05. 01. 2011
Zdieľať

Hľadáte všetky klady a zápory nového priestoru, v ktorom budete bývať možno niekoľko najbližších rokov? Hľadajte a pýtajte sa podrobne na všetko. Určite sa nezabudnite informovať na stavebné riešenie okien a dverí bytového domu a ich tepelnoizolačné vlastnosti. Až 35 percent tepla uniká z domu cez okná a dvere – je to spôsobené ich netesnosťou, prípadne vetraním.

Každý sníva o jedinečnom výhľade zo svojho bytu na mesto alebo okolitú krajinu. Ak vyberáte byt alebo miesto, kde bude stáť, zohľadňujte aj to, kam sa budete pozerať z obývačky, pri varení z kuchyne, čo uvidíte ako prvé, keď sa ráno prebudíte a pozriete z okna, alebo naopak, kto uvidí vás z budovy, ktorá sa nachádza niekoľko metrov oproti.

Okrem kvality výhľadov je dôležité zaujímať sa aj o preslnenie a orientáciu bytu na svetové strany. Takisto si pýtajte čo najviac informácií aj o kvalite okien.

Preslnenie

Orientácia na svetové strany, rozloženie, dokonca aj tvar a proporcia okien zohrávajú podstatnú úlohu pri preslnení bytu, pretože ovplyvňujú množstvo slnečného svetla v byte počas celého dňa. A dostatok slnka je pre kvalitné a zdravé bývanie veľmi dôležitý. Pri výbere bytu sa preto skúste okrem dispozície a materiálov použitých na stavbu zamerať aj na predpokladané preslnenie bytu, ktoré by malo vyhovovať vášmu spôsobu života. Ideálne je orientovanie spálne na východ, kým obývacej izby a dennej zóny bytu na juh alebo juhozápad. Vtedy vás slnko ráno prebúdza, sprevádza po celý deň a večer si ho ešte pri západe môžete užiť pri posedení na lodžii, balkóne alebo terase. Ak však pracujete viac v noci alebo vo večerných hodinách a v ranných hodinách potrebujete spať, ranné slnko v spálni by vás asi vyrušovalo. V dennej zóne bytu by však v každom prípade malo byť dostatok slnečných lúčov, preto by mala byť orientovaná na slnečnú stranu.

 

Kvalita okien

Kvalitu a výber okien na stavbe bytového domu asi nebudete vedieť priamo ovplyvniť, pretože stavebník rieši celú stavbu jednotne. Môžete sa však informovať, aký typ okien použil. Kvalitu okna ovplyvňuje kvalita okenného rámu, zasklenia a osadenia, čiže montáže okna. Hoci vývoj napreduje a dnešné okná sú dokonalejšie ako tie spred 5 až 10 rokov, musíme si uvedomiť, že schopnosť tepelnej izolácie obvodových stien stavby je zhruba štvornásobne vyššia ako pri oknách. Okno teda ostáva slabinou v tepelnom obale budovy.

Pri oknách sa stretávame s hodnotou U, čo je hodnota súčiniteľa prechodu tepla, ktorá hovorí o schopnosti okna nepustiť teplo z interiéru. Čím je hodnota nižšia, tým je táto schopnosť väčšia. Veľký vplyv na túto hodnotu má typ a kvalita zasklenia; dnes sa štandardne v oknách používa zasklenie izolačným dvojsklom, ktoré má hodnotu U = 1,1 – 1,0 W/(m2.K). Okno s izolačným trojsklom môže dosiahnuť hodnotu súčiniteľa prechodu tepla U = 0,6 W/(m2.K), čo v praxi predstavuje výrazne lepšiu izolačnú schopnosť. Treba však vedieť, že často sa uvádza iba hodnota súčiniteľa prechodu tepla zasklením, pričom slabinou okna je rám, ktorý má približne o 30 až 50 percent horšie izolačné vlastnosti. Presnejšie by bolo uvádzať hodnotu Uw, ktorá zohľadňuje kvalitu celého okna, teda kvalitu rámu plus kvalitu zasklenia.

Plastové rámy okien sú cenovo dostupné a majú priemerné tepelnoizolačné vlastnosti a pevnosť. Hliníkové rámy majú výhodu vo výbornej pevnosti a dokážeme nimi zaskliť veľké rozmery bez ďalšieho pomocného delenia okna. Nevýhodou sú horšie tepelnoizolačné vlastnosti. Kvalitné drevené rámy majú dobrú pevnosť aj výborne izolačné vlastnosti, nevýhodou je potreba občasnej údržby a cena. V súčasnosti sú na trhu aj rámy z kombinovaných materiálov, napríklad drevo-hliníkové okenné rámy, ktoré výborne kombinujú pevnosť hliníka a izolačné schopnosti dreva. Nevýhodou je vyššia cena.

Kvalitu a vlastnosti okna neovplyvňuje iba druh a kvalita okenného rámu, o ktorom sa zvyčajne najviac rozpráva, ale aj kvalita zasklenia a v neposlednom rade aj spôsob a kvalita osadenia, čiže montáže okna. (foto: Deceuninck)


Kvalita osadenia okien do stavby

Správna montáž okien má výrazný vplyv na ich funkčnosť a tepelnoizolačné schopnosti. Ak je kvalitné a drahé okno nesprávne osadené, jeho vlastnosti znehodnotia úniky tepla cez škáry medzi okenným rámom a múrom, pričom najviac sa podceňuje detail pod parapetom. V škárach je citeľné prúdenie vzduchu, čo je absolútne nevyhovujúce. Základným predpokladom správneho osadenia okna je vzduchotesnosť, ku ktorej prispieva prepáskovanie spojov rámov okien a múru špeciálnou páskou, a to zo strany interiéru aj exteriéru.

V susedných západných krajinách je to už štandardne riešený detail, u nás to zatiaľ nie je samozrejmosť, preto si takéto prepáskovanie vyžiadajte. Na masívne používanie montážnej polyuretánovej peny majú naši západní susedia tiež iný názor. Pre zlý vplyv na životné prostredie sa využíva čoraz menej. Navyše, ak sa nesprávne aplikuje, jej životnosť je obmedzená na niekoľko rokov. Preto komunikujte so stavebníkom a žiadajte, aby okná osadil moderným a správnym spôsobom, ktorý zaručí jeho deklarované schopnosti a dlhodobé správne fungovanie bez negatívneho vplyvu na životné prostredie.

Tlak na znižovanie spotreby energie ovplyvňuje aj štandardné požiadavky na stavebné konštrukcie. Nevyhli sa tomu ani okenné konštrukcie a výrobcovia už bežne ponúkajú zasklenie izolačným trojsklom, ktoré má výrazný vplyv na zníženie úniku tepla. Pýtajte sa preto na typ okien, ich zasklenie a možnosti výberu. (foto:  Mirador)

 

Tienenie


Slnečné lúče sa prechodom cez zasklenie okien menia z ultrafialových na infračervené, teda na teplo. V zime sú vyhľadávané, v lete sa však treba pred nimi aj chrániť.

Proti letnému prehrievaniu je oveľa účinnejšie tienenie zo strany exteriéru, napríklad pomocou vonkajších žalúzií, roliet alebo markíz, ako zo strany interiéru vnútornými žalúziami, roletami či závesmi, ktoré ochránia viac pred nechcenými pohľadmi ako pred teplom zo slnečných lúčov. Dôležité je uvedomiť si, ako svieti slnko do bytu v zime a ako v lete. V najchladnejších mesiacoch slnko ráno pri vstávaní svieti z juhovýchodu, na obed z južného horizontu pod uhlom 15 stupňov a pri večeri vás zohrieva z juhozápadu. V lete vás zobudia ranné slnečné lúče zo severovýchodu, na obed slnko svieti takmer pod 65-stupňovým uhlom a ohrieva až do neskorej večere zo severozápadu. Ak slnko svieti intenzívne niekoľko dní za sebou, stavba sa počas noci nestíha ochladzovať a v interiéri začína byť nepríjemné teplo. Už pri teplote 26 °C sa človek začína cítiť nekomfortne. Hlavne západná strana je problematická, pretože je intenzívne oslnená celé poobedie až do večera a priestor sa už nestihne vychladiť pred nocou, ako je to na východnej strane. Preto je dôležité vybrať správny systém tienenia podľa konkrétnych podmienok v interiéri a jeho orientácie na svetové strany.

TEXT: Mgr. art. Marek Petrek, Mgr. art. Ivo Šveda
FOTO: archív vydavateľstva

ZDROJ: časopis môj dom JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Okná Stavba a rekonštrukcia
Zdieľať článok

Diskusia