľov, inak by aj táto bratislavská štvrť mohla byť veľmi atraktívnym miestom s čarovnou atmosférou. Pri výbere plastových okien by som však postupovala opatrnejšie.


Fasády bez mejkapu

111664


Fasády bez mejkapu

111663

Pekne použitá lícová tehla v kombinácii s drevom a omietkou.

A naopak nevydarený pokus na slovenský spôsob. Dokážem pochopiť praktické dôvody, ktoré viedli majiteľov k použitiu tohto obkladového materiálu na celú fasádu domu, no estetická úroveň je naozaj mizerná.


Fasády bez mejkapu

111657

Nie všetko zahraničné je automaticky dobré. Tento celkom pekný architektonický detail tehlovej fasády ruší materiál okna. Neviem, či kombinácia klasického stavebného materiálu a plastového okna je to pravé.

Kategória: Stavba a rekonštrukcia Steny a fasády
Tagy: fasáda lícová tehla neomietané murivo tehlový dom
Zdieľať článok

Diskusia