16. 11. 2006
Zdieľať

Okna presvetľujú náš domov a zároveň zvýrazňujú jeho charakter. Nemajú byť iba krásne, ale aj funkčné. Ak doslúžia, treba prikročiť k ich výmene. Čo nie je vec samozrejmá ani jednoduchá, pretože len správne zabudované okno môže poskytnúť používateľovi všetky svoje konštrukčné a estetické prednosti.

Na výmenu okien môžeme mať celý rad dôvodov. Či už je to ich nedostatočná tepelnoizolačná schopnosť, vyjadrená hodnotou U (Uw), alebo stále sa zvyšujúca hladina hluku, ktorú môžeme redukovať pomocou izolačných skiel. Aj nedostatočná schopnosť okna tesniť nás skôr či neskôr privedie k tomuto kroku. V neposlednom rade – aj keď v našich podmienkach stále skôr v rade skutočne poslednom – je to aj estetické kritérium.









Okenná rošáda

70392


Okenná rošáda

70393

Termovízny záber ukazuje rozdiel medzi oknami s jednoduchým zasklením (A) a oknami so vsadenými izolačnými dvojsklami (B). Červená farba nám ukazuje miesta s najvyššími únikmi tepla. (Apis)

Na slovenskom trhu je celá paleta druhov a typov okenných rámov, kovania a skiel. Ponuka na montáž výplní otvorov zas taká široká byť nemusí. V súčasnosti sa väčšinou okno mechanicky ukotví, škára sa vyplní polyuretánovou penou a prekryje sa vrstvou omietky alebo sa použije kontaktný zatepľovací systém. Do pripájacej škáry sa môže aplikovať parotesná zábrana.

Ako si správne vybrať


Okenná rošáda

70398

Pri výmene okna by mal človek dbať na celkový charakter stavby a tomu podriadiť aj výber materiálu, z ktorého sú okná zhotovené. Každý schválený materiál a výrobok určený na výstavbu musí mať certifikát. Jednou z mnohých otázok, pred ktorými stojí stavebník, je výber okna z hľadiska materiálu. Drevené, plastové alebo hliníkové? Každé má svoje výhody aj nevýhody. Pri zjednodušenom pohľade na cenu okna nám vychádza, že štandardné drevené eurookno z ihličnatého dreva je drahšie asi o 20 – 30 percent než plastové. Pri hliníkovom sa už dostávame takmer na dvojnásobok ceny plastového okna. Preto sa väčšina stavebníkov rozhoduje medzi drevom, plastom alebo ich kombináciou s hliníkom.

Drevené okná vyzerajú z pohľadu architekta zaujímavejšie, ale vyžadujú väčšiu údržbu než plastové a to niektorých záujemcov odradí. Je dobré vedieť, že súčasné drevené okná sa povrchovo upravujú akrylátovými farbami a glazúrami s vynikajúcou odolnosťou proti poveternostným vplyvom a UV žiareniu. Rámy stačí ošetrovať špeciálnym prípravkom, ktorý sa nanáša handričkou alebo penovou hubkou. K olupovaniu farby nedôjde, iba sa sprašuje a tým sa stenčuje. Raz bude treba okná natrieť, ale starý náter sa už nebude musieť prácne odstraňovať. Povrch rámu sa iba očistí a znova sa natrie neškodnou farbou riediteľnou vodou.












Okenná rošáda

70404


Okenná rošáda

70405


Okenná rošáda

70406


Okenná rošáda

70407


Najčastejšie sa drevené okná vyrábajú z lepeného hranola (borovica, smrek, dub, smrekovec alebo meranti). Hranoly majú tri alebo štyri vrstvy. (Albo)
a) merantti fix, b) smrek napájaný, c) borovica napájaná, d) dub fix


Čo je dobré vedieť

Koľko tepla nám unikne oknom von, to nám napovie súčiniteľ prestupu tepla U. Čím nižšie číslo, tým viac energie ušetríme.












Okenná rošáda

70400


Okenná rošáda

70401


Okenná rošáda

70402


a) izolačné dvojsklo štandard: U = 3,0 W/m2 K
b) izolačné dvojsklo Climaplus: U = 1,4 W/m2 K
c) izolačné dvojsklo Climaplus Ultra Kr: U = 0,9 W/m2 K


Koľko tepla unikne oknom von, určuje hodnota U. Čím je nižšia, tým viac tepla ušetríme. Obrázok ukazuje porovnanie prestupu tepla pri rôznych typoch zasklenia. (Akutherm)


Súčasná norma stanovuje hodnotu U < 1,7 W/m2 K, odporúčaná hodnota je dokonca 1,2 W/m2 K (to je už hodnota veľmi nízka, v cenovo prijateľnej úrovni na hranici súčasných technických možností).


Okenná rošáda

70399

Povrchová teplota na vnútornom povrchu okna by nemala na nijakom mieste klesnúť pod rosný bod. To platí pri návrhových podmienkach, ktoré sú z hľadiska vonkajšej teploty rozdielne pre rozličné miesta v SR
(–13 až –20 ºC). Napr. pre vnútornú teplotu 21 ºC a pri relatívnej vlhkosti vnútorného vzduchu 50 % by teplota vnútorného povrchu nemala klesnúť pod 10,2 ºC (pokiaľ je vykurovacie teleso priamo pod oknom, tak je to 9,2 ºC).
Pre zlepšenie tepelnoizolačných vlastností okien stojí za úvahu zasklievanie izolačnými trojsklami. Ich nevýhodou je vysoká hmotnosť a neúnosné namáhanie závesov.


Okenná rošáda

70403

Ďalšiu možnosť ponúkajú izolačné dvojsklá s fóliou Heat Mirror (tzv. tepelné zrkadlo). Fólia je napnutá vnútri izolačného dvojskla. Je priehľadná, a tak prepúšťa viditeľné svetlo a odráža tepelné a ultrafialové žiarenie, vďaka čomu sa miestnosti v lete neprehrievajú a v zime teplo ostáva vnútri. Otázkou je však životnosť tohto spôsobu zasklenia.

Dôležité je aj to, koľko hluku prenikne cez okná do miestnosti. Pomocou zvukovoizolačných skiel môžeme hluk zvonku eliminovať až o 50 decibelov. To je však limitná hodnota, cenovo prijateľná, a pre bežného spotrebiteľa je dostatočné zníženie zvukovej hladiny o 36 – 37 decibelov.

Pre obmedzenie kondenzácie vody sa odporúča rám okna umiestniť v prípade použitia plného stavebného materiálu, napr. tehál, do strednej oblasti ostenia. Pri murive s tepelnou izoláciou je to miesto, kde sa nachádza izolačná vrstva.










Okenná rošáda

70409


Okenná rošáda

70408


Okenná rošáda

70410


Členenie okien pomocou priečky môže byť v detaile spracované rôzne:
pomocou priečky deliacej sklo (obr. vľavo hore),
medzisklenej priečky (obr. hore),
alebo nalepenej priečky (obr. vľavo)
(TTK)


Ako zistíme správny rozmer okna?

Rozmery okna zistíme po zmeraní ostávajúceho otvoru v stene a rozmerov starého okna. Nesmieme zabudnúť, že medzi omietnutým ostením a okenným rámom sa nachádza konštrukčná škára, ktorá je potrebná na montáž a aj pre dýzu vypeňovacej pištole. Počítame zhruba s 10 mm.

Kovanie

Pri výmene okien nesmieme zabudnúť na kovanie. To sa skladá z mnohých častí, ktoré musia byť presne nastavené. Po osadení nových okien treba dva až štyri týždne po montáži kovania opätovne nastaviť.


















Výmena pôvodného jednoduchého zasklenia za izolačné dvojsklo (Apis):


Okenná rošáda

70394


Okenná rošáda

70395


Zmeriame ostávajúce sklo, bez vybratia okenného krídla z rámu. Vyrobené dvojsklo osadíme do špeciálnych PVC profilov.


Vyberieme vonkajšie okenné krídlo z rámu a vyrežeme ostávajúce sklo.


Okenná rošáda

70396


Okenná rošáda

70397


Do pripraveného okenného krídla zasunieme opláštené izolačné dvojsklo, ktoré po obvode priskrutkujeme. Ak použijeme okenice, namontujeme ich pred konečným dotiahnutím skrutiek. Vonkajšie obvody plastového rámčeka zatmelíme.


Okenné krídlo vsadíme do rámu a skontrolujeme správnu funkciu zatvárania okna.


Možnosti korektúr v okennom krídle:

Okenné krídlo môžeme v nasledujúcich miestach o niekoľko milimetrov korigovať:

  • bočným nastavením – v ložiskách;


  • korektúra výškového nastavenia – v rohovom závese;


  • nastavenie prítlačného tlaku – na uzávere.
Okná sa veľkou mierou podieľajú na tepelných stratách budov, preto ich výmenou rozhodujúcou mierou prispejeme k celkovému zníženiu nákladov na vykurovanie. Rozhodne však treba venovať pozornosť všetkým detailom pri ich montáži, aby sme v budúcnosti predišli prípadným komplikáciám.






Čo si musíme objasniť pred nákupom okna



  • Z akého materiálu chceme mať okno: plast, drevo, hliník alebo ich kombinácia.


  • Aký potrebujeme rozmer okna – šírka × výška (stačí zmerať obyčajným metrom). Do rozmeru sa započítava aj rám okna.


  • Typ okna. Potrebujeme jedno okno alebo celú balkónovú zostavu?


  • Aké chceme otváranie? Pevné zasklenie (FIX), otváracie a sklápacie alebo posuvné?


  • Potrebujeme okno pravé alebo ľavé? Určuje sa podľa toho, na ktorej strane sú okenné závesy.


  • Aké vyžadujeme farebné vyhotovenie.


  • Zasklenie okien: štandartne tepelnoizolačným sklom U = 1,1 W/m2 K, špeciálnym protihlukovým sklom, bezpečnostným sklom, protislnečným alebo ornamentálnym sklom.


  • Výber okna z hľadiska vizuálneho – ako je členené priečkami.


  • Aké príslušenstvo budeme potrebovať (žalúzie, parapety, sieťky proti hmyzu).


  • Je dôležité, či ide o rekonštrukciu, alebo novostavbu. V prípade rekonštrukcie treba prihliadať na tvar ostenia – či je rovné, alebo zalomené.

Kategória: Okná
Tagy: okno
Zdieľať článok

Diskusia