28. 10. 2010
Zdieľať

Náš obytný priestor ohraničujú steny, ktorých materiálové a farebné vyhotovenie vytvára jeho charakter. Dobrou voľbou povrchovej úpravy byt presvetlíte alebo zútulníte, pridáte mu na exkluzivite či na elegantnej jednoduchosti.

Tapety
Rovnako ako linoleum na podlahách aj tapety v nás vyvolávajú spomienky na nevkusné socialistické byty. Zahoďte ich, svet sa mení a s nimi aj tapety a podlahy. Slovensko, na rozdiel od Anglicka či Švédska, nemá takú tradíciu v tapetovaní bytov. Je to nová výzva, výsledok však môže byť skvelý. Na trhu sú moderné tapety od abstraktných vzorov a štruktúr v jemných farbách až po výrazné motívy. Nemusíte tapetovať všetky steny, zvoľte si len niektoré a vytvorte tak osobité členenie priestoru. Byt tým získa ďalší emocionálny rozmer. Na trhu sú aj tapety vodovzdorné, ktoré môžete použiť do kúpeľne a kuchyne namiesto obkladu. V prípade, že máte problém s pracujúcou konštrukciou budovy a prasklinami v stenách, môžete použiť sklotextilné tapety. Majú vynikajúcu elasticitu a ich jemná štruktúra navyše dodá stenám mäkkosť a byt výrazne zútulní. Potom už stačí len vybrať farebný odtieň farby, ktorou sa tento typ tapiet maľuje podobne ako vnútorné omietky.


Povrchová úprava stien

290920

Farebný náter
Farebným náterom stien dostanete do priestoru vizuálny príbeh. Zvoľte farby tak, aby podčiarkli charakter miestnosti, vyberajte od svetlých pastelových až po tmavé. Výraznou farbou nenatierajte všetky steny, vytipujte si len kľúčové, ostatné natrite svetlejším odtieňom alebo bielou. Farba zásadne ovplyvňuje optické vnímanie priestoru, preto sa s výberom na jednotlivé steny pohrajte. Napríklad na skrátenie úzkej a dlhej izby využite tmavší alebo výraznejší odtieň, ktorým natriete kratšie steny. Ak chcete miestnosť opticky zväčšiť, siahnite po svetlých odtieňoch. Ale ani v malom byte sa nemusíte báť použiť tmavú, dokonca čiernu farbu, avšak iba na malom akcente alebo ak je v miestnosti dostatok svetla. Rozhodne sa však pri výbere takéhoto akcentu obráťte na architekta. Nezabudnite ani na praktickú a zdravotnú stránku. Do interiéru rozhodne patrí zdravotne neškodná farba bez chemických rozpúšťadiel. Na trhu sú aj umývateľné farby, ktoré oceníte hlavne v detských izbách alebo na frekventovaných miestach, akým je napríklad chodba.


Povrchová úprava stien

290916

Najjednoduchším spôsobom úpravy povrchu stien je určite maľovanie. Popri ochrannej funkcii plnia farebné nátery predovšetkým funkciu estetickú. Moderné náterové materiály môžu mať aj ďalšie vlastnosti, ako napríklad protiplesňové či antibakteriálne účinky alebo možnosť umývania. Pred farebným náterom je vhodné naniesť penetračný náter, ktorý zabezpečí vyššiu priľnavosť náterových látok a spevní podklad.

Obklady
Zvyšujú mechanickú odolnosť povrchu stien, ich odolnosť proti vlhkosti, ale aj tepelnú či zvukovú izoláciu. Do interiérov sa presunuli aj mnohé exteriérové obklady ako efektné stenové artefakty. Najčastejšie sa stretávame s obkladmi stien na báze dreva, kameňa a keramiky.

Obklady z dreva sa využívajú vďaka ich priaznivému pôsobeniu na psychiku človeka, ale aj pre ich farbu, štruktúru a vôňu. Na montované obklady stien a stropov sa používajú najmä dosky z masívneho dreva alebo prvky vyrábané priemyselným spracovaním drevín. Drevený obklad je vhodný dokonca aj do kúpeľne – napríklad veľkoformátové dosky z aglomerovaného dreva. Tieto hladké dosky vytvrdzované živicou sú rovnomerne zosilnené drevitými vláknami a lisujú sa pod veľkým tlakom a za vysokej teploty. Preto je tento materiál veľmi odolný proti poškriabaniu a vlhkosti.


Povrchová úprava stien

290918

Sklo sa udomácnilo aj na stenách – napríklad ako obklad stien v kúpeľni alebo úprava povrchu za pracovnou doskou v kuchyni. Sklené plochy pôsobia esteticky, odolávajú vode a škvrnám a dobre sa čistia.

Prírodný kameň sa v interiéri využíva ako dekoračný prvok. Tento materiál podčiarkuje luxus a zvýrazňuje estetiku priestoru. Medzi najpoužívanejšie druhy kameňa patrí mramor a žula, pomerne frekventované sú však aj obklady z pieskovca, travertínu, vápenca, bridlice či rozličných druhov lomového kameňa. Kameň má vysokú hmotnosť, preto sa na obklady používajú iba tenké dosky (hrúbka závisí od druhu kameňa). Pri prírodných kameňoch treba počítať aj s nasiakavosťou. Ak zvlhnú, trocha stmavnú. Pôvodnú podobu nadobudnú, keď sa voda odparí.

Pri obkladoch ako z dreva, tak aj z kameňa, treba mať na pamäti ich výrazné pôsobenie. Používať ich treba s mierou a rozhodne nie na obloženie celého priestoru, ktorý by potom mohol pôsobiť ťažkopádne či stiesňujúco. Dôležitá je tiež voľba vhodnej farebnosti a materiálu zladená so štýlom celého budúceho interiéru. Najmä v prípade takýchto náročných materiálov je spolupráca s interiérovým architektom alebo dizajnérom naozaj potrebná.

Keramika
Vekom overená klasika. Ak si do kúpeľne alebo kuchyne vyberiete keramický alebo odolnejší gresový obklad vo veľkých formátoch 30 × 60 či 45 × 90?cm, vytvoríte tak moderný kompaktný priestor. V modernom interiéri je dôležité tiež striedme ladenie farieb či štruktúr spojené s vhodným osvetlením. Zvoľte si jednoduchú kombináciu príbuzných odtieňov farieb či striedanie lesklého a matného povrchu. Túto jemnú hru v duchu dnešných trendov môže podporiť aj decentná štruktúra povrchu alebo abstraktný ornament. V kúpeľni pamätajte tiež na to, že vzhľadom na vysokú vlhkosť a tvorbu kondenzátu sa povrch musí dať ľahko čistiť.


Povrchová úprava stien

290927

Dnes je na trhu nespočetné množstvo keramických obkladov. Pri výbere sa nechajte viesť vlastným vkusom, nie len diktátom módy, pretože tá sa rýchlo mení. Aby obklad ostal krásny aj po nalepení na steny, je dôležitá kvalitná obkladačská práca. Nenechajte obkladať svoju kúpeľňu hocikoho. Aj z najlacnejších obkladačiek môže totiž vzniknúť krásna kúpeľňa, keď sa obklad zrealizuje precízne, a naopak, sfušované detaily znehodnotia aj najdrahší materiál. Buďte detailista a žiadajte dokonalé rohy, hrany a presné uloženie obkladu.

Do kuchyne v modernom interiéri si vyberte obklad kontrastujúci s pracovnou doskou linky, trendový je biely alebo čierny, vo veľkých formátoch. Ak chcete vytvoriť veľmi osobitú kuchyňu, zvoľte výrazné a netradičné farby a štruktúru.

Mgr. art. Ivo Šveda a Mgr. art. Marek Petrek
Rekonštrukcia bytov a výstavba rodinných domov/chát
3D návrh zadarmo
W8D’ARCHITEKTONICKÉ ŠTÚDIO
www.w8d.sk

ZDROJ: časopis môj dom JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Stavba a rekonštrukcia Steny a fasády
Tagy: stavba domu steny úprava povrchu
Zdieľať článok

Diskusia