Vyberáme interiérové tienenie

16. 10. 2013
Zdieľať

Dnešné trendy smerujú k pôvabnej farebnosti a vnútorné tienenie ponúka množstvo typov aj variantov vzhľadu, materiálov či ovládania.

6 rád čo by ste mali vedieť o interiérovom tienení

1 Najmä na parádu?

Pri výbere typu tieniacej techniky je dôležité uvedomiť si, čo od nej očakávate. Interiérové tienenie vám síce pri prehrievaní veľmi nepomôže, môže však byť optimálnym riešením, napríklad ak chcete dosiahnuť súkromie, ochrániť zariadenie pred slnkom, alebo ak hľadáte cenovo najdostupnejšie tienenie, ktoré si nevyžaduje stavebnú prípravu, prípadne potrebujete zútulniť, doladiť či osviežiť interiér. Cestou môže byť aj kombinácia s exteriérovým tienením, ktoré ochráni miestnosti pred prehrievaním.

2 Žalúzie alebo rolety?

Interiérové tienenie môžeme rozdeliť na rolety (v ponuke sú rôzne typy, od hladkých cez plisované až po rímske), nimi môžete okno alebo jeho časť buď zastrieť, alebo nezastrieť, a na žalúzie (horizontálne alebo vertikálne), ktorých lamely sa dajú naklápať, čím sa reguluje intenzita svetla v miestnosti. Ďalší spôsob delenia rozlišuje textilné tienenie a horizontálne žalúzie, tie sú najčastejšie hliníkové, môžu však mať aj drevené alebo bambusové lamely.

3 Ovládanie

Najbežnejšie je mechanické – guľôčkovou retiazkou alebo kombináciou šnúrky (vyťahovanie) a tyčinky (naklápanie lamiel). Tým sa však možnosti rozhodne nekončia. Interiérová tieniaca technika sa dá ovládať aj motoricky (tlačidlom), prípadne na diaľku (diaľkovým ovládačom), a môže byť aj súčasťou systému centrálne riadeného počítačom (tzv. inteligentná domácnosť). Rolety a žalúzie možno doplniť bezdrôtovými senzormi na automatické riadenie v závislosti od slnečného svitu alebo teploty v miestnosti.

4 Rozmery a tvary

Môžete sa rozhodnúť pre interiérové tienenie, ktoré zakryje len okenné sklo, alebo typ, ktorý prekryje aj okolie okna – voľba je v tomto prípade najmä (ale nie iba) estetickou záležitosťou. Ak chcete zatieniť len sklo, budete mať pri oknách s atypickými tvarmi (napr. oblúkovými) obmedzené možnosti pri výbere typu, prípadne pri manipulácii. Podrobne by ste sa mali informovať o možnostiach pri nadrozmerných zaskleniach – rozmery látok či dĺžka lamiel nie sú totiž neobmedzené. Takmer bez obmedzení na šírku sú vertikálne žalúzie, na výšku zas horizontálne. Prípadne treba vymyslieť vhodný spôsob rozdelenia tieniaceho systému.

5 Nielen estetické hľadisko

I keď interiérové tienenie nepotrebuje stavebnú prípravu, vyrába sa na mieru a jeho zameranie sa oplatí nechať na odborníkov. Bude tak nielen podľa vášho vkusu, ale splní aj vaše požiadavky na funkčnosť a technické detaily. Skúsený technik vám poradí s výberom vhodného typu tienia či spôsobu uchytenia, výhodou je tiež to, že si vzorky látok či lamiel môžete porovnať s farebnosťou interiéru.

6 Zistite si vlastnosti

Pri textilnom tienení sú dôležité aj vlastnosti konkrétneho materiálu. Rôzne typy látok dokážu miestnosť zatieniť či úplne zatemniť, alebo ovplyvnia svetlo v interiéri podobne ako záclona. Textílie môžu byť antistatické (odpudzujú prach a menej sa špinia) aj nehorľavé, existujú tiež vysoko bezpečné materiály, ktoré sa ani nevznietia (nájdete ich pod značkou Trevira CS). Dôležité sú aj možnosti čistenia – niektoré látky môžete namočiť do vlažnej vody so saponátom, iné čistiť pomocou špeciálnych sprejov alebo len vysávať či utrieť mokrou hubkou.

NEKUPUJTE MAČKU VO VRECI
Nenechajte sa zlákať bonusom – lacnými vnútornými hliníkovými žalúziami neznámeho pôvodu, ktoré dostanete „zadarmo“ pri kúpe okien. Čoskoro začnú vydávať nepríjemné škrípavé zvuky, a ak ich bude treba opraviť, nezoženiete k nim náhradné diely. Pri výbere každej, teda aj vnútornej, tieniacej techniky je dôležité hľadať kvalitného výrobcu, čo používa testované a osvedčené komponenty a mate­riály, ako aj spoľahlivého dodávateľa, ktorý vám vie poradiť s výberom a poskytuje záručný a pozáručný servis. Odporúčam overiť si kvalitu výrobkov osobne a zistiť si vopred u predajcu podrobnosti o servise. Tak budete mať zaručenú dlhú životnosť, tichý a bezproblémový chod aj dlhoročnú spokojnosť. V tejto súvislosti by som chcela spomenúť, že všetky výrobky značky CLIMAX dodávajú zmluvní obchodní partneri automaticky so zárukou 4 roky.

JANA VONÁŠKOVÁ 
vedúca oddelenia marketingu
SERVIS CLIMAX, a. s.

Praktická alternatíva

Medzi sklami
Na rozdiel od interiérového tienenia, ktoré nemá výraznejší efekt pri regulácii prehrievania, dokážu tieniace prvky ScreenLine regulovať priestup svetla aj tepelného žiarenia sklom. Tieto horizontálne žalúzie, rolety a plisé sú určené do izolačných dvojskiel a trojskiel – inštalujú sa medzi tabule skla už pri výrobe, preto je potrebné objednať ich spolu s oknom. Podobne ako interiérové tienenie nepotrebujú stavebnú prípravu, neušpinia sa však ani nepoškodia a redukujú rosenie skiel. Ovládajú sa rotačnými magnetmi alebo motorom (externým alebo interným), ktoré nenarúšajú tesnosť zasklenia. 


Medzi sklami Na rozdiel od interiérového tienenia, ktoré nemá výraznejší efekt pri regulácii prehrievania, dokážu tieniace prvky ScreenLine regulovať priestup svetla aj tepelného žiarenia sklom. Tieto horizontálne žalúzie, rolety a plisé sú určené do izolačných dvojskiel a trojskiel – inštalujú sa medzi tabule skla už pri výrobe, preto je potrebné objednať ich spolu s oknom. Podobne ako interiérové tienenie nepotrebujú stavebnú prípravu, neušpinia sa však ani nepoškodia a redukujú rosenie skiel. Ovládajú sa rotačnými magnetmi alebo motorom (externým alebo interným), ktoré nenarúšajú tesnosť zasklenia.

Medzi sklami Na rozdiel od interiérového tienenia, ktoré nemá výraznejší efekt pri regulácii prehrievania, dokážu tieniace prvky ScreenLine regulovať priestup svetla aj tepelného žiarenia sklom. Tieto horizontálne žalúzie, rolety a plisé sú určené do izolačných dvojskiel a trojskiel – inštalujú sa medzi tabule skla už pri výrobe, preto je potrebné objednať ich spolu s oknom. Podobne ako interiérové tienenie nepotrebujú stavebnú prípravu, neušpinia sa však ani nepoškodia a redukujú rosenie skiel. Ovládajú sa rotačnými magnetmi alebo motorom (externým alebo interným), ktoré nenarúšajú tesnosť zasklenia.
ScreenLine CZ a.s

Rolety

Jednoduchá a dekoratívna ochrana súkromia vhodná do moderného interiéru a pre tých, ktorých nebaví čistiť žalúzie.
Interiérové rolety farebne doladia interiér a ochránia pred zvedavými pohľadmi, môžete nimi miestnosť aj zatemniť. Typy s látkou navinutou na hriadeli, prípadne na hriadeli uloženom v boxe (kazete), sa montujú nad okno, typy s minikazetou zasa do zasklievacej lišty, takže zakryjú len okenné sklo. Takéto rolety môžu mať aj bočné vodiace lišty, ktoré udržiavajú okraje látky v ideálnej polohe a minimalizujú prienik slnečných lúčov. 
Väčšina textílií, ktoré sa používajú na výrobu interiérových roliet, má špeciálnu antistatickú (protiprachovú) povrchovú úpravu, takže sú menej náchylné na znečistenie. Zo záhybov možno prach opatrne povysávať. Rolety však treba chrániť pred silným ušpinením. Nesmú sa totiž prať, dajú sa čistiť len handričkou navlhčenou vo vode, aj to len jemne, aby sa nevyšúchala farba a nenarušila povrchová úprava. Látku však možno vymeniť za novú.
Ovládajú sa ručne (najčastejšie retiazkou) alebo motorom (pomocou vypínača, diaľkového ovládača či automatiky). Môžu byť vybavené automatickou brzdou, takže ich zastavíte v ktorejkoľvek polohe bez toho, aby ste museli prichytiť ovládaciu retiazku.


Rolety Jednoduchá a dekoratívna ochrana súkromia vhodná do moderného interiéru a pre tých, ktorých nebaví čistiť žalúzie. Interiérové rolety farebne doladia interiér a ochránia pred zvedavými pohľadmi, môžete nimi miestnosť aj zatemniť.

Rolety Jednoduchá a dekoratívna ochrana súkromia vhodná do moderného interiéru a pre tých, ktorých nebaví čistiť žalúzie. Interiérové rolety farebne doladia interiér a ochránia pred zvedavými pohľadmi, môžete nimi miestnosť aj zatemniť.
Servis Climax

PÁČI SA NÁM
 široká ponuka typov látok, farieb a vzorov (jednofarebné, vzorované, záclonového typu, zatemňujúce)
+  hodia sa na rôzne typy okien
 výber rôznych spôsobov uchytenia (roleta prekryje buď len sklo, alebo celé okno aj časť jeho okolia)

NA TOTO POZOR
  ak roletu ušpiníte, je problém ju vyčistiť
–  s roletou treba manipulovať pozorne, aby sa látka navíjala na hriadeľ rovnomerne – za guľôčkovú retiazku ťahajte pomaly a rovnomerne, nie rázne

Horizontálne žalúzie

Najčastejšie a najdostupnejšie riešenie na reguláciu intenzity svetla v miestnosti
Sú najčastejším typom interiérového tienenia. Za svoju obľubu vďačia cenovej dostupnosti, jednoduchej montáži, aj prednosti typickej pre žalúzie – možnosti regulovať naklápaním lamiel množstvo svetla vstupujúce do miestnosti.
Klasikou sú hliníkové žalúzie namontované do zasklievacej lišty, ktoré v podstate zakrývajú len plochu skla. Horný nosič je obvykle prekrytý lištou zladenou s oknom. Trendom sú však žalúzie montované nad okno, ktoré zakryjú väčšiu plochu a zjednotia stenu. V ponuke sú lamely v desiatkach farieb a viacerých šírkach (štandardná je 25 mm, sú však aj 16, 35 alebo 50 mm široké lamely). Hliníkové horizontálne žalúzie môžu byť aj celotieniace, existujú tiež modely určené na oblúkové okná. 
Tých, čo uprednostňujú prírodné materiály, zrejme viac oslovia bambusové a drevené žalúzie. Zvyčajne prekrývajú okno aj rám, prípadne aj časť ostenia, môžu slúžiť aj ako interiérový deliaci prvok. Na výber je niekoľko typov, ktoré sa líšia nielen druhom dreva či farbou, ale aj šírkou lamely (obvyklá je 25 a 50 mm), prekrytím horného nosiča a spôsobom ovládania. Ovládanie môže byť ručné (retiazkou alebo šnúrkou a tyčinkou), prípadne komfortnejšie motorické (vypínačom, diaľkovým ovládaním alebo automatikou).


Horizontálne žalúzie Najčastejšie a najdostupnejšie riešenie na reguláciu intenzity svetla v miestnosti.

Horizontálne žalúzie Najčastejšie a najdostupnejšie riešenie na reguláciu intenzity svetla v miestnosti.
Servis Climax

PÁČI SA NÁM
 lamely sa dajú naklápať, takže možno regulovať intenzitu svetla v miestnosti
+  široký výber farieb, možnosť využiť drevo
 jednoduchá inštalácia
 pri hliníkových typoch priaznivá cena

NA TOTO POZOR
–  okná, na ktorých sú len hliníkové žalúzie, môžu pôsobiť kancelársky a svetlo v miestnosti je príliš ostré; príjemnejšia je kombinácia so záclonou, ktorá svetlo zmäkčí
–  utieranie prachu na žalúziách určite nie je zábavné
–  drevené žalúzie nie sú vhodné do kúpeľní a k bazénom

Vertikálne žalúzie

Regulácia osvetlenia i ochrana súkromia, ktorá zvládne aj dlhé zasklené steny a tvarované plochy.
Skladajú sa z jednotlivých textilných lamiel, najčastejšie širokých 127 alebo 89 mm, naspodku spojených retiazkou. Možno ich naklápať o 180°, takže regulujú prístup svetla aj chránia pred pohľadmi. Ich prednosťou je, že zvládnu veľké plochy zasklení, šikminy, vertikálne aj horizontálne oblúky a dajú sa využiť aj na rozdelenie miestnosti.
Lamely si môžete vybrať nielen podľa farby, ale aj podľa stupňa zatienenia či materiálu – v ponuke sú napríklad tkaniny s nehorľavou úpravou, v poslednom čase rastie záujem o prírodné materiály, ktoré sú príjemné na pohľad aj na dotyk.
Popri jednofarebných sú zaujímavým variantom žalúzie s potlačou vyhotovenou na mieru – môžete si vybrať napríklad motív v štýle miestnosti alebo obľúbenú fotografiu. Romantickú atmosféru podporia strapcové žalúzie (v porovnaní so známymi špagetovými záclonami sú hustejšie). Okrem jednofarebných sú v ponuke aj farebné kombinácie a farebnosť môžete aj meniť – výmena strapcov je rýchla a jednoduchá.
Žalúzie sa dajú naklápať pomocou retiazky a sťahovať povrázkom, prípadne ovládať motoricky. Na výber sú rôzne spôsoby zhŕňania – naľavo, napravo alebo „na oponu“ (k okrajom alebo do stredu).


Vertikálne žalúzie Regulácia osvetlenia i ochrana súkromia, ktorá zvládne aj dlhé zasklené steny a tvarované plochy.

Vertikálne žalúzie Regulácia osvetlenia i ochrana súkromia, ktorá zvládne aj dlhé zasklené steny a tvarované plochy.
K-system, spol. s r. o.


PÁČI SA NÁM
 možnosť dekoratívnych potlačí
 takmer neobmedzená dĺžka zatienenej plochy
 zvládnu aj šikmé a oblúkové tvary
 dajú sa využiť aj na delenie priestoru
 možnosť výberu manuálneho alebo elektrického ovládania

NA TOTO POZOR
–  môžu pôsobiť stroho a „kancelársky“
–  pri strapcoch je maximálna výška žalúzií 3 m

 


Retiazka vs. pružina Asi 90 % interiérových roliet sa dnes ovláda retiazkou. Takéto ovládanie je oveľa komfortnejšie – umožňuje zastaviť látku v požadovanej polohe, kým pri pružinovej rolete si treba zastavovanie nacvičiť. Hlavnou prednosťou roliet s retiazkovým ovládaním oproti klasickým pružinovým je ich  vyššia životnosť. Častým používaním sa pružina vyťahá, nerovnomerné navíjanie má zasa vplyv na opotrebovanie látky. (Pri retiazkovom prevode je navíjanie látky oveľa presnejšie.) Tento nedostatok čiastočne kompenzuje obmedzovač rýchlosti navíjania, ktorý sa dá k pružinovej rolete doobjednať.

Retiazka vs. pružina Asi 90 % interiérových roliet sa dnes ovláda retiazkou. Takéto ovládanie je oveľa komfortnejšie – umožňuje zastaviť látku v požadovanej polohe, kým pri pružinovej rolete si treba zastavovanie nacvičiť. Hlavnou prednosťou roliet s retiazkovým ovládaním oproti klasickým pružinovým je ich vyššia životnosť. Častým používaním sa pružina vyťahá, nerovnomerné navíjanie má zasa vplyv na opotrebovanie látky. (Pri retiazkovom prevode je navíjanie látky oveľa presnejšie.) Tento nedostatok čiastočne kompenzuje obmedzovač rýchlosti navíjania, ktorý sa dá k pružinovej rolete doobjednať.
K-system, spol. s r. o.

Dôležitý detail

Retiazka vs. pružina
Asi 90 % interiérových roliet sa dnes ovláda retiazkou. Takéto ovládanie je oveľa komfortnejšie – umožňuje zastaviť látku v požadovanej polohe, kým pri pružinovej rolete si treba zastavovanie nacvičiť. Hlavnou prednosťou roliet s retiazkovým ovládaním oproti klasickým pružinovým je ich  vyššia životnosť. Častým používaním sa pružina vyťahá, nerovnomerné navíjanie má zasa vplyv na opotrebovanie látky. (Pri retiazkovom prevode je navíjanie látky oveľa presnejšie.) Tento nedostatok čiastočne kompenzuje obmedzovač rýchlosti navíjania, ktorý sa dá k pružinovej rolete doobjednať. 

 

Japonské steny 

Výrazný dekoračný prvok, ideálny do moderného interiéru. Môže chrániť súkromie aj deliť miestnosť.
Alebo aj posuvné panelové steny tvoria voľne visiace pásy látky (panely), ktoré sa čiastočne prekrývajú. Panely mávajú šírku od 50 do 150 cm, naspodku sú zaťažené závažím, skrytým v ušitom tuneli alebo v špeciálnej ozdobnej lište, a navrchu uchytené v lištách (nosných profiloch), ktoré sa pohybujú v drážkach horného profilu upevneného v strope (koľajničkách).
Japonským stenám pristanú skôr väčšie plochy – obvykle sa osádzajú nielen pred okno, ale tak, aby prekryli celú (prípadne takmer celú) stenu, hodia sa aj na predelenie miestnosti.
Ponuka látok na posuvné steny je takmer nekonečná, môžete použiť materiály určené na rolety, závesy či záclony, ďalšou možnosťou je individuálna potlač. Zaujímavá je kombinácia dvoch japonských stien z rôznych materiálov za sebou – jedna cez deň zjemňuje prichádzajúce svetlo, druhá večer bráni pohľadom do osvetlenej miestnosti.
Látka je v profile uchytená suchým zipsom, takže po vybratí závaží ju možno vyprať, vyžehliť (podľa typu látky) alebo vymeniť za inú. Profily sa dajú objednať aj samostatne, panely si teda môžete ušiť hoci aj sami.
Japonské steny sa môžu ovládať motoricky aj ručne (všetky naraz alebo samostatne) – šnúrou, tyčou alebo ťahom za panel. Aby ste panel pri ťahaní neušpinili a nezdeformovali, jeho okraj treba chrániť „klipom“, ktorý poslúži ako úchyt. 


Japonské steny  Výrazný dekoračný prvok, ideálny do moderného interiéru. Môže chrániť súkromie aj deliť miestnosť.

Japonské steny Výrazný dekoračný prvok, ideálny do moderného interiéru. Môže chrániť súkromie aj deliť miestnosť.
Servis Climax


PÁČI SA NÁM
+  elegantný a dekoratívny textilný prvok, ktorý sa hodí do moderného interiéru viac než klasické závesy
 množstvo variácií (rôzne šírky a počty panelov, farebnosť a typy látok, kombinácie vzorov alebo materiálov na „deň a noc“)
+  panely sa dajú odopnúť a vyprať aj jednoducho obmieňať
 šikovnejší si môžu panely ušiť aj sami

NA TOTO POZOR
–  keď si budete panely šiť sami, vyberajte si len látky určené na tienenie, závesy alebo záclony – lacnejšie náhrady na slnku vyblednú

 

Rímske rolety

Romantické rolety, ktoré dodajú miestnosti atmosféru, urobia z okien estetickú súčasť interiéru a môžete ich prať.
Predstavujú veľmi dekoratívny typ vnútorného tienenia, ktoré sa svojou atmosférou hodí najmä do klasických a romantických interiérov. Pri rímskych roletách je látka rozdelená na rovnaké horizontálne pruhy pomocou ušitých tunelíkov, kde sú skryté výstuže, a pri vyťahovaní vytvára efektné pravidelné sklady. 
V ponuke je široký výber druhov látok – napríklad mäkké záclonové tkaniny s romantickým vzhľadom, ale aj ťažšie a hustejšie látky, ktoré pôsobia podobne ako závesy a umožňujú rôzne stupne zatienenia. Rímske rolety môžu mať tiež podšívku, vďaka čomu dokážu miestnosť dokonale zatemniť – ide o technologicky náročnejší spôsob šitia, pri ktorom sa spoja vrchná dekoratívna látka a podšívka. V ponuke sú rôzne farebné odtiene, štruktúry či vzory, takže môžete rolety dokonale zladiť s interiérom. Keďže látka je pripevnená k hornému hliníkovému profilu suchým zipsom, možno ju ľahko zvesiť a vyprať (textílie bývajú označené pracími symbolmi).
Aj v tomto prípade si môžete vybrať okrem manuálneho aj motorické ­ovládanie. 


Rímske rolety Romantické rolety, ktoré dodajú miestnosti atmosféru, urobia z okien estetickú súčasť interiéru a môžete ich prať.

Rímske rolety Romantické rolety, ktoré dodajú miestnosti atmosféru, urobia z okien estetickú súčasť interiéru a môžete ich prať.
K-system, spol. s r.o.

PÁČI SA NÁM
+  majú osobitý štýl
+  v ponuke je množstvo látok rôznych typov, farieb a vzorov
 dajú sa prať

NA TOTO POZOR
–  nehodia sa do každého typu interiéru
–  pre komplikované krajčírske spracovanie patria k finančne náročnejším typom interiérového tienenia (konečnú sumu, samozrejme, ovplyvní aj cena látky)

 

Plisé

Pôvabné a univerzálne riešenie vhodné na okná s akýmikoľvek (aj atypickými) tvarmi.
Rolety so skladanou (plisovanou) látkou spájajú ochranu súkromia s reguláciou svetla a pôsobivým vzhľadom. Popri dekoratívnosti je ich najväčšou prednosťou univerzálnosť – sú vhodné na všetky druhy okien vrátane atypických, oblúkových či strešných, často sa využívajú aj na tienenie zimných záhrad.
V ponuke sú plisované látky v širokej škále farieb, odtieňov, textúr a nádherných vzorov, od transparentných až po zatemňujúce, ktoré umožňujú rôzne stupne zatienenia. Zaujímavou možnosťou je kombinácia dvoch roliet v jednom mechanizme (dve látky typu „deň a noc“) – skombinujete tak tienenie s efektom záclony. Niektoré textílie sa dajú špeciálnym spôsobom vyprať (ponoriť do vlažnej vody s pracím prostriedkom, jemne vytlačiť a nechať vyschnúť), zatemňujúce látky sa však prať nesmú. Prach môžete opatrne odstrániť mäkkou kefkou, znečistenie sa môže z látky len opatrne zotrieť vlhkou handričkou (nedrhnúť!).
Pri plisé máte na výber z množstva spôsobov ovládania – profilom (lištou), šnúrou, retiazkou alebo motoricky. Ovládanie pomocou spodnej a hornej lišty umožňuje nastaviť roletu do rôznych polôh a tým lepšie regulovať osvetlenie miestnosti.


Plisé Pôvabné a univerzálne riešenie vhodné na okná s akýmikoľvek (aj atypickými) tvarmi.

Plisé Pôvabné a univerzálne riešenie vhodné na okná s akýmikoľvek (aj atypickými) tvarmi.
K-system, spol. s r. o.

PÁČI SA NÁM
+  dajú sa použiť na okná s rôznymi, aj atypickými tvarmi
+  niektoré typy sa dajú sťahovať zdola aj zhora
+  široký výber farieb, odtieňov a dekoratívnych vzorov
+  rôzne materiály – od transparentných až po zatemňujúce, tepelnoizolačné, odpudzujúce prach, + antibakteriálne…

NA TOTO POZOR
–  pri nedostatočnom vetraní a odvetrávaní sa môže na okne tvoriť kondenzát; rovnaký problém však hrozí pri všetkých typoch interiérového tienenia namontovaných v tesnej blízkosti skla (rolety, žalúzie)

 

Roletožalúzie

Luxusný dekoratívny typ tienenia, ktorý spája princíp rolety s funkčnosťou žalúzie a s pôsobivou hrou so svetlom.
Technicky ide o roletu, dá sa pri nej však regulovať prístup svetla do miestnosti. Látka je totiž tkaná v pásoch s rôznou hustotou tak, že sa striedajú nepriehľadné a transparentné pruhy – posúvaním dvoch vrstiev látky umiestnených tesne za sebou sa postupne prekrývajú priesvitné časti s nepriesvitnými (alebo navzájom pruhy s rovnakou transparentnosťou). To robí z roletožalúzií nielen dekoratívny prvok, ale umožňuje aj reguláciu svetla podobe ako žalúzie. Na rozdiel od žalúzií je však vďaka efektu záclony svetlo vstupujúce do interiéru príjemne mäkké. Samozrejme, obe vrstvy môžete tiež vytiahnuť a okno úplne odostrieť.  
V ponuke sú látky v rôznych farbách aj vzorované, s rôzne širokými pásmi alebo pásmi rôznych farieb. Kvalitné materiály spoznáte podľa pravidelných, dokonale paralelných pruhov. Čistiť sa dajú len opatrne, jemnou kefkou alebo navlhčenou handričkou.
Roletožalúzie sa vyrábajú na mieru ručne, strihajú sa ultrazvukom, aby mali čisté a stabilné okraje, ktoré sa nestrapkajú. Montujú sa pred okno, môžu však zakrývať aj celé zasklené steny. Možno ich ovládať manuálne (retiazkou) aj motoricky, ovládanie môže byť voľné alebo ukryté v kazete. 


Vyberáme interiérové tienenie

1261194
K-system, spol. s r. o.

PÁČI SA NÁM
+  efektný, veľmi elegantný vzhľad
+  spojenie dobrých vlastností roliet a žalúzií
+  príjemne ovplyvňujú svetlo v interiéri

NA TOTO POZOR
–  vyberajte si len kvalitné materiály (výrobcovia na ne poskytujú dlhodobé záruky), bez presnosti totiž nedosiahnete želaný efekt 
–  dbajte na to, aby deti látku nepoškodili alebo veľmi neznečistili napríklad špinavými rukami


Dôležitý detail  Energeticky úsporná roleta  Dvojito plisovaná interiérová roleta s izolačnou hliníkovou fóliou na vnútornej strane reguluje priestup slnečného svetla, vytvára príjemnú vnútornú klímu a zároveň pomáha šetriť energiou. V zime zabraňuje úniku tepla z interiéru, čím znižuje tepelné straty a ušetrí náklady na vykurovanie. Použitím energeticky úsporných roliet FHC na strešných oknách sa dá v zime znížiť únik tepla až o 34 %. Ovládanie pomocou spodnej a hornej lišty umožňuje flexibilné nastavenie do rôznych polôh, čím sa dá regulovať intenzita svetla v miestnosti, pri zatiahnutí rolety sa interiér úplne zatemní.

Dôležitý detail Energeticky úsporná roleta Dvojito plisovaná interiérová roleta s izolačnou hliníkovou fóliou na vnútornej strane reguluje priestup slnečného svetla, vytvára príjemnú vnútornú klímu a zároveň pomáha šetriť energiou. V zime zabraňuje úniku tepla z interiéru, čím znižuje tepelné straty a ušetrí náklady na vykurovanie. Použitím energeticky úsporných roliet FHC na strešných oknách sa dá v zime znížiť únik tepla až o 34 %. Ovládanie pomocou spodnej a hornej lišty umožňuje flexibilné nastavenie do rôznych polôh, čím sa dá regulovať intenzita svetla v miestnosti, pri zatiahnutí rolety sa interiér úplne zatemní.
VELUX

Energeticky úsporná roleta 
Dvojito plisovaná interiérová roleta s izolačnou hliníkovou fóliou na vnútornej strane reguluje priestup slnečného svetla, vytvára príjemnú vnútornú klímu a zároveň pomáha šetriť energiou. V zime zabraňuje úniku tepla z interiéru, čím znižuje tepelné straty a ušetrí náklady na vykurovanie. Použitím energeticky úsporných roliet FHC na strešných oknách sa dá v zime znížiť únik tepla až o 34 %. Ovládanie pomocou spodnej a hornej lišty umožňuje flexibilné nastavenie do rôznych polôh, čím sa dá regulovať intenzita svetla v miestnosti, pri zatiahnutí rolety sa interiér úplne zatemní.

Strešné okná

Univerzálnym riešením na strešné okná je kombinácia vonkajšieho a vnútorného tienenia.
Ak túžite po ničím nerušenom spánku, aj keď je mesiac v splne, mali by ste pri strešných oknách určite pamätať na tienenie. Aby ste dosiahli aj optimálny tepelný komfort, odporúča sa kombinovať interiérové tienenie s vonkajšou markízou alebo roletou.
Z interiérových typov sú v ponuke žalúzie, rolety a plisé, ktoré sa montujú na okenné krídlo. Typické sú pre ne bočné vodiace lišty, ktoré ich pridržiavajú pri skle a zabraňujú presvitaniu po bokoch. Mali by ste si však vyberať len z výrobkov špeciálne určených, prípadne vhodných na konkrétne strešné okná – pre iný sklon či konštrukciu sa totiž môžu líšiť v rôznych technických detailoch. 
V ponuke sú materiály s potlačou či pozoruhodnými vlastnosťami (napríklad tepelnoizolačné dvojité plisé), zaujímavou možnosťou je kombinácia nepriesvitnej rolety s transparentným plisé – podľa potreby tak môžete okno zatieniť alebo zmäkčiť ostré denné svetlo rovnako ako záclonou.
Aj tienenie strešných okien sa dá ovládať manuálne (na rolety umiestnené príliš vysoko sú určené ovládacie tyče) alebo na diaľku (elektrický pohon), v prípade elektricky ovládaných strešných okien je možné na okno aj tienenie používať ten istý diaľkový ovládač. Niektoré typy sa však dajú ovládať len manuálne alebo nie sú vhodné do vyšších polôh.


Strešné okná Univerzálnym riešením na strešné okná je kombinácia vonkajšieho a vnútorného tienenia.

Strešné okná Univerzálnym riešením na strešné okná je kombinácia vonkajšieho a vnútorného tienenia.
VELUX

PÁČI SA NÁM
+  efekt záclony
+  ovládanie plisé z oboch strán 
+  možnosť zatemniť miestnosť aj zlepšiť tepelnoizolačné vlastnosti okna
+  moderný dizajn nových typov roliet
+  vodiace lišty držia tienenie v ideálnej polohe a umožňujú dokonalé zatemnenie

NA TOTO POZOR
–  vyberajte len z výrobkov špeciálne určených, prípadne vhodných na konkrétne strešné okná
–  pri strešných oknách zvážte v prvom rade niektorý typ exteriérového tienenia, interiérovým ho môžete doplniť


Kolekcia originálnych roliet na strešné okná vznikla zo spolupráce firmy VELUX a známeho dizajnéra Karima Rashida. Rolety umožňujú úplné zatemnenie, takže sú ideálne do spální či detských izieb. Atraktívne potlače sú inšpirované digitálnymi technológiami a kvetinovými motívmi (štyri vzory, každý vo dvoch farebných variantoch), ktoré skvelo doplnia moderný interiér. Vďaka metalickým efektom vyzerajú motívy ešte sviežejšie a plastickejšie.

Kolekcia originálnych roliet na strešné okná vznikla zo spolupráce firmy VELUX a známeho dizajnéra Karima Rashida. Rolety umožňujú úplné zatemnenie, takže sú ideálne do spální či detských izieb. Atraktívne potlače sú inšpirované digitálnymi technológiami a kvetinovými motívmi (štyri vzory, každý vo dvoch farebných variantoch), ktoré skvelo doplnia moderný interiér. Vďaka metalickým efektom vyzerajú motívy ešte sviežejšie a plastickejšie.
VELUX

Funkčné umenie
„Bol by som rád, keby ľudia vnímali rolety ako malé umelecké dielo, čo skrášli ich podkrovie, alebo bude dokonca určovať štýl ich interiéru,“ povedal o novej kolekcii Karim Rashid, pôvodom Egypťan, jeden z najvýznamnejších súčasných dizajnérov, ktorý žije a pôsobí v New Yorku.

Kategória: Okná
Tagy: interiérové tienenie rolety tieniaca technika žalúzie
Zdieľať článok

Diskusia