Čo by nemalo chýbať ekologickému domu?

01. 11. 2012 Zdieľať

Úsporné riešenia voči prírode sa dostávajú na vrchol v automobilovom priemysle, v elektronike, staviteľstve a ďalších odvetviach. Keď už nie pre tú prírodu, oplatí sa vám šetriť najmä pre vaše bankové konto. Pojem ekologický, či nízkoenergetický dom sa skloňujú čo raz častejšie a v tomto článku sa dozviete, čím stavby získavajú nálepku "eco-friendly".

Okná a dvere z plastu, náplasťou na energetické straty

Staré okná a dvere nie sú ani dnes na mnohých domoch žiadnou výnimkou. Tie nemajú s ekológiu naozaj nič spoločné. Po ich výmene sa môžete pripravíť na výrazné šetrenie a to až o 30% energie určenej na vykurovanie.Po inštalácii nových okien a plastových dverí nezabudnite však na zvýšenú vlhkosť v dome, ktorú treba znižovať častejším vetraním.
 

Plastovými oknami to nekončí

Ako môžete na grafe vidieť, trištvrtinu energie v domácnostiach minieme na vykurovanie. Teplo si cestu z domu hľadá veľmi ľahko. Hoci ste možno len nedávno osadili nové plastové okná a znížili únik energie, stále to nie je maximum, čo môžete urobiť. Uvažovať sa dá napríklad nad vonkajšími roletami, tie nielenže zabránia nepríjemnému roseniu ale dokážu vytvoriť úsporu až 15% na vykurovaní. 
 

Čo by nemalo chýbať ekologickému domu?

1181699
Lamelland

 

Aj najchladnejšie miestností prepúšťajú energie

Ak je súčasťou vášho domu aj garáž, zamyslieť by ste sa mali nad kvalitne odizolovanou garážovou bránou. Nakoľko tvorí častokrát takmer štvrtinu obvodovej steny garáže, pri nevhodnej izolácii prepúšťa množstvo tepla, aj keď ju v zime temperujeme len na úroveň niekoľkých stupňov nad nulou.
 

Ďalšie typy na ekologizáciu vášho príbytku:

výmena kotla
zámena žiaroviek za žiarivky
použíť diódové osvetlenie
indukčná varná doska
kupovať nové spotrebiče čo najvyššou energ.triedou (A+++)
Kategória: Okná Stavba a rekonštrukcia
Tagy: ekologické domy plastové okná úsporné domy
Zdieľať článok